Hava Durumu

Bir sabır törpüsü: TOSAB

Yazının Giriş Tarihi: 24.08.2021 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.08.2021 08:05

Türkiye'nin ilk Organize Sanayi Bölgesi olan Bursa OSB (1961-1966) kurulduktan sonra, kentimizde kurulan OSB'ler adeta tersten doğum denilecek bir formatta oluştular. Yani olması gereken yer belirlenip, alt yapı hazır hale getirilip; arsalar satıldıktan sonra üretimin başlaması normaliydi. Ama Bursa OSB dışındaki ve birkaç OSB (İnegöl OSB, Deri OSB, Teknosab, TOSAB gibi) dışındaki OSB'ler sanayi alanı olmayan bölgelerde önce fabrikalar kuruldu, sonra ortak gereksinimlerini karşılamak için dernekleştiler ve bu dernekler OSB'ye giden yolun hızlandırıcısı/katalizörü oldu.

TOSAB'ta (Tekstil Boyahaneleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi) normal gidişatı içinde gelişen bir Organize Sanayi Bölgemiz. TOSAB Bursa'da yerleşim alanları içerisindebulunan ve çevre kirliliğine yol açan ve kendi olanakları ile gelişme imkânı bulunmayan, ayrıca sanayi bölgeleri içinde değişen Türkiye ve dünya ekonomik koşullarında rekabet edebilmeyi amaçlayan tekstil işletmelerini tek çatı altında bir araya getirmeyi bir araya toplamak ve rehabilite etmek amacıyla kurulmuş bir ihtisas organize sanayi bölgesi.

TOSAB 2.105.665 metrekarelik toplam alanda, 1.289.054 metrekarelik sanayi alanı içinde 310 parsel, 57.586metrekarelik hizmet destek alanı, 203.777 metrekarelik ortak kullanım alanı, 555.248 metrekarelik özel koşulu alanına sahip bir OSB.

TOSAB geçtiğimiz aylarda TOSAB Atık Su, Proses ve Kullanma Suyu Arıtma Tesisi yapım işini toplam 8.300.000 Euro bedelle iş bitiminden sonra 2 yıllık işletmesi de dahil Novel Arıtma İnş. San ve Tic. A.Ş-Yuner İnş. San. Ve Tic. A.Ş ortaklığına ihale etti. Bunun mukavelesi 25 Haziran 2021tarihinde imzalandı. İş 2022 Aralık ayında bitirilecek.

TOSAB'IN UZUN YOLCULUĞU

TOSAB, bugüne gelene kadar uzun bir yolculuktan geçti. Nerede ise çeyrek asırdır, bir grup doğru olanı yapmaya karar vermiş sanayicimiz mücadelelerini sürdürüyor. Bu yolculukta hiçbir zaman pes demediler. Ve yollarına devam ettiler. Bu açıdan hepsini kutluyorum.

TOSAB'a giden yolda ilk adım, 19 Aralık 1997'de Necip Okur başkanlığında Tekstil Boyahaneleri Yardımlaşma Derneği' nin (BOYDER) kuruluşuyla atıldı. Derneğin başkan yardımcısı Yusuf Kenan Kefeli'ydi.

Ardından Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın oluşturduğu Yer Seçim Komisyonu, TOSAB'ın mevcut yerini kaba hatları ile belirledi. Çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerialındı. İhtisas OSB olacağı için Çevre Bakanlığı'nca istenen ÇED raporu 2002 yılında alındı. Sonra OSB olmak üzere Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na müracaat edildi.

İlk başta dönemin BBŞB Başkanı Hikmet Şahin başkan ve yardımcısı Hüseyin Özdilek'ti. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın talimatı ile Müteşebbis Heyet kurularak kuruluş protokolü Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın 17/06/2005 tarih ve 007580 sayılı yazısı ve 231 Sicil Numarası ile tüzel kişilik kazandı.

Müteşebbis Heyet, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na müracaat ederek kamu yararı kararı talep etti ve çıkan karar doğrultusunda Bursa Büyükşehir Belediyesi ile bir protokol yaparak kamulaştırma işlemlerine başladı.

Sırasıyla Hüseyin Özdilek, Osman Nuri Canik ve Erol Türkün başkanlık yaptılar.

Müteşebbis Heyet şu anda şu isimlerden oluşuyor:

"Alinur Aktaş, Erol Türkün, Hüseyin Özdilek, Ethem Dizdar, Osman Nuri Canik, Mahmut Yılmaz, Vasıf Anıl, Onur Kutlualp, Sami Bilge, Ali Ay, Seyit Ahmet Nevruz, Türk Ceyhan, Ufuk Ocak, Mustafa Moral, Mehmet Necati Kurtcan."

Uzun görüşmelerden sonra imar planları 23 Ekim 2012tarihinde kesinleşti. Bölgenin su, elektrik, doğalgaz, atık su ve telekominikasyon projeleri 2015 yılı sonuna doğru tamamlandı. Şimdi de arıtma başladı. Önümüzdeki yıl o da bitecek.

TOSAB Başkanı Erol Türkün TOSAB'ı şöyle anlatıyor:

"TOSAB havası ve suyu daha temiz bir Bursa için kurulmuş Organize Sanayi Bölgesidir. Sloganımız ve hedefimiz; 'Her daim daha temiz bir BURSA için TOSAB'dır'.

İstanbul, Ankara ve İzmir'e eşit uzaklıkta olan bölgemiz; Gemlik, Mudanya ve Bandırma limanlarına, Yenişehir ve Sabiha Gökçen havalimanlarına ve İstanbul - İzmir otoyoluna yakınlığı ile yatırımcılar için uygun bir lokasyonda yer almaktadır.

İhalesini yeni yaptığımız arıtma tesisimizin tüm özellikleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda 7 il için hazırlanan 'Marmara Denizi Eylem Planı'na da uygun olarak yapılıyor.

2022 sonunda arıtma tesisimiz devreye girecek. Bizlerde Mustafa Kemal Atatürk'ün bize emanet ettiği Cumhuriyetimizin 100. yılında kısmet olursaüretimlerimize başlayacağız."

SON SÖZ

İş yapmak gerçekten zor. 25 yıldır, bir avuç insan çevreye zarar vermeyecek bir ihtisas organize sanayi bölgesi kurmak için, söylemimi mazur görün, adeta tırmalıyorlar.

Ne devletten kredi istiyorlar, ne de başka bir şey. Kendi kaynakları ile ülkemizde bir ilki yaratmaya çalışıyorlar.

Evet, derdin yoksa git OSB kur!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.