Hava Durumu

Karagöz Müzesi

Yazının Giriş Tarihi: 02.11.2014 07:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.11.2014 07:51
Bundan yaklaşık beş-altı yıl önce Bursa Büyükşehir Belediyesi bir Karagöz Müzesi kurmak için yola çıkmıştı. Yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye’deki en büyük gölge oyunu koleksiyonunun ünlü bilim adamı Prof.Dr.Metin And’da olduğu tespit edildi.
Yunanlılar dahil herkes bu koleksiyonun peşindeydi. Ama Metin Hoca bunları kimseye vermiyordu.
Sonunda Metin Hoca’dan bir randevu alındı. Ve Ankara’ya doğru yola çıkıldı.
Eve gelindiğinde herkes şaşırır. Evin her tarafı salonu dahil üst üstte konulmuş kitaplarla doludur. 
Ekibin başında Bursa Kent Müzesi Müdürü ve BKSTV Genel Sekreteri Ahmet Erdönmez vardır. 
Metin Hoca önce olumsuz yaklaşır. Sonra Erdönmez bir müze için orada olduklarını ifade edince, “Tamam o zaman, ama önce dinleyeceksiniz” der. 
Konukları alıp, mutfağa götürür. Çünkü oturacak tek yer mutfakta kalmıştır. Her yer kitap doludur. 
Metin And, tam sekiz saat boyunca 72 karakteri tek tek anlatır. Kimdir, ne zaman yapılmıştır, kim yapmıştır, ne yapar, gibi bilgilerin tümünü verir.
Ayrıca, gölge oyunu ile ilgili yazmış olduğu kitapları verir. Ve bu 72 karakter ile Bursa Karagöz Müzesi’nin ilk koleksiyonu oluşmuş olur.

Metin And kimdir?

Prof.Dr. Metin And, Türkiye Bilimleri Akademisi Üyesi  ülkemizin değerli bilim insanlarından biridir. Galatasaray Lisesi’ni ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Öğrencilik yıllarında beş yıl İstanbul Belediye Konservatuvarı’na devam ederek Ferdi von Statzer’den piyano dersleri aldı. 
Yüksek lisans yapmak için Londra’ya, daha sonra bale, opera ve tiyatro eğitimi için Rockefeller Vakfı bursuyla New York’a gitti. Bir süre Kavaklıdere Şarapları’nda yöneticilik yaptı. Yazı yaşamına edebiyat, opera ve bale eleştirmenliği ile başladı. Karşılaştırmalı tiyatro araştırmalarının öncülerinden biri oldu. 
Bazıları yabancı dillerde olmak üzere 50 kadar kitap, 1500 kadar bilimsel inceleme, tanıtma-eleştiri yazısı ve ansiklopedi maddesi kaleme aldı.

Alman milletvekiline fahri doktora

Uludağ Üniversitesi Senatosu, Almanya’nın Hessen Eyaleti eski Adalet, Uyum ve Avrupa işlerinden sorumlu Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, halen Hessen Eyalet Parlamentosu Milletvekili Jörg-Uwe Hahn’a “fahri doktora” unvanı verdi.
Hessen Milletvekili Jörg-Uwe Hahn, “Bana bu yüksek onuru verdiğiniz için teşekkür ederim. Çok duygulandım. Hessen ile Türkiye arasında bir köprü oluşturduk ve köprünün bir ayağını Bursa’ya kurduk. Bundan sonra Uludağ Üniversitesi’nin Hessen’deki elçisi olacağım” dedi.
Rektör Prof.Dr.Kamil Dilek, bakanlığı döneminde Almanya’da ilk olarak Hessen Eyaletinde Katolik ve Protestan din derslerinin yanı sıra, İslam din dersinin verilmesini sağladığı gibi Türkçe derslerinin de Türkiye’den giden öğretmenlerce verilmesine destek olduğunu, bunun da başka eyaletlere örnek olduğunu belirtti.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.