Hava Durumu

İş dünyası, COVİD, spor ve sağlık (II)

Yazının Giriş Tarihi: 20.06.2020 07:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.06.2020 07:43

Perşembe günkü yazımda sağlık için spor olgusundan söz etmiştim. 1970'li yıllarda yapılan araştırmalarda hareket azlığının yarattığı rahatsızlıklar belirlenince tüm dünyada bir Sağlık için/Herkes için spor/Aerobik gibi kavramlar gündeme geldi. Bunun gündeme gelişi ile birlikte devlet politikası haline dönüştürülmeye başlandı. Bazı devlet başkanları bu konuya liderlik yaptı.
Ve bizler önce jimnastik salonları, aerobik salonları ile tanıştık. Sağlık için spor konusu spor endüstrisi içinde büyük bir pay almaya başlayınca, artık tam anlamı ile endüstrileşmiş oldu. Günümüzde ise fitness(uygunluk), welness(güzellik), kardiyo v.b. isimlerle yaşantımıza girdi.
Kuşkusuz 70'li yıllardan bu yana günlük haya-tımıza giren teknoloji o kadar hızla gelişti ki, artık fiziksel harekete ihtiyaç duymaz olduk. Bu hareketsizliğe, hava ve çevre kirliliği, günlük iş yaşantısındaki ve diğer stres faktörleri de eklendi. Pandemi ise bu süreci tetikledi ve de katalizör görevi görerek iş yapış şekillerimizi sanal ortama kaydırdı.


İlk anda kolay oldu. Bazı sektörler için büyük kolaylık ve tasarruf getirdi. Ama daha az hareket eder olduk.
Yaşamın hareket ile tanımlandığını belirtmiştik. Hipokrat'ın bir deyişini anımsatayım. "Kullanılan gelişir, kullanılmayan kaybolur."
Dolayısıyla hareketsiz yaşam bizim kalp damar sistemimizi, solunum sistemimizi, bağışıklık sistemimizi, iskelet sistemimizi(duruş bozuklukları), sinir kas sistemimizi zayıflatarak; bizlerde kalp hastalıkları, şeker, obezite, duruş ve oturuş bozuklukları, eklem ağrıları, yüksek tansiyon v.b. hastalıklara zemin hazırlar.
Ayrıca gün geçtikçe ilerleyen yaşımıza bağlı olarak ortaya çıkabilecek çeşitli sorunlar da bunlara eklenir.

KENDİNİZE ZAMAN AYIRMAK

Burada sağlık için spordaki temel konu kendinize zaman ayırarak, kendi sağlığınız için spor yapmaktır. Bundan ergobisikletin üzerinde pedal çevirirken, elinizde cep telefonu ile Borsa İstanbul ve döviz kurlarını takip etmekten söz etmiyorum. Sadece kendinize odaklanıp, spor/hareket yapmaktan söz ediyorum.
En basit yapacağınız hareket yürümektir. Bundan da öğle sıcaklığında yürümekten söz etmiyorum. Kuşkusuz spor yapmaya karar verdiğinizde önce bir doktorunuz ile görüşüp, yapacağınız hareket ve egzersiz programları noktasında bir uzmandan destek almalısınız.


Bunların hiçbirini yapamıyorsanız, evinizin içinde boyun, omuz, kol bel hareketleri bile sizin için kazanç olacaktır. Onu da yapamıyorsanız, oturduğunuz sandalyede boyun, omuz ve kol hareketleri yapabilirsiniz.

SONSÖZ

Bunu ötelediğiniz her gün, kendinize zaman ayırmadığınız ve sağlığınız için hareket etmediğiniz her gün, sizi daha çok risk altında olacağınız bir sağlık profili-ne itecektir.
Gün gelecek evinize çekildiğinizde, "keşkeleri tekrarlamaya" başlayacaksınız. Aktifken çevrenizde olan onca insan, sizinle iş yapmaya veya sizden iş almaya çalışan onca insandan hiçbiri yanınızda olmayacak.
Unutmayın insan eti ağırdır. Varlığınız ne olursa olsun, kimseye muhtaç olmadan bir ileri yaş sürdürmek yaşınıza göre hareketli bir yaşam tarzı ile mümkündür.
Hepinize sağlıklı ve uzun bir ömür diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.