Hava Durumu

BUÜ Tıp Fakültesi'nden iki ilk

Yazının Giriş Tarihi: 18.09.2021 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.09.2021 08:00

Bursa Uludağ Üniversitesi'nde dün iki özel olay gerçekleşti. Tıp Fakültesi öğrencileri ilk derslerini dinlediler. Ayrıca iki akademisyene de Fahri Profesörlük ünvanı verildi.

Davos'ta bulunan İsviçre Alerji ve Astım Araştırma Enstitüsü'nde görev yapan Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunlarından Prof. Dr. Cezmi Akdiş ve Prof. Dr. Mübeccel Akdiş'e fahri profesörlük diploması verildi.

Bu iki değerli akademisyenimiz ayrıca fakülteyi yeni kazanan öğrencilere beyaz önlüklerinin de giydirildiği programın ardından ilk dersi verdiler.

Evet, dün iki ilk yaşandı. Bursa Uludağ Üniversitesi aynı anda ülkemizde ilk kez bir akademisyen çifte Fahri Profesörlük ünvanı takdim etti. Ayrıca, Tıp Fakültesi'nde anımsadığım kadarıyla ilk kez bir çift ilk dersi verdiler.

BUÜ'NÜN İLK FAHRİ DOKTORALARI

Yukarıdaki olay beni yıllar öncesine götürdü. Rahmetli rektör Prof.Dr.Ayhan Kızıl(1992-2000) döneminde 1995 yılında Uludağ Üniversitesi anımsadığım kadarıyla ilk fahri doktora ünvanlarını vermişti.

O dönem Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi teklifi ile Uludağ Üniversitesi Senatosu 19 Ekim 1995'te aldığı karar ile ülkemizin en önemli tarihçilerinden Prof. Dr. Halil İnalcık'a ve ODTÜ ile Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümleri'nin kurucusu Prof.Dr.Bahattin Baysal'a Uludağ Üniversitesi Fahri Bilim Doktoru ünvanı verir.

Bu belgelerin altında Rektör olarak Prof. Dr. Ayhan Kızıl'ın ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı olarak Prof. Dr. Ulviye Özer'in imzaları vardır ve belgeler 2 Kasım 1995'te düzenlenen bir tören ile Prof. Dr. Halil İnalcık'a ve Prof.Dr.Bahattin Baysal'a takdim edilir.

REKTÖRDEN ÖNEMLİ KONUŞMA

Dini yetkililerce karidesin haram, günaydın kelimesinin cahiliye döneminden kaldığının, dedelere üvey torunlarının helal olup, olmadığının tartışıldığı bir dönemde bir İlahiyet Fakültesi Öğretim Üyesi olan Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Saim Kılavuz'un şu sözleri beni biraz rahatlattı:

"Bilgi ve bilimselliğin olduğu yerde denge ve adalet kaçınılmazdır. Denge ve adaletin olduğu yerde de hikmetli tablolar ortaya çıkar. Tıp öğrencileri olarak sizler insanlığa hizmet edeceksiniz. Bunu doğru şekilde yaptığınız takdirde gerçek anlamda etik davranmış olacaksınız. İnanıyorum ki 6 yıl sonra insanımızın özlemle beklediği ve örnek alacağı hekimler olarak yurt hizmetine atılacaksınız. İçinizden nice Cezmi Akdiş ve Mübeccel Akdiş'lerin çıkacağına inanıyorum "

Törende konuşan BUÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Kaya ise sahip oldukları imkanlar ve akademik kapasiteleri ile ülkenin en seçkin eğitim kurumları arasında yer aldıklarını söyledi.

AKDİŞLER NE DEDİ?

Açılış töreninin ardından Prof. Dr. Mübeccel Akdiş ve Prof. Dr. Cezmi Akdiş'e belge takdimi ve fahri profesörlük cübbeleri giydirildi. Akademisyen çift, öğrencilere ilk dersi de verdi.

İmmünolojiye Giriş isimli kısa bir sunum yapan Prof. Dr. Mübeccel Akdiş, Bursa Uludağ Üniversitesi'nde öğrenci ve mezun olmaktan dolayı büyük bir gurur duyduklarını vurgulayarak şöyle dedi:

"Çok çalıştık. Çünkü İsviçreliler gerçek anlamda çok akıllı ve çok iyi eğitilmiş insanlar. Aynı bizim gibiler. Bizim tek farkımız çok çalışmamız oldu. Bilim bizim ilgimizi çok çekti. Biz yapabildiysek, siz bizden çok daha iyisini yapabilirsiniz. Çünkü zaman çok değişti. Her şeye ulaşmak daha kolay hale geldi. Sadece kendinize güvenin ve yabancı dilinizi ihmal etmeyin"

Prof. Dr. Cezmi Akdiş ise tıp öğrencilerine Epidel Bariyer Hipotezi konusu hakkında bir sunum yaptı. Prof. Dr. Cezmi Akdiş, şunlara değindi:

"Bursalıyım ve burada okumak benim için çok önemliydi. Daha Anadolu lisesinde eğitim görürken Üniversiteye gelmiş ve burada ağaç dikmiştik. Benim için çok özel bir başlangıç olmuştu. İlk tercihimde burayı tercih ettim. Çok özel günler geçirdim. Eğitimlerimiz de çok kaliteliydi. Hocalarımızla aramız çok iyiydi. Yurt dışına gittiğim zaman burada aldığım eğitimin ve hocalarımızın kalitesini daha iyi anlamıştık"

SON SÖZ

Evet, Prof. Dr. Mübeccel ve Prof. Dr. Cezmi Akdiş çiftini tanımaktan gurur duyuyorum. Onlar hem kentimize hem ülkemize hem de üniversitemize değer katıyorlar. Onları Nobel'i alacakları günü heyecanla bekleyeceğim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.