Hava Durumu

Dostoğlu ve UNESCO Dünya Mirası

Yazının Giriş Tarihi: 19.10.2020 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.10.2020 07:59

İçinde yaşadığımız kent dünyanın en güzel kentlerinden biri. Ayrıca çok kimlikli bir kent. Bir sanayi, bir tarım, bir tarih ve sağlık turizmi kenti. Bu renklilik ve çeşitlilikle birlikte yaşadığımız için ve de buna sahip olduğumuz için, ona gereken değeri, önemi, titizliği göstermiyoruz. O bizim ya...

Orada kimimiz doğdu, kimimiz okudu, kimimiz de doydu. Bunların hepsine sahip olanlar da var. Ama biz sahip olduğumuz herşeyde olduğu gibi ona gereken ilgiyi göstermiyoruz. Ancak, sahip olduğumuz değerleri kaybettiğimizde "keşkelerimiz" başlıyor.

Bu dünya güzeli kenti çevreye duyarlı olanları tenzih ederek söylüyorum, önce sanayimiz (gelen göç ve atıklarıyla) berbat etti. Sonra bu göçteki herkesi bir oy olarak gören yerel yönetimlerimiz uzun yıllar kaçak yapılaşmaya göz yumarak kenti berbat etti. Ayrıca yerel yönetimlerimiz çevre bilincinin geliştirilmesi ve farkındalığının yaratılması, kentlilik bilincinin gelişmesi noktasında sağlıklı ve sürdürülebilir tek bir projeye imza atmadılar. Herşey seçim söylemlerinde kaldı. Her gelen yerel yönetici sesli, sessiz kendinden öncekini suçladı. Bu noktada STK'lar ve sanayimiz de (yine bazılarını tenzih ediyorum) kendi işine baktı ve bakmaya devam ediyor.

Konu arada bir bazı STK'ların veya üniversitelerin düzenlediği seminer, sempozyum ve konferanslarda kaldık. Bu çalışmalardan birini geçtiğimiz perşembe günü üyesi olmaktan gurur duyduğum BUSİAD'da çevrimiçi ortamda yaşadık.

NESLİHAN HOCANIN SÖYLEŞİSİ

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) tarafından düzenlenen UNESCO Dünya Mirası Bursa Fırsatlar ve Sorumluluklar konulu çevrimiçi toplantıda, İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı ve UNESCO Alan Başkanı Prof. Dr. NeslihanTürkün Dostoğlu'nu dinledik. Neslihan Hoca, Bursa'nın 2200 yıllık geçmişinde pek çok uygarlığın beşiği olduğuna ve her döneme ait eserleri bünyesinde hala koruduğuna işaret ederek, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde Bursa'nın 2014 yılında, Cumalıkızık Köyü, Hanlar Bölgesi ve Sultan Külliyeleri ile yer alma süreci hakkında bilgilendirdi.

Erdoğan Bilenser döneminde telaffuz edilen, rahmetli Hikmet Şahin döneminde kıpırdanan, Recep Altepe döneminde hayata geçen ve Alinur Aktaş döneminde de sürdürülen bu çalışmalar, yerel yönetimler tarihimizdeki belki sürdürülebilen ender çalışmalardan birisi.

Prof. Dr. Dostoğlu, söz konusu çalışmaların en önemli gerekliliklerinden birinin 'kurumsal süreklilik' olduğunun altını çizdikten sonra "Bursa'da bu kurumsal süreklilik, büyükşehir belediye başkanları değişmesine rağmen çok başarılı bir şekilde korundu. Gerçekten de Bursa'nın başarısıdır. Kültürel mirasa sahip çıkan belediye başkanlarımıza teşekkür ediyoruz" dedi.

Ayrıca Cumhuriyet Dönemi'ne de ait pek çok eserin Bursa'da bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Dostoğlu, "Bunların hepsi Bursa için büyük bir fırsat, ancak bunlara sahip çıkmamız lazım, bunun için de kentteki herkesin sorumlulukları var. Anıtkabir'in mimarlarından Emin Onat'ın mesela Bursa'da 3 eseri bulunuyor. Çağdaş mimarlık örneklerini görebileceğimiz bir kitabın eksik olduğunu düşünüyorum. Bu kente gelen turistleri nasıl çekebiliyorsak, o şekilde çekelim" dedi.

Neslihan Hoca, UNESCO Dünya Mirası listesine girmemizdeki en önemli aktör. Kuşkusuz çalıştığı dönemlerdeki belediye başkanlarımızın tanıdığı olanakları da unutmamak gerekir.

CUMALIKIZIK UYARISI

Toplantıda Cumalıkızık'taki süreci anlatan Neslihan Türkün Dostoğlu, o günler yaşadıkları tereddütlerin bugün hayata dönüştüğüne dikkat çekti. Bugün Cumalıkızık'ın bu listeye girmesindeki en önemli faktörlerden biri olan tarihi asırlık mezarlığın duvarları görülmüyor. Duvarların önüne kurulmuş tezgahlar ve duvarların üzerine konmuş satılık şalvarlar o tarihi güzelliği tamamen kapatıyor.

İnsanlar ve özellikle o yörenin insanları sahip olduklarının, neyin değerli olduğunun farkındalığına sahip değil. Herkes sürdürülebilir bir merkez olma yerine bugün kaç kişi geldi peşinde. Bu noktada Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aklinur Aktaş'a da büyük görevler düşüyor.

Lütfen burada birkaç yüz oy hesabı yapmayın.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.