Hava Durumu

İstiklal Marşı ve Akif

Yazının Giriş Tarihi: 16.03.2016 08:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.03.2016 08:42
Geçtiğimiz hafta içinde cumartesi günü İstiklal Marşımızın kabulünün yıldönümüydü. Araya üzücü olaylar girdiği için yazamadım.
Milli Eğitim Bakanlığı 1921 yılında 500 TL ödül koyarak bir şiir yarışması açar. Amaç ülkenin bir ulusal marşının yazılmasıdır. Dönemin büyük şairi Mehmet Akif Ersoy “Milletin kurtuluşunu para ile söyleyeceğim” diyerek bu yarışmaya katılmaz. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi (Tanrıöver) kendisine bir mektup yazarak katılımını engelleyen engellerin kaldırılacağını söyler.
Sonuçta bu yarışmaya 724 şiir katılır. Bunlardan 7 şiir ön elemeyi geçer. Bu şiirler Mehmet Muhsin, Kemalettin Kami, İskender Haki, A.S., Hüseyin Suad, Mehmet Akif ve Bursa Milletvekili Muhittin Baha (Pars) Bey’in şiirleridir.
Muhittin Bey, Mehmet Akif’in şiirini görünce kendisi yarışmadan çekilir. Mehmet Akif’in İstiklal Marşı adlı şiiri yarışmayı kazanır ve Akif aldığı parayı Kurtuluşu Savaşı Gazi ve Şehitleri’nin eşlerinin kurduğu derneğe bağışlar.
Evet, ulusal marşımız olan İstiklal Marşımız’ın yazılış öyküsü kısaca böyledir.

Bestenin öyküsü

İstiklal Marşımızın bestesi için yarışma açılır, 1924 yılında 24 beste katılır ve Ali Rıfat Çağatay ‘ın bestesi beğenilir.
Daha sonra çeşitli besteler de yapılır. Ama bu ilk beste 1930 yılına kadar çalınır. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Osman Zeki Üngör’ün 1922’de hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe konulur.

Bursa kartpostalı ve İstiklal Marşı

Cumhuriyet döneminde İstiklal Marşı’nın her bir kıtası bir ilin kurtuluşu anısına gravür biçiminde  bastırılır. Burada Bursa için bastırılan kartpostalı görüyorsunuz.
Üzerinde Yeşil Bursa’nın Kurtuluş Günü Eylül (1) 338 yazıyor. En altında da Yunanlılar’ın facia-i işgali 8 Temmuz (1)336 yazmakta.
Ayrıca “Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma sakın” ile başlayan kıta da burada yazmaktadır.
Bu koleksiyon 10 kartpostaldan oluşmaktadır.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.