Hava Durumu

Biyolojik çeşitliliğin yarısını yok ettik

Yazının Giriş Tarihi: 01.10.2014 07:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.10.2014 07:52
Her yıl periyodik olarak hazırlanan Londra Zooloji Derneği ve Küresel Ayak İzi Ağı işbirliğiyle WWF Yaşayan Gezegen Raporu 1970–2010 arasında, doğanın yenilenebilir kaynak kapasitesindeki ve insanlığın bu kaynaklara olan talebindeki değişimi hesaplıyor. 
Bu yılki rapor, biyolojik çeşitliliğin bu süre zarfında yüzde 52 oranında azaldığını ortaya koydu. 
Bunun temel nedenlerinin başında  doğal yaşam alanlarının yani habitatların yok olmasın ve bozulması gelmekte.
Bilindiği gibi Ekolojik Ayak İzi konusunda yapılan hesaplamalar ise, mevcut yaşam tarzımız ve tüketim alışkanlıklarımıza göre insanoğlunun  1,5 gezegene gereksinimi bulunmakta. Yani dünyanın kendini yenileme ve temizleme hızından 1.5 kat daha fazla dünyayı kirletiyor ve dünyanın kaynaklarını kullanıyoruz.
Raporda ayrıca toplam 2.5 milyar insanın yaşadığı 200 nehir havzasında en az bir ay su kıtlığı yaşandığına ve yaklaşık bir milyar insanın açlık sınırında olduğuna dikkat çekiliyor.
Bu rapor hazırlanırken, yeryüzündeki canlı yaşamın durumunu ortaya koymak üzere kullanılan Yaşayan Gezegen Endeksi, 3038 memeli, kuş, sürüngen, amfibi ve balık türüne ait 10.380 popülasyondaki eğilimlere göre belirlendi. 
Buna göre, 1970’ten beri Yaşayan Gezegen Endeksi yüzde 52 azaldı. Azalma, tatlı su ekosistemlerinde yaşayan türlerinde yüzde 76 oldu
Evet. Unutmayalım bu dünya bizim değil. Bize emanet edildi. Ve bunu bizden sonraki kuşlaklara en az aldığımız biçimde devretmek zorundayız. Dünyayı kendimize uydurmaya çalıştıkça, dibe vuruyoruz.
Doğa ile oynanmaz. Doğa anaçtır. Bir kez daha anımsatıyorum. Darwin diyor ki:
“Doğaya uyum sağlayan türünü devam ettirir. Sağlayamayan yok olur gider.”

Bursa’da ihracat azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2014 yılı Ağustos ayında, 2013 yılının aynı ayına göre %2,9 artarak 11 milyar 440 milyon dolar, ithalat %7 artarak 19 milyar 476 milyon dolar olarak gerçekleşti. 
Bursa özelindeki durumda ise ihracatımız azalırken, ithalatımızdaki artış görülmekte. Bursa’da ihracat %15,7 azalırken, ithalat %13,2 artmış.
Evet. Görüldüğü gibi Bursa olarak biraz daha borçlanmışız. Yani dış ticaret açığımız artmış.

Orhangazi Üniversitesi ve About

Bursa Orhangazi Üniversitesi Tiyatrosu (ABOUT) çalışmalarına “A little ABOUT everything / Her şeyden biraz” sloganıyla başladı.
Ekibin sergileyeceği absürt komedi tarzındaki oyunun ismi ve içeriği ise gizleniyor.
Bursa Orhangazi Üniversitesi Tiyatrosu, oyunu Aralık 2014 gibi sergilemeyi hedefliyor. 
Oyunun ismi ve konusu ise çok gizli tutuluyor. Bakalım ne izleyeceğiz.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.