Hava Durumu

Bilim, bilim merkezleri analitik düşünme

Yazının Giriş Tarihi: 06.02.2020 08:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.02.2020 08:01

Tüm dünyada özellikle gelişmiş ülkelerde bilim merkezleri önem taşır. Bilime dayalı toplumlar, topluluklar analitik düşünceye sahiptir. Bu neden sonuç ilişkisi, soru sorma, sorgulama gibi ezbere dayalı olmayan bir metodolojinin içselleşmesini sağlar. Sadece matematik bile algoritma, takım çalışması, yenilikçi düşünebilme, neden-sonuç ilişkisi kurabilme ve öngörü becerilerinin gelişmesini sağlar. Çocukların kodlamayla kazandığı neden-sonuç ilişkisi kurabilme yetisi, onun hayatta daha doğru seçimler yapmasını sağlar.


Kazandığı ön görüyle, yaptığı seçimlerin hangi ihtimaller doğuracağını, hangilerinin ona gelecekte zarar ve fayda getireceğini önceden planlayabilir.
Bu özelliklerin geliştiği toplumlar teknoloji üreten, teknolojiyi transfer etme çabasında olmayan, gelişmiş toplumlardır. Buluşları yapan toplumlardır. Burada çocukların gençlerin bilimle buluşması noktasında bilim merkezlerinin önemli bir misyonu vardır.

BURSA BTM ÜZERİNE

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi Türkiye'nin en geniş Bilim ve Teknoloji Merkezi konumundadır. Merkez, 2012 yılının ikinci yarısında Merinos Kongre ve Kültür Merkezi'nde 2 bin 500 metre karelik alanda faaliyetlerine başladı. Kurulduğu yılda yaklaşık 100 deney düzeneği ve özel tasarım galerileri ile bilim meraklılarının ilgisini çekmeye başardı. 2014 yılında ise BUTTİM'deki 10 bin metrekarelik kapalı alana sahip yeni yerine taşındı.
Bilim ve Teknoloji Merkezi, çocuklarımızın ve genç​lerimizin bilim ve teknolojiye ilgisini çekmek, kolay anlaşılır ve eğlenceli bir şekilde bilimsel konuları sunmak amacıyla geliştirildi. Merkezde şu anda 14 farklı alanda yaklaşık 270 deney düzeneği ve özel tasarım galerileri bulunmakta.


Ayrıca eğitim salonları, kimya ve fizik atölyelerinin yapıldığı laboratuvarlar, simülasyon cihazları, planetaryum, 3 boyutlu sinema salonları, Bilim Kafe ve BTM Dükkan'ın yer aldığı merkezde çocuklarımızı bilimsel kampların, atölye çalışmalarının, bilimsel şovların yapıldığı yoğun bir içerik beklemekte.

BTM YARIYIL TATİLİNDE GÖZDE OLDU

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM) yarıyıl tatilinde ziyaretçi akınına uğradı. 18 Ocak-2 Şubat 2020 tarihleri arasında Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'ni Bursa ve farklı illerden 9 bin 378 bilimsever ziyaret etti. Aileleri ile birlikte nitelikli zaman geçirmek isteyen bilime meraklı öğrenciler için hazırlanan birbirinden özel bilimsel kamp ve atölye programları da yoğun ilgi gördü. Fizik, kimya, biyoloji, astronomi, elektronik, tasarım ve mühendislik gibi birçok farklı disiplinde hazırlanan atölye çalışmalarına 5-14 yaş grubu 847 öğrenci katıldı.
Bilimin eğlenceli haliyle tanışan çocuklar yaparak ve yaşayarak öğrenme, gözlem yapma, soru sorma, tahmin etme, düşüncelerini paylaşma ve olaylar arasındaki sebep-sonuç ilişkisini kavrama becerilerini keşfetti.
Etkinliklere katılan bilim meraklıları, roket bilimi atölyesiyle kendi tasarladıkları roketlerini fırlattı, balonla giden araba etkinliğine katılan aileler ise kendi arabalarını tasarlayıp yarıştırdı.
Takımyıldızı panosu etkinliğine katılan çocuklar, elektronik ve astronomiye ilişkin fikir sahibi olurken, doğadan gelen tasarımlar ve ahşap atölyeleri ile de hem eğlenerek öğrendi hem de tatilde verimli zaman geçirdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.