Hava Durumu

Gazhane Müze, Lalin Akalan Gökçen

Yazının Giriş Tarihi: 13.07.2021 07:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.07.2021 07:56

İstanbul'da eski yıllarda, likid gaz kullanıma geçmezden önce havagazı adı verilen enerji kullanılırdı. Kocaman saatleri vardı ve İstanbul'un çeşitli semtlerinde de kocaman Gazhaneleri. Bu gazhanelerden biri de Hasanpaşa Gazhanesi'ydi.

Günümüzden yaklaşık 25 yıl önce İstanbul Belediyesi burayı yıkmaya karar verdi. Ve 25 yıl önce bir sivil insiyatif oluştu. Adı Gazhane Çevre Gönüllüleri(GÇG).

Siyasi içeriği olmayan bu yapı yıllarca uğraştı. Ve sonunda Hasanpaşa Gazhanesi İklim Müzesi ve Kültür Merkezi olarak cuma gecesi açıldı.

İçinde iklim ve karikatür müzesi, sergi alanları, kütüphaneler ve sosyal alanlar bulunuyor.

LALİN AKALAN GÖKÇEN VE LIVE CHOIR A.V.

Açılıştaki etkinliklerinden biri de saat 21.15'deki Live Choir (Canlı Koro) A.V. etkinliğiydi.

Canlı Koro A.V. prodüktörlüğünü ve yaratıcılığını Lalin Akalan'ın üstlendiği, Chromas Korosu (Başak Doğan), Amir Ahmedoğlu, Tolga Böyük'ün işbirliğinde gerçekleşen canlı görsel-işitsel koro performansıdır.

İlk defa İstanbul'un 2020 Sonar festivali kapsamında Zorlu PSM merkezinde gerçekleşen performans. Yenilenmiş versiyonu ile Gazhane Kadiköy Müzesi açılışında sanatseverler ile buluştu. Etkinlikte geleneksel koroyu teknolojiyle karıştırarak, izleyicilere iç içe geçmiş bir ses ve renk gösterisi sunuluyor.

Kolektif üretim ve teknolojinin geleneksel sanatlara katkısını ortaya koyan performans, bireyselleşen dünyanın unutulmuş değerlerinin altını çiziyor.

Kuşağımız her ne kadar geleneksel sanatların ve onları izleyen akımların dışında yapılan etkinliklere uyum sağlama, anlama noktasında zorlansa da bir biçimde algılar, anlamlar, kavramlar, değerler ve teknoloji sürekli değişiyor. Bizler sadece uyum sağlamaya/ anlamaya/anlamlandırmaya çalışıyoruz.

Evet, etkinliğin prodüktörlüğünü ve yaratıcılığını yapan Lalin Akalan Gökçen, Bursa'nın köklü ailelerinden Gökçen Ailesi'nin bir bireyi. Değerli büyüğüm Memduh Gökçen'in torunu, sevgili Şuküfe Gökçen'in de kızı.

Lalin'i kutluyorum.

BAHADIR SEVİK'İN BAŞARISI

Kentimizizn başarılı müzik insanlarından biri de aynı zamanda müzik öğretmeni olan Bahadır Sevik. Bu müzik insanı bilindiği gibi ÇEK 3 Mart Azizoğlu Ortaokulu'nun da müzik öğretmeni.

Geçtiğimiz hafta Kayseri Talas'ta Karadut Türk Sanat Müziği Beste Yarışması vardı. Bahadır Sevik bu yarışmaya 2 eseri ile katıldı. Bu eserlerden biri birinci olurken, diğeri de mansiyon aldı.

Sevgili Bahadır Sevik sosyal medya hesabından bu başarısının duyurusunu şöyle yaptı:

"Sözlerini Arzu Subakan'nın yazmış olduğu Hicaz makamında ki 'Talas 'ı çok seveceksin' şarkımızla 1.olurken; yine sözlerini Rüştü Okyar'ın yazmış olduğu 'Gurbette ışıklar bir bir yanarken' adlı Hicazkar şarkımızla da mansiyon ödülüne layık görüldük.

Bu ödüle layık gören Büyük Jüri Zekai Tunca, Amir Ateş, Ali Şenozan, Alaaddin Pakyüz ve Tevfik Soyata'ya yarışmayı düzenleyen Talas Belediyesi'ne ve bu muhteşem sözlerin sahipleri güzel insanlar Arzu Subakan ve Rüştü Okyar'a sonsuz teşekkür ediyorum."

Bahadır Sevik'i kutluyorum ve başarılarının devamını dilerim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.