Hava Durumu

Görünmeyen sorunlar

Yazının Giriş Tarihi: 29.04.2020 07:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.04.2020 07:46

Çin'de 2019 sonunda başlayan COVİD 19 salgını kuşkusuz tüm dünya ekonomilerini etkiledi. Bu etkiler çeşitli uzmanlarca değerlendiriliyor ve salgın sonrası yeni dünya düzeni/yeni ekonomik düzen/yeni çalışma alışkanlıkları gibi birçok yeni kavramı gündemimize getiriyor. En büyüğünden, en küçüğüne; üretiminden, hizmetine şirketler bu değişime ayak uydurmaya çalışıyor.

Sanal toplantılar bizleri zoom ile skype ile tanıştırdı. Bu yeni enstrümanlarla tanışmaya, çalışmaya, anlaşmaya ve anlamaya çalışıyoruz.

Kuşkusuz bunlar göz önünde olan salgın ile gelen değişim ve dönüşümler, hal böyle ama işin görünmeyen bir başka boyutu daha var. Bu boyut ülkemizi yakından ilgilendiriyor. Adeta aysbergin sualtında kalan görünmeyen kısmı gibi.

SALGIN ÖNCE FIRSAT OLDU

2019 sonundaki Wuhan'da başlayan salgın sonrası 2020 başlarında birçok Avrupa ülkesinin global markaları, özellikle tekstil alanında Çin'e verdiği siparişleri iptal etmişti.

Bu siparişlerin büyük bölümü ülkemize geldi ve tekstil sektörümüzü bir anda canlandırdı ve adeta bir kıvılcım gibi bir alev yaratmaya yöneldi. Çin için bu tehdit ülkemiz ekonomisi için bir anda fırsata dönüştü.

FIRSAT TEHDİTE DÖNÜNCE

Tam bu ekonomideki alevlenme büyürken, COVİD 19 önce Avrupa'yı ciddi biçimde vurdu, ardından da ülkemize geldi.

Bu arada Avrupa'daki büyük mağazalar bir bir kapanmaya başladı. Bu beraberinde Türkiye'ye kaydırılan özellikle konfeksiyon ağırlıklı siparişlerin iptalini getirdi. Şimdi bana diyeceksiniz ki bu anlattığın her ülke için geçerli bizdeki farklılık nerede ki?

Farklılık şurada birden bire Çin siparişlerin iptal edilip siparişlerin Türkiye'ye kaydırılması ile şirketlerimiz yeni işçiler alıp, yeni vardiyalar oluşturdular. Bunlar tam kapasite çalışırken, bir anda önce sipariş iptali sonra fabrikaların kapanması üretimin durması geldi.

NE OLACAK?

Her ne kadar devletimiz iş dünyamız için olanaklarını seferber edip, onlara kaynaklar yaratıyor, kolaylıklar sağlıyor, çeşitli ötelemeler yapıyor olsa da yeni işe girmiş birçok kişi için bu desteklerden faydalanmak olanaksız.

Daha birkaç ay önce iş buldum diye sevinçle evine giden adam/kadın şimdi bir meçhule giden yolculuk yapıyor. Sanki Yahya Kemal'in dizelerinde dediği gibi "Meçhule giden bir geminin" kalktığı limanda.

En büyüğünden, en küçüğüne kadar; üretiminden, hizmetine kadar ülke ve dünya ekonomisi büyük zorlukta.

Dileğimiz bu çıkmazdan, elbirliği ile bir yol bulmaya çalışmak. Birbirimizi vurup, kırmaya değil; sarmaya kollamaya çalışmak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.