Hava Durumu

Güneş enerjisi üzerine

Yazının Giriş Tarihi: 09.07.2020 07:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.07.2020 07:57

Güneş, insan yaşamının temel kaynağı. Ve yaşam olduğu sürece sürekli kullanabileceğimiz, bitmez, tükenmez bir enerji kaynağı.

Güneş enerjisi kullanımı ile Bursa Sanayicileri ve İşinsanları (BUSİAD) Enerji Uzmanlık Grubu ile Bosch Termoteknoloji paydaşlığında düzenlenen "Güneş enerjisi su sistemlerinin endüstriyel sistemlerle entegrasyonu" konulu online seminerde masaya yatırıldı.
Bosch Termoteknoloji Sistem Çözümü, Proje Tasarım ve Teklif Sorumlusu Sercan Kurtuluş, güneş enerjisi, kullanım alanları Türkiye'nin güneş enerjisinden faydalanma rakamları hakkında bilgiler verdi. Güneş enerjisi neredeyse sonsuza yakın bir kaynak olduğunu ancak anlık kullanılması gerektiğini ifade ederek, Türkiye'nin durumu hakkında şu bilgileri verdi:

"Türkiye'nin özellikle güney ve güneydoğusu çok iyi durumda. Kuzeyinin bile 1400 kilovat saat metre kare yıl olduğu düşünülünce ortalamanın üstünde. Dünyada lider olan Almanya'da 1000-1200'lerle bu liderliği sürdürüyor. Antalya- Hatay- Mersin, Adana gibi illerde inanılmaz bir potansiyel var. 2400 ile 3000 saat güneş alıyoruz. Bu yaşanabilir güneş alan coğrafik alanlar açısından çok iyi bir yerde olduğumuzu gösteriyor.
Yılda 8640 saat var ve biz bunun çok önemli bir bölümünde güneş ışığından faydalanıyoruz. Güneş enerjisinden aktif ve pasif yararlanma şekilleri var. Pasif sistemlere seraları örnek verebiliriz. Aktif sistemlerde ise, güneş enerjisini elektrik enerjisi elde etmeyi anlıyoruz. Bir de tabii güneş enerjisinden sıcak su elde ettiğimiz yöntemler var"
Bosch Termoteknoloji Endüstriyel Sistemler Satış Sorumlusu Buğra Serinyel ise, Bosch Buhar Sistemleri Kitabı hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Serinyel, pdf olarak indirilip yararlanabilecek kitabın içinde hesaplama araçlarının bulunduğunu da ifade etti.

BİR ÖNERİ

Kuşkusuz bu çalışmada bir okuyucu veya bir sanayici, Bursa bu noktada nerede, Bursa'da güneş enerjisi kaynak olarak nasıl kullanılabilir, bu yatırımın evsel ve endüstriyel bazda geri dönüşü ne kadar sürede sağlanabiliyor, gibilerinden soruların da yanıtını görmek istiyor.
Bu tür etkinliklerin temel amacı teknik donanıma sahip olmayan okuyucu ve patronun kafasında bir soru işareti uyandırmaktır. Hiçbir patron gidip, yanında çalışana ben şunu anlamadım, burada ne demek istiyor, demez. Bunu yapalım veya yapmayalım, der.

DÜNYA NÜFUS GÜNÜ

Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, Dünya Nüfus Günü'ne ilişkin açıklamada bulundu. Matlı, Türkiye nüfusunun 2040 yılında 100 milyona ulaşmasının beklendiğini, dolayısıyla mevcut politikaların da hızla güncellenmesi gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) 1989'da BM Genel Kurulu'na sunduğu önerinin kabul edilmesiyle, her yıl 11 Temmuz dünyadaki nüfus kaynaklı problemlere dikkat çekmek amacıyla, 'Dünya Nüfus Günü' olarak kutlanıyor.
Nüfus artış hızı son yıllarda azalmasına rağmen her yıl yaklaşık 80 milyon bebek, dünyaya 'merhaba' diyor.
Başkan Özer Matlı, "Dünyada 821 milyon kişi her gece yatağına aç girmek zorunda kalırken, israf edilen gıda miktarı ise korkutucu boyutlarda. Yapılan araştırmalara göre dünya genelinde üretilen gıdanın 3'te 1'ine denk gelen 1,3 milyar ton gıda çöpe giderken, bu rakam Türkiye'de yıllık 18,8 milyon ton seviyesinde. Bu kaybın sadece yüzde 2'sini önleyebilsek, 360 bin ailenin bir yıllık asgari geçim rakamını karşılayabiliriz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.