Hava Durumu

Bursa’nın ilk Avrupa Şampiyonluğu

Yazının Giriş Tarihi: 14.04.2015 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.04.2015 07:30
Bursa Büyükşehir Belediyespor  Bayan Voleybol Takımı,  Avrupa CEV Challenge Kupası  final maçında Rus rakibi Uraloclochkla’yı altın sette yenerek Avrupa Şampiyonu oldu.
Bu büyük başarı Bursa’nın takım sporlarında kazandığı en büyük ve ilk başarıdır.
İşte, bu nedenle Bursa Büyükşehir Bayan Voleybol Takımı’nı, onların başarılı antrenörleri Sevgili Emin İmen’i, taraftarlarımızı ve bu takıma bu olanakları sağlayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi kutluyorum.
Sporu genelde bireysel (atletizm, boks,güreş, jimsnastik v.d) ve takım sporları (futbol, basketbol, voleybol, hentbol v.d)  olmak üzere iki ayrı kategoride değerlendiririz.
Yanlış anlaşılmasını istemeyerek şunu söylüyorum, takım sporlarında başarılı olmak zor bir iştir.
Bursa’ya  Avrupa Şampiyonluğu unvanını ilk kez 1976 yılında Tofaş Güreş Takımı getirdi. Ama bu bireysel bir sporun, kulüp bazındaki değerlendirmesiydi.
13-14 Kasım 1976 tarihinde Avrupa Müesseseler Güreş Şampiyonası’nda Türkiye ‘yi Tofaş Güreş Takımı temsil etti.
Bu şampiyonanın yarıfinal maçlarında Tofaş Güreş Takımı  Bulgar Haskova takımı ile 5-5 berabere kaldı. Polonya’nın Stal Rzesow  takımını ise 10-0 yenerek finallere katılma hakkını kazandı.
Tofaş Güreş Takımı 18-19 Aralık 1976’da Yugoslavya’nın Koçani kentinde İtalya’nın Cenova Sider takımını 10-0 ve Yugoslav Koçani Spartak takımını 9-1 yenerek Avrupa Müesseseler Şampiyonu olur.
Güreşteki bu başarıyı 29 Kasım 2009’da Bursa’da Bursa Büyükşehir Beledeyespor yineledi.
Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası serbest güreşte  şampiyonaya Makedonya, Romanya, Bulgaristan, Gürcistan, Azerbaycan ve Belarus’un lig şampiyonu takımları katıldı. 
Şampiyonanın ilk gününde grubu lider olarak tamamlayıp yarıfinallerde Azerbaycan temsilcisini 6-1 yenerek finale yükselen Bursa Büyükşehir Belediyesporlu güreşçiler, finalde de Gürcistan'ı 5-2 yenerek Bursa’ya Avrupa Şampiyonluğu’nu ikinci kez getirirler.
Bu maçların final müsabakalarında 55 kiloda Rıdvan Gaziev, 60 kiloda Tevfik Odabaşı, 66 kiloda Okay Göksal, 74 kiloda Yasin Bulut, 84 kiloda Hakkı Ceylan rakiplerini yenerken 96 kiloda Hakan Koç ve 120 kiloda Yasin Kılıç mağlup olmuştu.
Bursa’nın takım sporlarındaki ilk Avrupa Şampiyonluğu’na yaklaşması basketbolda Koraç Kupası finalistliği ile oldu. 
Tofaş, Koraç Kupası’nda 1996-97 sezonunda 90 takım arasında finale kalma başarısı gösterdi. Finalin ilk maçında Yunanistan’ın Selanik kentinde 26 Mart 1997’de rakibi Aris’i  77-66 yendi. İkinci maç 3 Nisan 1997’de Bursa’daydı. Birgün önce yine Bursa’da  Türkiye, Hollanda’yı Hakan Şükür’ün golüyle 1-0 yenmişti. Ama Tofaş, Bursa’da son maçta Aris’e 70-88 kaybetti. Ve Avrupa ikincisi oldu.
Sonuçta geçtiğimiz hafta sonu Bursa’da yapılan Avrupa CEV Challenge Kupası  final maçında Rus rakibi Uraloclochkla’yı altın sette yenen Bursa Büyükşehir Belediyespor Voleybol Takımı Avrupa Şampiyonu olarak kentimize takım sporlarındaki ilk Avrupa Şampiyonluğu’nu getirdi.
Bursa Büyükşehir Belediyespor Voleybol Takımı 49 takım arasından bu şampiyonluğa ulaştı. Yendiği rakibi tam 25 kez Rusya şampiyonu ve 8 kez de Avurpa Şampiyonu Kulüpler Şampiyonu olan bir takımdı.
Takımımızın başında ise yaşantısını voleybola adamış, sporculuk günlerinden tanıdığım Bursalı antrenör Emin İmen vardı. Kutluyorum.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.