Hava Durumu

İtfaiyemiz 91 yaşında

Yazının Giriş Tarihi: 29.09.2014 07:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.09.2014 07:50
Üçüncü Murat döneminde yangınlar afet haline gelmeye başlayınca  1579 yılında İstanbul kadısına bir ferman gönderilerek “Her evde bir büyük fıçı su, dam yüksekliğinde bir merdiven bulundurulmasını, yangın çıkan yerlerde halkın kaçmayıp yangını söndürmeye çalışmasını, bütün hususların kontrol edilmesi“ istenir.
Bu ülkemiz itfaiye tarihindeki yangınlara karşı alınan ilk yazılı önlem olarak kabul edilir.
Fransız asıllı bir mühendis olan daha sonra Müslüman olup Gerçek Davut adını alan mühendis, 1715 yılında ilk yangın tulumbasını yapar.
1718 yılında “Tüfekhane” ve “Tophane” de çıkan yangınlarda, tulumbanın çok iş gördüğü ortaya çıkınca, III. Ahmet ve sadrazam Damat İbrahim Paşa’nın emirleriyle, 1720 yılında Gerçek Davut yönetiminde  Yeniçeri Ocağı’na bağlı “Tulumbacı Ocağı”  kurulur. 
İşte günümüzdeki modern itfaiyeciliğinin çekirdeği budur. 
1923 yılında önce İstanbul, sonra Ankara’da belediyeler bünyesinde itfaiye teşkilatları kurulmaya başlar. Bunu Bursa da takip eder.
Bu yıl Bursa İtfaiye Teşkilatı’nın kuruluşunun 91. yılını kutluyoruz. Bu kutlamalar 25 Eylül-1 Ekim tarihleri arasını kapsayan İtfaiye Haftası Etkinlikleri olarak devam ediyor.

Orhan Doğan’ın gözünden

Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı ve Türkiye İtfaiyeciler Birliği Başkan Yardımcısı Orhan Doğan, hafta boyunca çeşitli etkinliklere imza attıklarını dile getirerek, bu etkinlikleri kısaca şöyle özetledi:
“Atatürk anıtına çelenk sunumu ve saygı duruşu ardından, filomuza dahil olan ve diğer  yüksek teknolojik itfaiye araçlarımızın sirenli şehir turu yapıldı. İtfaiye çalışanlarımız  Kızılay’da kan bağışı kampanyasına katıldı. Ressam Şefik Bursalı Sanat Galerisi’nde ‘Dünden bugüne itfaiye sergisi’  Bursalı hemşerilerimizin izlenimine sunuluyor. 57 gönüllü itfaiyecimize eğitim sertifikaları dağıtıldı.”
Orhan ayrıca çalışmalarını şu cümlelerle özetledi:
“Özellikle  son 5 yılda gerek insan kaynakları alanında, gerek araç sayısı noktasında, gerek teknik ve teknolojik araç ve gereç alımında,  teşkilatımızı son derece güçlendirerek,  28 istasyonda, 74 araçla ve 400 personelle  7x24 saat etkin, hızlı ve verimli hizmet verir hale geldik. Bize bu olanakaları tanıyan başkanımız Recep Altepe’ye teşekkür ediyoruz.”

Konser sezonu başlıyor

Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası 2014-2015 konser sezonuna  perşembe günü saat 20:00 de Atatürk Kongre ve Kültür  Merkezi  Merinos’ta  verilecek konser ile  başlıyor.
Bu açılış konserinde Borusan Quartet’in solist olduğu konser Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası daimi Şefi Oğuzhan Balcı yönetiminde gerçekleşecek.
Konserde topluluk, 2011- 2012 konser sezonunda çalınmak üzere Borusan Vakfı ve Borusan Quartet tarafından Besteci ve Orkestra Şefi Oğuzhan Balcı’ya  sipariş edilen quartet eserini seslendirecek. 
Ayrıca topluluk , İsviçre’deki Maggini Vakfı’nın beğenisini kazanıp, Borusan Kültür Sanat ile yapılan işbirliği sonucu A. Stradivarius (1714 “Adam”), N. Amati (1662), A. Testore (1725) ve Petrus Guarneri (1740) gibi özel enstrümanlarla izleyenlerin karşısında olacak. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.