Hava Durumu

Kadının Güçlenmesi Platformu ve Ağduk

Yazının Giriş Tarihi: 13.05.2020 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.05.2020 08:00

Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu çalışmalarını sürdürüyor. Bilindiği gibi platform 2016 yılında Yeşim Tekstil, BUİKAD ve BUSİAD koordinatörlüğünde kuruldu. Global Compact Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu'na bağlı olarak kurulan platform ilk online söyleşisini gerçekleştirdi.

Covid-19 salgını nedeniyle online söyleşilere başlayan platform "Covid-19 günlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği meselesine bakış" konulu söyleşisinin konuğu BM Nüfus Fonu Toplumsal Cinsiyet Programı Koordinatörü Meltem Ağduk oldu.

Bu online söyleşi sadece platforma üye firmalarının temsilcilerine değil, tüm iş dünyasına açık olarak düzenlendi.

Evsahipliğini Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Direktörü Dilek Cesur ile BUİKAD Başkanı Oya Eroğlu yaptı. Platformun kurulduğu günden bu yana paydaşı konumunda olan KALDER'in Yönetim Kurulu Başkanı Emin Direkçi de söyleşiye katıldı.

Söyleşi açılışında konuşan Dilek Cesur, Corona süreci nedeniyle platformun bundan sonraki toplantılarını online ortamda yapılacağını, her ay firma veya sivil toplum örgütü temsilcilerini söyleşilere konuk edeceklerini söyledi.

Pandemiden etkilenen birçok ülkede kadına yönelik şiddet oranlarının üç katına kadar çıktığını ifade eden BM Nüfus Fonu Toplumsal Cinsiyet Programı Koordinatörü Meltem şunları söyledi:,

"Pandemi kadınlar için fiziksel şiddettin ötesinde de tehditler içeriyor. Covid-19'un sonucu ortaya çıkan derin ekonomik krizin büyük ihtimalle belirgin bir kadın yüzü olacaktır. Pandemiden en çok etkilenen küçük ve orta düzey işletmelerde yarı zamanlı, güvencesiz ve düşük ücret karşılığı çalışan kadınların birçoğu bu dönemde işsiz kaldılar. Ayrıca daha çok hizmet sektöründe çalışanların da kadınlar olduğu düşünüldüğünde bu sektördeki birçok işletmenin kapanması kadınların ücretli çalışmasına da ket vurmuş durumda.

Bu dönemde engellenmesi planlanan 13 milyon çocuk yaşta ve erken evlilik engellenemeyecektir."

SANAYİCİDEN ELEKTRİK FERYADI

Bu zorlu günlerde sanayicimiz büyük zorluklarla çarkları döndürmeye çalışıyor. Ama bu arada dışarıya bağımlı olduğumuz enerji giderleri, üretim maliyetlerinde büyük bir pay tutmakta ve sanayiciyi zorlamakta.

Pandemi nedeniyle Bursa OSB'de yüzde 60, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde ise yüzde 70 geriledi.

Sanayiciler elektrik fiyatlarındaki artışlarda Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması'nın (YEKDEM) ve iletim bedelinin sebebi olduğuna dikkat çekiyor.

Bu konu ile ilgili olarak DOSABSİAD ve BOSİAD Başkanlaır ortak bir açıklama yaptılar.

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Başkanı Nilüfer Çevikel ile Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BOSİAD) Başkanı Rasim Çağan, "Yolumuza devam etmemiz, çarkları döndürebilmemiz için üzerimizdeki yükün hafifletilmesini istiyoruz" diyerek şunları söylediler:

"Sanayiciler olarak talebimiz, ülkemizde salgının ivme kaybetmeye başladığı ve normalleşme adımlarının atıldığı şu günlerden ekonomik göstergelerinin de normalleşeceği döneme kadar İletim Sistemi Kullanım Bedelimizin, maksimum alış kapasitesinin üzerinden değil fiili çekiş değerimiz üzerinden hesaplanarak düzenlenmesi. YEKDEM konusunda da üretim merkezleri OSB'lere özel yeni bir tarife oluşturulması veya YEKDEM bedelinin yayılarak azaltılmasını istiyoruz. Sanayicilerimiz, en azından tükettiği ay başlamadan elektrik fiyatını öngörebileceği bir mekanizmanın kurulmasını bekliyor. Hükümetimizin bu konuda da sesimizi duyacağını ve üretimin sürmesi için yeni bir adım atacağını ümit ediyoruz"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.