Hava Durumu

BOSİAD ve nezaket üzerine

Yazının Giriş Tarihi: 03.07.2021 07:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.07.2021 07:58

Yaşam insanoğlu için başlangıcı ve sonu bilinmez olan bir tatildir. Bu tatilde kimi insanlar bir ayrıcalığa sahiptir ve arkalarında "bir hoş seda" bırakır.

Yaşamda "hoşgörü ve nezaket", Anadolu topraklarının bize bıraktığı önemli değerlerdir. Bu değere ne oranda sahip çıktığımız ve de bu değeri ne oranda hayata geçirdiğimiz ayrı bir konudur.

Nezaketi özetle "Başkalarına karşı incelikli ve saygılı davranma, incelik, naziklik. Dikkatli, özenli davranmayı gerektirme." diye tanımlıyoruz.

Bu özünde basit olan davranış şekli, günümüzde garipseniyor.

Bir hanımefendinin otururken sandalyesini çekmek, sigarasını yakmak, el sıkışırken ayağa kalmak, el sıkışırken elinizi cebinden çıkarmak, ceketinizin önünü iliklemek, konuşurken söz kesmemek, hüküm cümleleri ile konuşmak yerine 'ben böyle düşünüyorum' demek, bir kapıdan çıkarken arkanızdan gelen için kapıyı tutmak, girişte hanımlara öncelik tanımak, yüksek sesle konuşmamak, konuşanı dinlediğinizi hissettirmek, farklı görüşlere saygı göstermek, sanıyorum bu kadar zor olmasa gerek.

DİVAN BAŞKANLIĞI DEYİNCE ŞERİF ARI

Şerif Arı, Bursa iş ve sanayi dünyasının çok yakından tanıdığı bir isim. Onun mesleki başarısının dışında bir başka özelliği de genel kurulların vazgeçilmez divan başkanlığıdır. Perşembe günü de önce BOSİAD'da divan başkanlığı yaptı. Sonra Bursaspor 'da yapılan Divan Başkanlık Kurulu Olağan Seçimli Genel Kurulu'na katıldı. Akşam da bir Uludağ Rotary Kulübü'nün başkanlık devir teslimindeydi.

BOSİAD yönetim kurulunda ilginç bir olay yaşandı. Başkan Rasim Çağan'ın konuşması öncesi Divan Başkanı Şerif Arı söz aldı ve yaşadığı bir güzelliği konuklarla paylaştı. Bu genel kuruldan bir kaç ay önce Şerif Arı, Rasim Çağan imzasını taşıyan bir mektup alır. Mektupta şöyle denmektedir:

"Merhaba Şerif Bey,

Bu tarihte vaktinizin uygun olduğunu umarak ve geleneği bozmayarak, Divan Başkanı olarak bizi onurlandırmanızı rica ederim

Sevgi ve Saygılarımla"

Evet, Şerif Arı duygu dolu bir sesle bu mektubu okur ve bu nezakete teşekkür eder. Ne yazık ki nezaketimizi öyle kaybettik ki, nezaketli bir davranış hepimizi duygulandırıyor.

GENEL KURULDAN NOTLAR

BOSİAD Başkanı Rasim Çağan genel kurulda özetle şöyle dedi:

"Bu sene BOSİAD'ın 10. kuruluş yıldönümü. 10. yıl anketi yaparak STK'mızın çalışmaları hakkında sizin düşünce, eleştiri ve katkılarınızı almak istedik. Eylül ayının sonlarına doğru bir etkinlikle sonuçları sizlerle paylaşacağız. 2019 yılında sizler bize görev verdiniz, biz de bu gönül işini yoğun iş tempomuz içinde yapmaya gayret ettik ve yapmaya devam edeceğiz. 2 yıl sonra da emin ellere teslim edeceğiz"

BOSİAD'ın genel kurulu sonucunda Rasim Çağan başkanlığında oluşan yeni yönetim kurulunda şu isimler yer aldı:

"Mefküre Zümbülova, Süleyman Selçuk Çelik, Meltem Turan Koylu, Haluk Arslan, Özgür Şahin, Selim Akbaş, Kerem Bayrak, Ayça Kurtcan, Ertan Demirdüzen, Sadi Cem Türkün."

Evet, Rasim Çağan ve çalışma arkadaşlarına başarılar diliyorum.

Yazımı Voltaire'ın "Nezaket fikir ve ahlak kültürünün bir simgesidir" ve Mevlana'nın "Her şey incelikten, insan kabalıktan kırılır." deyişleri ile bitirmek istiyorum.

Nezaket erdeme, kamil insana uzanan yolculukta bir aşamadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.