Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa'daki ilginç vakıflar

Yazının Giriş Tarihi: 23.05.2012 09:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.05.2012 09:15
 Vakıflar Genel Müdürlüğü "Tarihte İlginç Vakıflar" başlığıyla bir kitap yayınladı. Kitabın takdim yazısı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a ait. Arınç bu yazıda "Geçmişte ecdadımızın vakıflar aracılığıyla yeşertmiş olduğu sevgi kültürünü, şefkat ahlakını ve merhamet duygusunu bu topraklarda daim kılmak bizim için en önemli amaçtır" diyor. Kitabı incelediğinizde Bursa ile ilgili ilginç vakıflarla da karşılaşıyorsunuz. Bunlardan bazıları:
"Kadın Sığınma Evi Vakfı (Safvet Bey Bin Mehmet Efendi Vakfı). Bursa İnegöl 1906. Kocası askerde veya şehit düşmüş dul hanımların sığınması için kurulmuş."
"Öksüz ve Yetim Çocukları Barındıran Vakıf (Mehmet Bey bin Mustafa Bey Vakfı). Bursa 1500. Öksüz ve yetim olup okumaya gelen çocukların barınması için kurulmuş."
"Hacılar için Konaklama Tesisi Yapan Vakıf (Mehmet Efendi İbni Abdullah Vakfı) Bursa 1570. Hacca karayolu ile gidenler için yapılan konaklama tesisleri."
"Helalleşme Vakfı (Şemsettin Bin Kemal Gürani Vakfı). Bursa 1484. Hellaleşmek istenen ama helalleşilemeyen kimseler için kurulmuş vakıf."
"Güvercinhane yaptıran vakıf (Mehmet Bey bin İbrahim Bey Vakfı). Bursa 1707. Bursa'daki güvercinhanelerin bakımını yaptırmak amacıyla kurulmuş."
"Meyve Yediren Vakfı (Mehmet Ağa bin Hüseyin Nasrullah Vakfı). Bursa 1594. Ahaliye ve çocuklara meyve yedirmek için kurulan vakıf."
"Tarım Alanlarını Islah Eden Vakıf (Mehmet Ağa bin Ali Çelebi). İznik 1749. Bahçelerin bellenip, gübrelenmesi. Yok olan yerlere yeni fidanlar dikilmesi için kurulmuş."
"Mübarek gecelerde mahkumlara ikramda bulunan vakıf(Hüseyin bin Abdürrahim Erzincani Vakfı). Bursa 1799. Mahkumlara özel gün ve gecelerde çeşitli yiyecek ve giyecek gönderilmek amacıyla kurulmuş."

CHP'nin gençliğe bakışı
CHP Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu zaman zaman değişik konularda politika notları yayınlıyor. Son politika notları ise gençlik üzerine. "Ne Azarlanan Ne Tasarlanan: Özgür ve Yenilikçi Gençlik" başlıklı bu son politika notunu CHP Bursa Milletvekili Doç.Dr. Aykan Erdemir'den rica etmiştim. Kendisi göndermiş. Öncelikle teşekkür ediyorum...
Nota baktığımızda özetle şu temel başlıkları görüyoruz:
"Yenilikçi, renkli, yaratıcı ve katılımcı bir gençlik, Türkiye'de özgürlükçü demokrasinin gelişmesini sağlayacak ve ekonomiyi bilgi çağında kalkındıracak ana güçtür. Demokrasinin olmazsa olmazı toplumsal çoğulculuk, ancak böyle bir gençlikle sağlanabilir. Böyle bir gençlikle bilgi ekonomisinde yenilikçiliğin, yaratıcılığın ve kalkınmanın yolu açılabilir."
Bu konuda Aykan Erdemir "Biz, bilgi çağında küresel rekabette başarının ancak ve ancak özgür gençlikle sağlanabileceğine inanıyoruz. Gençleri özgürleştirme ve bilgi ekonomisine hazırlama noktasında da sosyal demokrat politikaların daha samimi ve etkili olduğunu savunuyoruz." demekte...
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.