Hava Durumu

BİRCAM Vakfı ve Çöp Toplama Günü

Yazının Giriş Tarihi: 13.09.2018 07:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.09.2018 07:54

BİRCAM kısa adıyla Birleşik Cam Ambalaj Dolumcuları ve Üreticileri Vakfı bir süre önce kurulmuştu. Bu vakfın kurucuları Uludağ İçecek, Kınık Maden Suları, Sarıkız Maden Suyu, Park Cam A.Ş.
Vakıf cam ambalaj atıklarının ekonomiye geri kazandırılması, piyasaya sürenler ve cam ambalaj üreticileri adına cam ambalaj atıkları toplama yükümlülüklerinin yerine getirilmesi ve cam ambalaj atıklarının sürdürülebilir hammadde kaynağı olarak kazanımını amaçlıyor.
Bildiğiniz gibi cumartesi günü 15 Eylül Cumartesi Dünya Çöp Toplama Günü. Vakıf bu noktada bir etkinlik düzenledi. Bursa'daki etkinlik kapsamında, saat 10.00-12.00 saatleri arasında Mudanya-Güzelyalı İDO İskelesi'nde buluşarak, Güzelyalı Sahili'nde atıkları kaynağında ayrıştırarak sahil temizlenecek.
BİRCAM Vakfı Başkanı Ömer Kızıl bu konu ile ilgili olarak şunları söyledi:
"Tüm çevre gönüllülerini cumartesi günü düzenlenecek etkinliğe davet ediyorum. Çevreye atılan maddelerin neredeyse % 80'i geri dönüşebilen atıklardan oluşuyor. Eğer atıklar ayrıştırılarak toplanırsa bir değer. Çevre temizliğinin yanında yurtdışına bağımlı olduğumuz birçok hammaddenin de böylece kullanımını azaltıyoruz.
Yani çöpleri dışarıya atmaz da ayrıştırırsak hem çevreye hem de cari açığa olumlu anlamda katkıda bulunuyoruz. Geri dönüşümü bu anlamda doğru yapabilen bir şehrin belediyesi sadece çöp toplama maliyetini en az % 50 azaltabilir. Geri dönüşümün bu kadar değişik sektörlerde olumlu etkisi var.
Bu işi başarabilirsek Türkiye bu anlamda çok ciddi bir ilki gerçekleştirecek. Gelin hep beraber cumartesi günü ayrıştırarak toplayalım, hem Türkiye kazansın hem de tertemiz bir ülkeye sahip olmaya başlayalım. 80 milyonluk bir ülkenin çöpünü veya atığını hiçbir temizlik gücü temizleyemez veya ayıramaz. Bu bilinci tüm vatandaşlarımıza aşılamamız lazım."

KURTULUŞ YOLUNDA KADINLARIMIZ

Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı, Bursa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yılında bir etkinlik düzenledi.
Bu etkinlik kapsamında Ayla Algan'ın Halide Edib'i canlandırdığı "Kurtuluş Yolunda Kadınlarımız" adlı oyun salı günü Tayyare Kültür Merkezi'nde Tiyatro Araştırma Laboratuvarı'nca sahnelendi.
Kurtuluş Savaşı'nda önemli roller üstlenen 7 kadını konu alan oyunda Halide Edib' in yanı sıra Gördesli Makbule, Şerife Bacı, Kara Fatma, Çete Emir Ayşe, Tayyar Rahmiye, Nezaket Onbaşı'nın hayatı konu alınmıştı.
Yönetmenliği de üstlenen Ayla Algan'ın dışında Büşra Münevver Öztepe, Elif Öner, Ezgi Ayvalı, Gökçe Ayyıldız, Müge Coşgun, Nurcan Yanık, Su Güneş Mıhladız " oyunda sahne aldı.
Sevrin Uysal ve Kadir Kandemir'in yazdığı oyunda ritimde Sevinç Özer vardı.
Kadınlarımıza saygıyla diyorum.
Bu arada Kara Fatma'yı ve tüm şehit kadınlarımızı rahmetle anıyorum.
Bugün üzerinde özgürce yaşadığımız bu ülke bağımsızlığına öyle kolay kavuşmadı. Adını bilmediğimiz yüzbinlerce erkek, kadın, çocuk şehit verdik.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.