Hava Durumu

Bir UNESCO hikayesi

Yazının Giriş Tarihi: 27.01.2012 09:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.01.2012 09:06
UNESCO yani Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'ndeki Dünya Mirasları Komitesi tarafından belirlenmiş ve bulundukları ülkenin devleti tarafından korunacağı garanti edilmiş doğal ve kültürel varlıklar bulunuyor. Bunlara Dünya Miras Listesi deniyor…
UNESCO'nun 1972 yılındaki genel konferansında hazırlanan 38 maddelik Dünya Doğal ve Kültürel Mirası Koruma Konvansiyonu'nu imzalayan 175'ten fazla ülkenin korumayı garanti ettikleri aday anıt ve SİT  arasından Dünya Mirası Kriterlerine uygun bulunanlar listede yer alır.
Konvansiyonu imzalayan ülkeler tarafından seçilen 21 ülke temsilcisinin oluşturduğu Dünya Mirası Komitesi, iki uluslararası kurumdan destek alarak ( Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi -ICOMOS ile Dünya Koruma Birliği-IUCN) aday gösterilen değerler arasından seçim yapar ve listeyi oluşturur; komite ayrıca Dünya Mirası Fonu'nu yönlendirerek listedeki değerlerin korunmasını sağlar. Düzenli olarak yenilenen listede 145 ülkeye ait 936 kültürel miras ve  267 somut olmayan miras bulunuyor.
Bu miras listesinde Türkiye'den şu yerler bulunuyor:
“Göreme Milli Parkı ve Kapadokya Peri Bacaları (1985'ten beri), Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (1985), İstanbul'daki tarihi yerler (1985), Hattuşaş: Hitit Başkenti (1986), Nemrut Dağı (1987), Hierapolis Antik Kenti ve Pamukkale (1988), Fethiye yakınlarındaki Ksantos ve Letoon Antik Kentleri (1988), Safranbolu ilçesi (1994), Troya Arkeolojik Sitesi (1998)…”
İşte, Bursa'nın yer almak istediği listenin kısa öyküsü böyle. 2000 yılında bu listeye girmek amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na “Bursa ve Cumalıkızık Erken Osmanlı Kentsel ve Kırsal Yerleşimleri” adıyla bir başvuru yapıldı…
Dün bu konudaki gelişmeler ve süreç ile ilgili bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Tayyare Kültür Merkezi'ndeki toplantıya Alan Başkanı olarak seçilen Prof.Dr.Neslihan Türkün Dostoğlu ile  yönetmelik gereği şekillenmesi gereken Danışma ile Eşgüdüm ve Denetleme Kurulları üyeleri katıldılar. Basın toplantısında Prof.Dr.Neslihan Türkün Dostoğlu süreç ile ilgili teknik ayrıntıları özetledi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de şunları söyledi:
“UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne bu nedenle büyük önem veriyoruz. Dünya'da 936 yerin bulunduğu listede Türkiye'den sadece 10 yer var. Bursa olarak bu listeye girerek, değerlerimizi dünyaya tanıtmak ve turizmle gündemde olmak istiyoruz. Bu konuda gerekli çalışmalarımızı göreve gelir gelmez başlattık ve önemli bir mesafe kat ettik. Bu alanda hedef ve stratejilerin belirlenmesi için kurulan Alan Başkanlığı görevine de konunun uzmanı olan hocamız Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu getirildi. Bu yılsonuna kadar ön başvurularımızı yapıp, 2014 yılında da Bursa olarak bu listede yer almak istiyoruz”
Dileğimiz 2014'te hayalimizin gerçekleşmesi…



Zeki Müren Sanat Müziği Korosu

Kentimizin yetiştirdiği en önemli sanatçılardan biri de Zeki Müren. Bu değerli sanatçımızın adını yaşatmak amacıyla Zeki Müren Kültür ve Yaşatma Derneği kuruldu. Bu dernek çeşitli çalışmalar yapıyor…
Bu çalışmalardan biri de yeni oluşturulacak olan Zeki Müren Türk Sanat Müziği Korusu.  Koronun başına Kültür Bakanlığı Bursa Devlet Korusu sanatçılarından Hilmi Bozdemir getirildi. Bu koronun ön seçmeleri 25-26 Şubat tarihleri arasında aynı zamanda koronun da çalışmalarını yürüteceği yer olan Gökdere Kültür Merkezi'nde yapılacak…
Bunun dışında Nilüfer Belediyesi'nin katkılarıyla Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi bahçesine bir Zeki Müren Müzesi açılması için çalışmalara başlandı. Zeki Müren fotoğrafları, kıyafetleri ve özel eşyaları olacak. Emeği geçenlere kolay gelsin diyorum…



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.