Hava Durumu

Bursa ve müzeleri üzerine

Yazının Giriş Tarihi: 25.01.2020 08:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.01.2020 08:53

Kazılarda bulunan yapıtların, sanata ve bilime ilişkin nesnelerin, sanat ve bilim yapıtlarının, etnolojik vb. nesnelerin bir arada ya da ayrı ayrı sergilendiği, saklandığı, korunduğu yapıya, müze diyoruz.
Bursa Müzesi, 19 Ağustos 1902 tarihinde dönemin Milli Eğitim Müdürü Azmi Bey'in gayreti ile Müze-i Hümayun Umum Müdürlüğü'nün bir şubesi olarak Bursa Erkek Lisesi'nin bir bölümünde kurulur. 1930 yılına kadar bu statü ile faaliyetlerini sürdürür, bu tarihte Müdürlük haline getirilerek Yeşil'deki Çelebi Sultan Mehmet'in yaptırdığı Yeşil Medrese'ye taşınır.
1972 yılında Kültürpark içerisinde modern binanın yapılmasıyla müzenin arkeoloji seksiyonu(Bursa Arkeoloji Müzesi) buraya getirilir. İslam Eserleri ise orada kalır. 1997 yılında ise Karagöz Müzesi açılır.
Bu arada TOFAŞ 2002 yılında Anadolu Arabaları Müzesi'ni açar. 2000 yılında dönemin Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser başkanlığında kurulan Tarihi Kentler Birliği kurulur. Ardından 2004 yılında, TOFAŞ Anadolu Arabaları Müzesi mimarı Naim Arnas tarafından tasarımı yapılan ve Ahmet Erdönmez'in başınd aolduğu Bursa Kent Müzesi kurulur.
Ve Bursa özellikle Kent Müzeleri konusunda ülkeye model olur. Bugün birçok il ve ilçede bulunan Kent Müzeleri'nin tamamının danışmanlığını aynı zamanda Tarihi Kentler Birliği'nin de danışmanı olan Ahmet Erdönmez yapar.
Daha sonra Bursa birçok müze kazanır. Son olarak da Osmangazi Belediyesi tarafından yaptırılan 1326 Fetih Müzesi, şu anda Avrupa Müzeler Birliği'nin yarışmasında aday oldu. Bursa 1326 Fetih Müzesi de Bursa'da en çok gezilen müzelerden birisi. 2019 yılı içinde müzeyi 700 binin üzerinde bir ziyaret gerçekleşti.

BÜYÜKŞEHİR'İN MÜZELERİ

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Müzeler Şube Müdürlüğü'ne bağlı faaliyetlerini sürdüren 14 müze, 2019 yılında yerli-yabancı 1 milyondan fazla kişi tarafından ziyaret edildi.
2019 yılının Şubat ayında 16. kuruluş yıl dönümünü kutlayan ve ulusal-uluslararası birçok sergiye ev sahipliği yapan Bursa Kent Müzesi, müze dostlarının en çok ziyaret ettiği kültürel mekânların başını çekti. Bursa Kent Müzesi, geçtiğimiz yıl 128 bin 755 kişi tarafından ziyaret edildi. 6 bin 615 yabancı turist tarafından gezilen müzede, yıl boyunca gerçekleştirilen atölyelere 4 bine yakın müze meraklısı katıldı.
Karagöz Müzesi, 124 bin 420 ziyaretçiye ulaşarak kendi rekorunu kırdı. Türkiye'nin ilk tekstil ve sanayi müzesi Merinos Tekstil ve Sanayi Müzesi 92 bin 915, Bursa Vakıf Kültürü Müzesi ve Göç Tarihi Müzelerinin her biri 92 binin üzerinde ziyaretçi sayısına ulaştı. Merinos Enerji Müzesi'ni ise geçtiğimiz yıl 64 bin 755 kişi ziyaret etti.
Ayrıca Hünkâr Köşkü 48 bin 238 , Avrupa'nın en büyük tarih öncesi parkı unvanına sahip, günümüzden 8500 yıl önceki döneme ait canlandırmaların bulunduğu Aktopraklık Höyük Bursa Arkeopark ve Açık Hava Müzesi, 21 bin 758, Bursa Bıçak Müzesi 32 bin 107, Sağlık Tarihi Müzesi 26 bin 399, Bursa Yaşam Kültürü Müzesi 15 bin 160 ziyaretçi tarafından gezildi.
Geçtiğimiz yıl hizmete giren Muradiye Kur'an ve El Yazmaları Müzesi, kuruluşunun ilk yılında 59 bin 598 ziyaretçi sayına ulaştı. İznik 1. Murat Hamamı Çini Müzesi ise 35 bin 454 kişi tarafından gezildi. Bursa El Nakışları Müzesi de yıl içinde 5 bine yakın müze dostunu ağırladı. El yazması asırlık bir Kur'an-ı Kerim ve Osmanlı dönemine ait köy hayatına ilişkin materyallerin bulunduğu Cumalıkızık, Aksu, Gelemiç, Belenören ve Karıncalı köy müzeleri de yoğun ilgi gören kültür merkezleri oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.