Hava Durumu

Bursa’nın 250 büyüğü

Yazının Giriş Tarihi: 16.06.2015 07:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.06.2015 07:39
Uzun süredir devam eden siyasi gündemin bugün biraz dışına çıkalım. Biraz hayatın gerçeğinden ekonomiden söz edelim.
Bursa’nın 2014 yılı itibarıyla 250 büyük firması belli oldu. Bu firmalar BTSO Altıparmak Temsilcilik Binası’nda düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı.
Toplantıya BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Yönetim Kurulu Üyeleri Fahrettin Gülener ve Şakir Umutkan ile birlikte katıldı.
Açık havada yapılan sabah kahvaltısı ardından toplantıya geçildi. Bilindiği gibi BTSO’nun kent ekonomisini kayıt altına alan ve geleceğe ışık tutan en önemli saha araştırmalarından biri olan “Bursa İlk 250 Büyük Firma Araştırması” önemli veriler içermekte. 
Sonuçların açıklandığı toplantıda BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, 1997 yılından bu yana gerçekleştirilen araştırma ile Türkiye ekonomisinin lokomotif kentleri arasında bulunan Bursa’da firmaların ciro, ihracat, istihdam, katma değer, kârlılık, öz sermaye ve net aktiflerini ortaya koyarken, kent ve ülke ekonomisi için de önemli bulgular sunduklarını belirterek şöyle dedi:
“2014 yılında firmalarımızın kârlılığı yüzde 39 arttı. Araştırma sonuçları bize firmalarımızın riskleri iyi yönettiğini gösteriyor”
Sektörlerin katma değer paylarında ilk sırayı otomotiv endüstrisinin üstlendiğini dile getiren Başkan Burkay, “Otomotiv sektörü yüzde 36’lık katma değer payı ile bu alanda ilk sırada yer alsa da sektörde ortaya çıkan riskler, kentimizde sektör çeşitliliğini ve sanayimizdeki dönüşümü gerçekleştirmek adına yaptığımız çalışmaların önemini ortaya koymaktadır” diye konuştu. 

İlk 10’a giren firmalar

Bursa İlk 250 Büyük Firma Araştırması’nda ciro büyüklüğüne göre ilk 10’a giren firmalar sırasıyla; Oyak Renault, Tofaş, Bosch, Borçelik, Sütaş, Bursa Eczacılar Kooperatifi, Türk Prysmian, Özdilek, Asil Çelik ve Componenta oldu. 
Oyak Renault, Tofaş ve Bosch ihracatta, üretimden satışlarda ve katma değerde de yine ilk 3 sırayı paylaşan firmalar oldu. 
Dönem kârı sıralamasında ise Tofaş ilk sırada yer alırken, onu Oyak Renault ve Korteks takip etti.
Firmaların net aktiflerine göre sıralamasında da yine Tofaş birinci olurken, Zorlu Enerji ve Bosch da ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. 
2014 yılında Bursa’da en fazla istihdam sağlayan firmalar ise sırasıyla Bosch, Tofaş ve Oyak Renault oldu. 
Bursa’da öz sermayesine göre ilk 3 sırada ise Tofaş ve Oyak Renault’yu Gemlik Gübre takip etti.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.