Hava Durumu

BUSİAD’ın önemli etkinliği

Yazının Giriş Tarihi: 25.11.2014 09:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.11.2014 09:48
Büyük patlamadan bu yana 15 milyar yıl geçti. Güneş 5.5 milyar yıldır var. Ve dünyamız 4.5 milyar yıldır, güneşin çevresinde dönmeye devam ediyor.
Dünyadaki ilk canlılar suyun içinde 3.5 milyar yıl önce oluştu.  2.5 milyon yıldır da insanoğlu uygarlık adını verdiği bir şey kurmaya çalışıyor.
Dünyamızda kürsel ısınma ve iklim değişikliği konusu bir süredir kendisini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Ozon tabakasında oluşan deliğin büyüklüğü Avrupa kıtasından daha büyük. 1900 yılına kadar dünyanın atmosfere saldığı CO2 miktarı, 1900 yılından bugüne kadar saldığından çok daha az. Özetle dünyamızı son 150 yıldır hoyratça kullanıyoruz.
İşte bu konular Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) ile Uludağ Üniversitesi  işbirliğinde; BUSİAD Evi’nde “İklim Değişikliğinin Çevre, Tarımsal Üretim ve Sanayi Üzerine Etkileri” konulu bir panelde konuşuldu.
BUSİAD Başkan Yardımcısı Tarık Tezel, panelin açılışında yaptığı konuşmada, dünya nüfusunun yüzde 20’sinin henüz enerjiye kavuşamadığını, Türkiye dahil olmak üzere pek çok ülkenin gündeminde enerji ihtiyacının yer aldığını belirtti. Tezel, “Sürdürülebilirlik, günümüz çağdaş insanının temel kavramı ve hedefi olmalıdır” dedi.
Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek de, iklim değişikliğinin insan sağlığı üzerine çok ciddi olumsuz etkileri olduğunu, “bitti” denilen bazı hastalıkların bile yeniden görülmeye başladığını vurguladı. 
Daha sonra  SUSTINEO CEO’su Dilek Bil, ‘Sürdürülebilir Gelecek’ konulu bir sunum yaptı. 
Ardından üç panel gerçekleştirildi. İlk panelde, “İklim Değişikliği ve Çevre Üzerine Etkileri” konusu,  ikinci oturumunda “İklim Değişikliğinin Tarımsal Üretim Üzerine Etkileri”,  son oturumda ise; “İklim Değişikliğinin Bursa Sanayisi Üzerine Etkileri” tartışıldı. 
Bu önemli etkinliğe imza attıkları için BUSİAD ve Uludağ Üniversitesi’ni kutluyorum.

Tofaş ve vefa

Geçtiğimiz günlerde Tofaş Gazete’nin Kasım sayısı elime geçti. O sayıda Tofaş Spor Kulübü’nün 40. yaşını kutladığı törenin fotoğrafı vardı. Fotoğrafta valimiz Münir Karaloğlu ve Tofaş CEO’su Kamil Başaran da vardı.
Bir sporbilimci olarak 25 yılımın geçtiği ve 35 yıllık tarihini kitaplaş-
tırma onuru yaşadığım Tofaş Spor Kulübü’nün kırkıncı yaşını gazete kupüründen de olsa görmek güzeldi. 
Bugün Tofaş’ı yönetenlere küçük bir notum var. Bu fotoğraf karesinin içinde ben Tofaş Spor Kulübü’nü kuran Yalçın İpbüken’i, 20 yıl bu kulübü yöneten Ersin Taş’ı, bu kulübün ilk sporcu olduktan sonra teknik direktörlük dahil her görevi yapan Atila Çakmak’ı ve kulübün uzun yıllar her şeyi olan Nedim Karakaş’ı da görmek isterdim.
Vefa sadece İstanbul’da bir semt değildir. Bir boza markası da değildir. Bugün bu kurumu yönetenler kendilerinden öncesi yokmuş, kendilerinden önce hiçbir şey yapılmamış gibi davrandıkları sürece kendilerinin de başına aynı şey gelecektir. 
Varlığınız ne olursa olsun, bir Eczacıbaşı olmak kolay değildir.

Uluğ Nutku ve Bursa

Bundan yaklaşık dört yıl önce Bursa Kültür A.Ş. Genel Müdürü Rıfat Bakan ile adını Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin koyduğu ve editörlüğünü benim yaptığım Bursa’yla Gurur Duyuyorum projesini başlatmıştık. BTSO da sponsoruydu. Sonra bu proje yarıda kaldı.
Ama biz Rıfat Bakan ile başladığımız işi, en az bir kalıcı eser ile sonlandıralım, dedik ve benim yazdığım “Tarihe Yön Veren Bursa” kitabı ortaya çıktı. 
Bu kitabın girişinde Mekanın Değeri konusunu da ülkemiz felsefe tarihinde önemli bir isim olan Prof. Uluğ Nutku yazmıştı.
Uluğ Hoca‘yı geçtiğimiz hafta kaybettik. Kendisini rah-
metle anıyorum.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.