Hava Durumu

Erbak Uludağ Ailesi, spor ve Mete Gazoz

Yazının Giriş Tarihi: 02.08.2021 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.08.2021 07:59

Erbak Uludağ Ailesi'nden ilk tanıdığım isim firmanın Nuri Erbak amcaydı. Gazeteciliğe başladığım yıllardı. Bir Cuma günü gazetede rahmetli Enver Ayhan Ağabey ve Aykan Uzoğuz Ağabey, "Hadi gidiyoruz" dediler ve Aykan Ağabey'in beyaz Murat 131 'i ile Ünlü caddeden çıkıp, Yalova Yolu'nu tuttuk. O dönem Uludağ Gazoz fabrikası Yalova Yolu üzerindeydi.

Meğerse her Cuma öğleni Nuri Erbak'ın geleneksel kurufasülye ikramı olurmuş. Kurufasülye, pilav, turşu ve yanlış anımsamıyorsam tahin pekmez vardı. İlk kez ogün Erbak Uludağ Ailesi'nin bir ferdi ve kurucusu ile tanışmıştım. Ailenin bu geleneği Nuri Erbak'tan sonra da devam etti. Mehmet Erbak bu görevi üstlendi.

Aradan yıllar geçti. 1983 yılında Cavit Çağlar'ın başkanlığındaki Bursaspor yönetimine ilk kez Uludağ Erbak ailesinden bir isim Nuri Erbak'ın damadı, Nuran Kızıl'ın eşi ve Bursa Üniversitesi(UÜ) kurucu hocalarından Prof.Dr. Ayhan Kızıl girdi. Onunla beraber Bursaspor'un sağlık sorunları ağırlıklı olarak üniversitemizde çözülmeye başladı.

Ayhan Kızıl Hocam üç dönem yönetimde görev aldı ve başkan yardımcılığı yaptı. Takım 1985-1986 döneminde ilk kez Türkiye Kupası'nı kazandığında göğüsünde Uludağ Cola yazmaktaydı.

Bu arada ben 1985'te Tofaş Spor Kulübü'nde çalışmaya başladığımda, kulübün sağlık sorunlarıyla ilgileniyordum. O dönem Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ankara Yolu'ndaydı ve Dekanı Prof.Dr.Ayhan Kızıl hocaydı. Hocam bize sporcularımızın sağlık sorunları konusunda büyük destekler verdi.

Kendisi 1992'de Rektör olduktan sonra da Tofaş Spor Kulübü ile Uludağ Üniversitesi Spor Hekimliği Bölümü(Başkanı Prof.Dr.Selçuk Küçükoğlu'ydu) ülkemizde alanlarındaki ilk işbirliğini gerçekleştirmişti.

Ayrıca da Uludağ Üniversitesi, Tofaş Spor Kulübü, TMOK ile birlikte İstanbul'da Olimpiyatevi'nin açılışından birgün önce "Uluslararası Basketbol Yarlanmaları Sempozyumu'nu gerçekleştirmiştik. Ayhan Hocam açılışta güzel bir konuşma yapmıştı. Ve toplantımıza Uluslarası Olimpiyat Komitesi Başkanı Juan Antonio Samaranch da katılmış ve bir konuşma yapmıştı.

Bursaspor ise daha sonra Ayhan Kızıl'dan bayrağı oğlu Levent Kızıl devraldı. 1993-1994-1995 yılları arasında Murat Gülez'in, ardından 1995'te Hüseyin Silahçı'nın, 1996-1997-1998'de Remzi Cinoğlu ve 2001-2002'de Erdoğan Bilenser'in yönetimlerinde görev aldı. Tam 9 dönem yöneticilik yaptı ve bu dönemlerde Erbak Uludağ'ın farklı alanlardaki katkıları devam etti.

2004 yılında Hikmet Şahin'in başkanlığı döneminde ise bu görevi Ömer Kızıl aldı.
2005-2006-2007 döneminde ise Bursaspor'da başkanlık onurunu Levent Kızıl taşıdı. Düşmüş takımı şampiyon yaparak lige çıkarttı ve Bursa'nın itibarını kurtardı.

Süreçte de Erbak Uludağ hep Bursaspor'un yanında yer aldı. Şimdi de bildiğiniz gibi "Frutti Extra Bursaspor" ile devam ediyor.

EFSANE GAZOZ VE METE GAZOZ

Bu arada Erbak Uludağ çeşitli spor alanlarında desteklerini ulusal ve uluslararası bazda da sürdürdü. Uludağ Ultra Maratonu, basketbolda Euroleague partnerliği, geleneksel Prof.Dr.Ayhan Kızıl Tenis Turnuvası ve 2017 yılından beri de milli okçumuz Mete Gazoz'a destekleri.

Evet, Cumartesi günü Tokyo 2020 Olimpiyatlarında klasik yay dalında Milli Okçumuz Mete Gazoz, Türk olimpiyat tarihine bir imza atarak tarihimizin ilk olimpiyat şampiyonu oldu ve altın madalyasını gögüsüne takarken, bayrağımızı göndere çektirip, milli, marşımızı dinlettirdi.

Ülkemiz yangın felaketleri ile uğraşırken kısa bir süre içinde olsa Mete Gazoz bizleri gururlandırdı. Acımızı hafifletti.

SON SÖZ

Evet Erbak Uludağ(Erbak ve Kızıl Aileleri) tarihleri boyunca kuşaktan kuşağa spora(sanata desteklerini de unutmayalım) desteklerini sürdürüyor.

Ben de bu arada sıklıkla Uludağ Erbak ile ilgili yazılar yazdığımı farkettim. Biraz çok sık oldu. Ama ne yapayım? Durmuyorlar ki...

Onlar durmasınlar Bursamızı ve ülkemizi gururlandıran işler ve projeler yapmaya devam etsinler. Ayrıca kentimizi ve ülkemizi, gururlandıranlara da desteklerini sürdürsünler. Bendeniz de yazmaya devam edeyim.

Sevgili Mete Gazoz, bu sıkıntılı günlerimizde ve sıksıntılı gündemlerimizde bizleri gururlandırdın. Sana spor bilimleri alanında doktora yapmış bir spor adamı, yaklaşık 40 yıldır Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin bir üyesi olarak şahsım ve Bursa adına teşekkür ediyorum. Başarıların daim olsun.

Sevgili Erbak Uludağ(Erbak ve Kızıl Aileleri) iyi ki varsınız. Size de gönülden teşekkürler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.