Hava Durumu

İthalat, ihracat ve Bursa üzerine

Yazının Giriş Tarihi: 05.05.2021 08:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.05.2021 08:22

Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği 1986 yılında Bakanlar Kurulu Kararı gereğince bünyesindeki iki birlikle Bursa'da kurulur. Kurulduğunda 100 üye ve 3 personel ile faaliyetine başlayan Uludağ İhracatçı Birlikleri'nin, 2020 yılı sonu itibariyle Türkiye'nin 45 ilinde toplam 11.341 aktif üyesi, 12 şubesi ve 95 çalışanı bulunur.

UİB Genel Sekreterliği bünyesinde Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği, Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği isimli beş birlik bulunur.

Uludağ İhracatçılar Birliği, ülkemizin ikinci büyük ihracatçı birliğidir.

Türkiye'nin Genel Sekreterlik bazında en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci birliği olan Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), nisan ayında yüzde 291 gibi yüksek bir oranda ihracat artışı gösterdi. UİB'in nisan ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 291 oranında artarak 2 milyar 599 milyon dolar oldu. UİB'in, geriye dönük 12 aylık dönemdeki ihracat tutarı ise 29 milyar 502 milyon 841 bin 929 dolar olarak gerçekleşti.

Uzunca bir süredir, kentimizin ihracatı, en çok ihracat yapan il olan İstanbul'dan sonra ikinci ve üçüncülük arasında gidip, geliyor. Bu ay ikincilik koltuğundayız. Rakibimiz bildiğiniz gibi Kocaeli.

En çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 ilimiz 7 milyar 239 milyon dolarla İstanbul, 1 milyar 360 milyon dolarla Bursa, 1 milyar 321 milyon dolarla Kocaeli oldu.

NİSAN İHRACAT RAKAMLARI

Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 379 gibi bir artışla 2 milyar 128 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB), geriye dönük 12 aylık performansı ise 24 milyar 815 milyon dolar olarak açıklandı Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği de (UTİB), Nisan ayında bir önceki yılın aynı

ayına göre yüzde 251 artışla 121,6 milyon dolar ihracata imza attı. UTİB'in geriye dönük 12 aylık dönemdeki ihracatı ise 1 milyar 121 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Nisan ayında geçen yılın nisan ayına göre yüzde 200 artışla 83,7 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB), geriye dönük 12 aylık ihracatı ise 839,2 milyon dolar seviyelerinde gerçekleşti.

Nisan ayında bir önceki yılın nisan ayına göre yüzde 38 artışla 18,5 milyon dolar ihracat yapan Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), geriye dönük 12 aylık dönemde ise 201,6 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiş oldu.

Nisan ayında geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 21 artışla 7,9 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), geriye dönük 12 aylık dönemde ise 152,8 milyon dolar seviyelerinde dış satışa imza attı.

Öte yandan, UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve 'diğer' başlığı altında listelenen sektörlerin nisan ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 73 artışla 239,1 milyon dolar olarak açıklandı.

SON SÖZ

Evet, ihracatta geçtiğimiz ayı, İstanbul'dan sonra ikinci sırada kapattık. Bu kentimiz açısından güzel bir haber. Bursa 1 milyar 360 milyon dolarlık ihracat yaptı. Bunda elbetteki otomotiv lokomotiflik görevini sürdürüyor.

Merak ettiğim konu 1 milyar 360 milyon dolarlık ihracatı gerçekleştirmek için, ne kadarlık bir ithalat yaptık? Bu soruya net bir yanıt bulmakta zorluk çekiyoruz.

Uzun yıllardır dış ticaret açığımız var. Bunu azaltmak için devletimiz elinden geleni yapıyor. Gerek verdiği destekler, gerekse bazı muafiyetlerle. Ama ithalatımız ile ihracatımız arasında, ithalat yönünde 3/2'lik bir fark var. Rakamlar arada bir, bir iki puan oynasa da bu böyle. Bunu kapatmanın yolu var. Yazması kolay. "Efendim katma değeri yüksek olan ürün ihraç edelim." Güzel edelim de nasıl? Bunu yapmanın yolu, bilim ve onun ürettiği teknolojiden geçiyor. Bu da işi eğitim sistemine bağlıyor.

Bizler rakamları seviyoruz. Bizler büyüklerden bahsetmeyi seviyoruz. Hep her şeyin en büyüğünü yapmakla övünüyoruz. Ama bunlar bizi dünyanın en büyük ekonomileri arasına sokmuyor. Tonlarca göndereceğiniz tekstil ürünü, bir mikrocipin karşılığı olmuyor.

Şu kadar çok üniversitemiz var demekle de olmuyor. Sayısal artış, yani niceliksel artış beraberinde verilen eğitim ve üretilen işte niteliği düşürüyor. Bu paradigmaları kırmak zor.

Elbette bir mücadele veriliyor. Ama değiştirmemiz gereken, yıkmamız gereken paradigmalar. Bu paradigmalar da gerçek vizyon sahibi insanlarla yıkılır. Yapması, yazması kadar kolay değildir.

Asya ile Avrupa arasında bir köprü görevi gören ülkemiz aynı zamanda İslam dünyası içinde tek laik ve demokratik ülkedir. Biz ne kadar şikayet etsek de, bench markları yapacağımız ilk yer İslam dünyasıdır. O zaman kendimizin nerede olduğunu daha iyi görürüz. Elbetteki vazgeçilmezimiz Avrupa'daki ileri ülkelerin düzeyidir. Bu hem ülkemiz, hem de Avrupa için bir vazgeçilmezdir.

Hepimize kolay gelsin.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.