Hava Durumu

BUSİAD, UÜ ve Ar Ge konusu

Yazının Giriş Tarihi: 17.12.2015 08:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.12.2015 08:06
Thomas Alva Edison şöyle der:
''Sıkı bir çalışmanın yerini hiçbir şey alamaz. Deha %1 ilham ve %99 terdir.'' 
Bu nedenle Ar Ge bir 100 metre koşusu değil, bir maratondur. Sabır ister. En çarpıcı örnek     Edison ampulü bulurken yüzlerce kez deneme yapmış ve her başarısız denemeyi “Ampulün yanmamasıyla ilgili yeni bir yöntem buldum” diye değerlendirmiştir. 
         Kentimizde şu anda 31 adet Ar-Ge Merkezi birimi  otomotiv, tekstil ve makine endüstrileri başta olmak üzere farklı sektörlerde yenilikçi ürün ve hizmetler üretmeye çalışmaktadır.
Bu konudaki gelişime katkı koymak amacıyla BUSİAD ve Uludağ Üniversitesi , TOFAŞ, Bosch ve Martur’un desteği ile bir proje hayata geçirecek.
Bu kapsamda  Ar-Ge Mühendisi ihtiyacını karşılayacak “Sertifikalı Ar-Ge Personeli Yetiştirme Programı” gerçekleştirilecek.
Burada üniversite öğrencilerinin bir Ar-Ge bakış açısına sahip, yenilikçi, araştırmacı, yaratıcı ve üretken olmalarını sağlayıp, kurumlar arası personel transferine çare bulmaktır.

Türkiye’de Ar Ge harcamaları


Ar-Ge harcamalarının GSYİH içerisindeki payı yüksek olan ilk 15 ülkenin ortalamasına baktığımızda oran           % 3,03 olup,  Özel sektör Ar-Ge harcamalarının GSYİH içerisindeki payı % 2,10’dur.
Ülkemizde Ar Ge’ye ayrılan bütçelere baktığımızda Türkiye’de  bu oranlar sırasıyla 0,84 ve  0,36’dır. Türkiye’nin 2023 hedefi ise 3,00 ve 2,00’dir.

Ülkemizde ilk Ar Ge


Ülkemizdeki özel sektör alanındaki ilk Ar-Ge merkezi 1975 yılında, Koç Holding’in bünyesinde kurulur.
Bu merkezin adı  “Koç Araştırma Geliştirme”dir.
1990 yılında şirketlerin kendi bünyelerinde bu çalışmalara başlamasının ardından lağvedilen merkez Koç Holding Otomotiv ve Sanayii Başkanlıklarına bağlıydı. Bu merkezin ilk başkanı/koordinatörü Claude Nahum’du. 
Bu merkezde süreçte 150 proje hayata geçirilmişti.   
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.