Hava Durumu

Kadir Koçdemir ve Bursa

Yazının Giriş Tarihi: 12.02.2014 08:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.02.2014 08:22

Sabah MHP’nin Bursa Büyükşehir Belediye başkan adayı Kadir Koçdemir ile Hilton Otel’de bir sabah kahvaltısı yaptık.
Bildiğiniz gibi kendisi Bursalı, Orhaneli’nde doğmuş. Son olarak Eskişehir Valiliği görevinde bulunuyordu.
Kahvaltı sırasında kendisine şu soruyu sordum:
“Valilik gibi birçok kişinin ulaşamayacağı bir göre-vi bırakıp, neden seçilme şansınızın çok yüksek olmadığı bir yerde Belediye Başkanlığı’na aday oldunuz?”
Koçdemir bu sorumu şöyle yanıtladı:
“Artık valilerin yeni çıkan büyükşehir yasası ile fonksiyonları değişiyor. Özel İdare ortadan kalkıyor ve yerel yönetimler güçleniyor. Sonuçta valilik makamı bir temsil ve koordinasyon fonksiyonunu üstlenmeye başlıyor. Bir nedeni bu. İkinci nedeni hayatımda 2 kez terör, bir kez de kazada ölüm ile yaşam arasındaki çizgide gidip, gelmemdir. Orada kendime daha yapmam gereken şeyler olduğunu, bu devletin bizi birçok kişiye nasip olmayacak makamlara getirdiğini, benimde ödemem gereken borçlar olduğunu düşündüm. Bir gerekçe de buydu.”
MHP Bursa Büyükşehir Belediye başkan adayı Kadri Koçdemir’in olay ve sorunlara bakışı çok pozitif.

PARALEL DEVLET NEDİR?

Ülkemiz siyaset literatürünün içine Başbakan’ın söylemi ile “paralel devlet” kavramı da girdi. Paralel devlet kavramını tarihte ilk kez  Amerikalı siyaset bilimci  Robert Paxton kullanır.
Columbia Üniversitesi’nde Paxton, kavramı doktora çalışmaları sırasında Nazi Almanyası'nı incelerken kullanır.  Paxton'ın 2004 yılında güncellenerek basılan “The Anatomy of Fascism” (Faşizmin Anatomisi) adlı çalışması ile bu kavram yeniden siyaset literatürünün içine girdi.
Bu çalışma içerisinde Paxton, paralel devletin iki önemli özelliğinden söz eder. İlki paralel devletler, resmi devletlerden yapısal bağlamda ayrı bir şekilde örgütlenen sivil organizasyonlardır. Buna karşın doğrudan doğruya yürütmenin yarattığı ve ondan hiçbir şekilde ayrılmayan bir yapılanmadır. Bu bağlamda yürütmenin etkisi ile doğru orantılı bir şekilde etki alanı genişler ya da daralır.
İkinci özelliği ise yukarıdaki satırlarda da değinilen devlet destekli olmalarıdır. Bu bağlamda paralel devletin, insan kaynağı ve finansal gereksinimleri yürütme tarafından karşılanmaktadır. Hukuksal anlamda yaşadıkları sorunlar da yine yürütmenin kolaylaştırıcı yasal düzenlemeleri ile çözülmektedir.
Kısaca özetlemek gerekir ise paralel devlet, yürütmenin görünmeyen operasyonel koludur. Evet, Paxton konuyu böyle değerlendirmiş. Literatür paralel devleti  ve özelliklerini böyle tanımlıyor.

BBDSO’DA MAHLER'İ DİNLEYECEĞİZ

Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası yarın saat 20.00' de Antonio Pirolli yönetiminde Gustav Mahler’in 4.Senfonisi’ni Bursalılar’la buluşturuyor.
 Mahler’in, ‘Das Himmlishe Leben’ adlı şiire bestelediği şarkıdan yola çıkarak oluşturduğu 4.Senfonisi meleklerin  yaşamlarını anlatmaktadır.
Eserde, soprano solo’yu  Tülay Uyar seslendirecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.