Hava Durumu

Çalışan Gazeteciler Günü

Yazının Giriş Tarihi: 10.01.2014 08:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.01.2014 08:14

Bugün 10 Ocak, Çalışan Gazeteciler Günü. Size öncelikle bugünün neden kutlandığını anlatmak istiyorum…
1961 Anayasası ile birlikte gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler yapan 212 sayılı yasa ve Basın İlan Kurumu’nu oluşturan 195 sayılı yasa yürürlüğe girdi. Bu yasanın devreye girmesinin ardından o dönem yayınlanan 9 gazetenin sahibi 10 Ocak 1961 tarihinde gazetelerinde bir ortak bildiri yayınladılar…
O dönem Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Yeni Sabah, Vatan ve Yeni İstanbul gazeteleri “Gazetemizi Üç Gün kapatıyoruz” başlığı ile yayınlandı. Ve gazete sahipleri ortak bildiride “yeni yasaların basını görülmemiş bir tehlike ile baş başa bırakacağını” öne sürerek 11-12-13 Ocak 1961’de gazete yayınlamadılar. Bu bildirinin yayınlandığı gazetelerde ilk tepkiyi gazetelerin yazı işleri müdürleri gösterdi ve isimlerinin o günkü gazetede sorumlu müdür olarak çıkmalarını istemediler…
Bu olay Türk basın tarihine “Dokuz    Patron Olayı” olarak geçti. 11-12-13 Ocak’ta gazeteler yayınlanmadı. Bunun üzerine  İstanbul’da gazeteciler sendika binasının önünde toplanıp, valiliğe kadar yürüdüler ve sessiz bir protesto gerçekleştirdiler.  Ardından çalışanlar sendika önderliğinde  İstanbul Valiliği’nden gerekli izinleri alarak 3 gün boyunca “Basın Gazetesi” adlı bir gazete çıkardılar. Basın Gazetesi’nde gazetenin sahibi olarak sendika yönetim kurulu üyesi Selçuk Çandarlı, Genel Yayın Müdürü olarak Abdi İpekçi, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olarak Semih Tuğrul ve Teknik Müşavir olarak da Murat Kayahanlı görülüyordu. Bu gazete 100 bin tiraja ulaştı. Sonra normal düzene dönüldü…
İşte bu nedenle 10 Ocak Günü, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başlandı. Daha sonra 1971 müdahalesinin ardından gelen kısıtlamalarla bu bayram yerine , “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kutlanmaya başlandı…
VALİ KARALOĞLU’NUN MESAJI
Çalışan Gazeteciler Günü ile ilgili olarak Bursa Valisi Münir Karaloğlu bir mesaj yayınladı. Karaloğlu’nun mesajı şöyleydi:
“Demokratik sistemin vazgeçilmez unsurlarından biri olan basın, toplumun bilgilendirilmesi, vatandaş ile devlet arasındaki iletişimin sağlanması, kamuoyu oluşturulması gibi önemli görev ve sorumlulukları üstlenmekte olup, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gibi önemli değerleri içerisinde bulunduran kutsal bir meslektir.
Bu önemli misyonu gerçekleştirmek için zaman ve mekân mefhumu gözetmeksizin, her zaman ve her yerde büyük bir özveri ile çalışan değerli basın çalışanlarımızı takdir ve tebrik etmemek mümkün değildir.
Bu anlayışla, İlimizin sorunlarını kamuoyuna aktaran ve sorunların çözümünde önerileriyle toplum mekanizmasının daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan basın mensuplarımızın ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü içtenlikle kutluyor, görevlerini ifa ederken yaşamlarını yitiren basın mensuplarımızı da saygıyla    anıyorum.”
SONSÖZ
Ne hikmetse gazeteci kimliği birçok kişinin ulaşmak istediği bir kimlik. Hal böyle olunca, ucundan köşesinden herkes gazeteci olmuş oluyor. Bu kaotik durumda ‘kimin gerçek gazeteci, kimin gazeteci değilin’ karıştığı bir ortamda, bir Çalışan Gazeteciler Günü’nü daha kutluyoruz. Evet, tüm fikir işçilerinin ve gerçek gazete emekçilerinin Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.