Hava Durumu

BTSO Eğitim raporu ve söyledikleri

Yazının Giriş Tarihi: 23.02.2015 07:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.02.2015 07:09
BTSO bir süre önce “Eğitim sektör raporu ve yerel eğitim stratejisi” başlıklı bir rapor hazırlamıştı. Öncelikle bu güzel çalışma için BTSO’ya teşekkür ediyorum.
Bu rapor içindeki karşılaştırılmalı tablolar OECD’nin (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) Bir Bakışta Eğitim (Education at a glance) raporunun tablolarından yararlanılmış.
OECD raporu 14 OECD üyesi ülke ve 3 G 20  üyesi ülke istatistiklerini kapsamakta.
Bu rapordan bazı verileri sizlerle paylaşmak istiyorum.
Eğitimde herkesin kabul ettiği gerçek okul öncesi eğitimin önemidir. Burada ülkemizde 3-4 yaş arası bu eğitime katılım oranı yüzde 12 ile Türkiye sonuncu sırada bulunmaktadır. Bu oran OECD ülkelerinde yüzde 70 iken birinci sıradaki Almanya’da  yüzde 93’tür.
5-14 yaş arasındaki eğitime katılım oranı OECD ortalamasında yüzde 98 iken, ülkemizde bu oran yüzde 95’tir.
15-19 yaş arası eğitime katılım ortalaması OECD ülkelerinde ortalama yüzde 83 iken, ülkemizde bu oran yüzde 64’tür. Ülkemiz bu kategoride de son sıradadır. Birinci Almanya’daki oran ise yüzde 92’dir. 
20-29 yaş arası eğitime katılım OECD ortalamasında yüzde 26 iken, ülkemizde bu oran yüzde 21’dir. Almanya’da bu oran yüzde 32’dir.
25-64 yaş arası istatistiklere göz attığımızda ise bu yaş grubunun yüzde 57’sinin ülkemizde ilköğretim mezunu olduğunu görüyoruz. Bu oran OECD ülkelerinde yüzde 22.4. Üniversite mezun oranında ülkemiz bu yaş kategorisinde yüzde 14 ile yine sonuncu sırada. Japonya’da bu yaş grubunda üniversite mezunu insan sayısı yüzde 46, Kore’de yüzde 41, Polonya’da yüzde 32, Almanya’da ise yüzde 26.
Bu rakamları ve örnekleri çoğaltmak mümkün. Bu rakamları neden mi yazdım?
Artık, şu konuda Amerika’dan ilerdeyiz, şunda Avrupa birincisiyizi, bir kenara bırakalım. Her konuda birinci olmak zorunda değiliz. Temel hedef ortalamaların üzerinde olmak. Birinciliği kovalamak sonrası. Ve o bir bütünün parçası. Her anlam ve alandaki ortalamaların üzerine çıktığında gelişmişliğe doğru yolculuğunuz başlar.
Kendimizi yerden yere vuralım demiyorum. Ama artık mevcut durumu kabullenip, bunu “nasıl fırsata çeviririze?” bakalım. Çünkü, bu her şeyden daha önemli. Geleceği inşadan söz ediyorum.
Bunu çözmeye başladığınızda, demokrasi anlayışımız da, yurttaşlık bilincimiz de, uzlaşma kültürümüz de, tartışma kültürümüz de, kadına bakışımız da, velhasıl her şeyimiz değişecek.

TED burs  sınavı uzatıldı

Türk Eğitim Derneği Tam Eğitim Bursu sınavı, her yıl başarılı ama ekonomik yetersizlikler yaşayan öğrencilerin eğitim giderlerini karşılamak amacıyla düzenleniyor. 
Bu yıl 4 Nisan 2015 Cumartesi günü saat 10:00’da düzenlenecek olan Tam Eğitim Bursu sınavına başvurular 1 Mart 2015 tarihine kadar www.ted.org.tr adresinden kabul edilecek.
Daha önce 20 Şubat 2015 tarihine kadar kabul edilebileceği duyurulan burs başvuruları, öğrenci, veli ve öğretmenlerden gelen talep doğrultusunda 1 Mart 2015 tarihine kadar uzatıldı. 
“Tam Eğitim Bursu”, burs desteği verilen öğrencilerin eğitim, servis, yemek, giyim, kitap-kırtasiye giderlerini ve harçlıklarını üniversite lisans eğitiminin sonuna kadar karşılıyor. “Tam Eğitim Bursu” alan öğrenciler, öğrenimlerinin üniversiteye kadar olan kısmını TED Okulları’nda sürdürüyorlar. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.