Hava Durumu

ÇEK ve küçük dev kadın

Yazının Giriş Tarihi: 07.03.2016 07:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.03.2016 07:13
1940 yılında dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Elazığ’a gider. Orada bir kız sanat mektebini gezerken, öğretmenler arasında Süheyla isimli bir öğretmenin hamile olduğunu görür. Okul müdiresine dönüp, “Müdire hanım bu hamile öğretmenimize neden izin vermediniz? Neden istirahat etmiyor?” diye sorar.
Yerine öğretmen gelmediği için Süheyla Çizakça öğretmen doğumuna az bir süre kalmasına rağmen görevine devam etmektedir. Sonra İsmet Paşa devam eder:



“Köyde de kadınlarımız çocuk doğuruyor. Ama eğitemiyorlar. Bu öğretmen çocuklarımız önemlidir. Kimbilir bu çocuk kim olacak?”
O çocuk yıllar içinde okur. Robert Koleji bitirir. Amerika’da eğitim görür. Profesör olur. ODTÜ, Boğaziçi ve Koç Üniversitesi’nde çalışır. AÇEV’i  kurar. Dünya Psikoloji Kurumu Başkan Yardımcısı olur ve Harward’dan, Duke’e, oradan Berkeley’e kadar birçok üniversitede dersler verir.Türkiye’de web of science’da sosyal alanda en çok atıf alan bilim insanımız olur.  
Evet, Prof.Dr.Çiğdem Kağıtçıbaşı , 3 Mart ‘ta Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nin ulusalda “Eğitim Ödülü”nü aldı.

Galatasaray ve dedesi


Prof.Dr.Çiğdem Kağıtçıbaşı’nın dedesi, yani Süheyla (Çizakça) Öğretme’nin babası ise Fizikçi Tevfik Bey’in oğlu, yazar ve öğretmen, aynı zamanda Galatasaray Spor Kulübü’nün 2 numaralı kurucusu ve ilk kalecisi Asım Tevfik Sonumut’tur.  
Ve ilginçtir Galatasaray’ın  ilk formalarını Süheyla Hanım’ın babaannesi elleri ile dikmiştir. 

Çizakça Lisesi’nin doğuşu


Süheyla Çizakça’nın babası Asım Tevfik Sonumut, İstanbul’da eşinden ayrılmış ve Bursa’ya yerleşmiş öğretmenlik yapmaktadır. 
Kızı Süheyla’yı arar ve “Kızım burada bir anaokulu var, devredecekler. Sizin de birikmiş paralarınız var, ben de yardım ederim gelin bunu alın” der. 



Süheyla ve İhsan Çizakça, Bursa’ya gelirler , böylece Yeni Okul ile başlayan ve Bursa’da birçok kişiyi eğiten İhsan Çizakça Lisesi ile devam eden öykü başlamış olur.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.