Hava Durumu

Güvenilir gıda tüketelim, israfı önleyelim!

Yazının Giriş Tarihi: 05.03.2015 07:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.03.2015 07:06
Yılda 805 milyon insan yani dünya nüfusunun % 11,3’ü veya gelişmekte olan ülke nüfuslarının %13,5’i  yetersiz beslenmeden, yaklaşık 10 milyon insan ise açlık ve yetersiz beslenmeden yaşamını kaybediyor. Bu arada yılda 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor.
Bu israfın ekonomik değeri ise 1 trilyon ABD Doları.
Dünya Gıda Örgütü’ne göre dünya gıda üretiminin üçte biri israf ediliyor.
İsrafın dörtte birinin önlenmesiyle bile yetersiz beslenen 805 milyon insan kurtarılabiliyor.
Son 40 yılda gıda israfı % 50 oranında artış gösterdi.
Bu miktarın 2025 yılına kadar % 50 oranında azaltılması hedeflenmekte. Tüm gıda israfının % 42’si evlerde, % 39’u üretim safhasında, % 14’ü yiyecek/içecek hizmeti sektöründe (catering), % 5’i toptancı veya perakendecilerde yapılmaktadır. 
.......
İsraf konusunda ülkemizde en ciddi kampanya, bundan iki yıl önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Toprak Mahsulleri Ofisi bünyesinde başlatılan ve kampayanın startını dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği “Ekmek israf etme” kampanyasıydı. 
Bu kampanya çerçevesinde TMO tarafından hazırlanan web sitesinde benim BESAŞ için yazmış olduğum İnsan ve Ekmek kitabı da yer almıştı.
......
Şimdi, Bursa’da BTSO 12. Meslek komitesinin 5 aylık bir çalışması sonucu Bursa Valiliği, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Uludağ Üniversitesi tarafından hayata geçirilen “Güvenilir Gıda Tüketelim, İsrafı Önleyelim”  projesi  gündeme geldi.
Projenin protokolü BTSO Altıparmak Hizmet Binası’nda Vali Münir Karaloğlu, UÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek ve  BTSO Başkanı İbrahim Burkay tarafından imzalandı. 
Protokol töreninde konuşan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, “Bursa’da 100 okulda yaklaşık 12 bin öğrencimiz için ilgili kamu kuruluşlarımızla birlikte ‘Güvenilir Gıda Tüketelim, İsrafı Önleyelim’ temalı bir eğitim projesi hazırladık. Proje kapsamında eğitimden yararlanacak olan 5. ve 6. sınıf öğrencilerimiz güvenilir gıda konusunda bilgi sahibi olacak ve israfın önlenmesi için toplumsal farkındalığın artmasına katkıda bulunacak” dedi. 
Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamli Dilek de bu projenin önemine dikkat çekerek, üniversite olarak projeye  bilimsel destek verdiklerini dile getirdi.
Vali Münir Karaloğlu ise, gıda güvenliğinin her dönem için çok önemli olduğunu belirtti.
Bursa Valiliği bünyesinde bu projeye Sağlık İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü destek veriyor.
Projenin ana sponsorları ise SÜTAŞ ve Furpa firmaları oldu.
Evet, bu proje gerçekten çok önemli bir proje. 
Burada gelecek kuşakların tasarruf bilinciyle büyütülmesi, her alandaki israftan uzak durmalarının sağlanması ülkemiz için büyük önem taşımakta. 
Bursa Valiliği, BTSO ve UÜ’yü kutluyorum. Projeye destek veren sponsorlara da teşekkür ediyorum.

Enverder’e  Kocaeli’nden ziyaret

Enerji  Verimliliği Derneği (ENVERDER) Bursa Şubesi Kocaeli’den bir grup heyeti ağırladı.
BTSO salonunda gerçekleşen bilgilendirme toplantıda Enerji Verimliliği Derneği Kocaeli Şubesi yöneticilerine Bursa’da yapılan çalışmalar anlatıldı.
Enverder, Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, 2010 yılından beri yaptıkları çalışmalarda ulusal ve uluslararası ödüle layık görülen projeleri aktardı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.