Hava Durumu

Eğitime adanmış bir ömür: Orhan Oğuz

Yazının Giriş Tarihi: 23.10.2021 08:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.10.2021 08:20

Geçtiğimiz Salı günü ülkemiz önemli bir değerini daha yitirdi. Hocaların hocası diyebileceğimiz ender isimlerden Prof.Dr. Orhan Oğuz hocamızı kaybettik.

Kendisi 1923 Eskişehir doğumluydu. Yükseköğrenimini rahmetli babamın da okulu olan İstanbul'da Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu'nda tamamladı.

Daha sonra Fransa'ya gitti. Paris'teki Sorbone Üniversitesi'nde hukuk doktorası yapan Oğuz, 1950 yılında yurda döndü.

Meslek yaşamına, İzmir Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu'nda iktisat ve maliye dersleri vererek başladı. 1951-1955 yılları arasında Afganistan'ın Kabil Üniversitesi'nde 4 yıl öğretim üyeliği yapan Oğuz, akademik kariyerini sürdürdüğü İzmir'den Eskişehir'e gelerek 1958 yılında Anadolu Üniversitesi'nin temelini oluşturan Eskişehir İktisadi ve İdari İlimler Akademisi'ni(EİTİA) kurdu.

Orhan Oğuz Hoca, 1969'da EİTİA Başkanlığı görevinden ayrıldı, Adalet Partisi'nden Eskişehir Milletvekili seçildi(1969-1977) ve 1969-1971 yılları arasında Demirel kabinesinde Milli Eğitim Bakanlığı yaptı.

Oğuz, 1978 yılında İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Başkanlığı'na seçildi. 1982 yılında İİTİ Akademisi Marmara Üniversitesi'ne, Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi de Anadolu Üniversitesi'ne dönüştü. Marmara Üniversitesi'nin kurulma görevi, kurucu rektör olarak Prof. Dr. Orhan Oğuz'a verildi. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Rektörlüğü'nden emekli olan Oğuz, 1996-1997 yıllarında RTÜK Başkanlığı görevinde bulundu.

Prof. Dr. Oğuz'a, 1991 yılında Fransız Cumhurbaşkanı tarafından Legion D'honneur nişanı taltif edildi. Çok sayıda kitap ve araştırması bulunan Prof. Dr. Orhan Oğuz, merhume Güler Oğuz ile evli, iki çocuk, iki torun ve bir torun çocuğu sahibiydi.

BİR ANI VE BİRKAÇ NOT

Ben Anadoluhisarı Spor Akademisi'ni bitirdikten sonra, akademiler kapatıldı ve okulumuz o yıl kurulan Orhan Oğuz Hoca tarafından kurulan Marmara Üniversitesi'ne bağlandı. Master ve doktoramı orada yaptım diplomalarımızı Orhan Oğuz Hoca'dan almak nasip olmuştu.

Aradan yıllar geçti. Bir gün Kemal Efe büyüğüm, eşim Prof.Dr.Füsun Öztürk Kuter ve beni sahibi olduğu Efehan Otel'de Eskişehir İTİA'lıların geleneksel buluşmasına davet etti. Kemal Efe uzun yıllar Eskişehir İTİA'lıların buluşmalarını organize etmişti. Artık o geleneksel buluşmalar yok.

O yemekte Prof.Dr.Okan Töre hocam, Prof.Dr. Halis Ertürk hocam ile birlikte Prof. Dr. Ohan Oğuz Hoca ve rahmetli eşi hanımefendi de vardı.

Orhan Hoca o yemekte bir konuşma yapmıştı. Konuşmasında hayatını anlatırken, Afganistan günlerine geldiğinde Afganistan'ın ilk bütçesinin yapımındaki rolünü anlatmıştı. Bir de kurduğu Eskişehir İTİA'ya o zamanlar genç bir gazeteci olan ve Ankara'ya İTİA'ya giden Prof. Dr.Yılmaz Büyükerşen'i nasıl aldığının öyküsünü de dinlemiştik. Yılmaz Hoca, o dönem 18'li yaşlarda genç bir gazeteci olarak Orhan Hoca'ya sorular soruyor. Sorulardan etkilenen Orhan Hoca nerede okuduğunu soruyor. Yılmaz Hoca, Ankara İTİA deyince, Orhan Hoca seni buraya alalım diyor. Hatta yanlış anımsamıyorsam Yılmaz Hoca'ya aynı zamanda okulda iş de teklif ediyor. Ve Yılmaz Büyükerşen'in efsane yaşamı orada şekillenmeye başlıyor.

Yaşanmış tarih dolu bir harika gece geçirmiştik. O gecenin anısına da bir fotoğraf çektirmiştik. Yazının içinde gördüğünüz foto, o gün çekilen foto.

Diğer foto ise Kemal Efe 2013'te kalp ameliyatı olduğunda Hüseyin Özdilek, Prof.Dr.Orhan Oğuz Hoca ve eşi hanımefendi onu hastanede ziyaret etmişti. O günün anısına bir foto.

SON SÖZ

Ülkemiz eğitim dünyasındaki bir çınarını daha yitirdi. Bursa'daki birçok kişinin de hocası olan Prof.Dr.Orhan Oğuz hocama Allah'tan rahmet diliyorum. Oğuz Ailesi'ne başsağlığı diliyorum.

Işıklarda uyu hocam.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.