Hava Durumu

Kaya Kılıçturgay'ın ardından

Yazının Giriş Tarihi: 19.12.2020 08:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.12.2020 08:49

17 Eylül 2010, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne yeni başlayan bugünün hekimlerine bir kişi ilk dersi veriyor. Ve şunu söylüyor:

"Hekimlik önyargılardan arınmış biçimde problem çözme sanatıdır."

Daha sonra da şöyle devam ediyor:

"Ben bugünkü pırıl pırıl sıraları hiç beğenmedim. Bu sıraları çabucak kirletin, bozun, kırın, çizin, ruh katın."

Bu sözler o günün Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Sadık Kılıçturgay'ın babasına ait. Evet, Prof.Dr.Kaya Kılıçturgay hocamız kentimize ve ülkemize bir bakan, müşteşar ve hekim olarak çok değerli katkılarda bulundu. Kan bankacılığının kilometre taşlarından biriydi.

PROF.DR.KAYA KILIÇTURGAY KİMDİR?

Prof.Dr. Kaya Kılıçturgay, İzmir'de 1929'da doğdu. 1953'te Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) uzmanlık eğitimi yaptı, 196l'de intan hastalıkları ve bakteriyoloji dalında uzmanı, 1966'da Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde enfeksiyon hastalıkları kürsüsünde doçent oldu. 1969'da Oberkochen (Zeiss)'de elektron fiziği ile elektronmikroskopi konularında kurs gördü ve GATA'da elektronmikroskopi ünitesini kurdu. Bu ünitede elektronmikroskopik yöntemleri klinik amaçlı kullanarak araştırmalar yaptı.

1973'te profesör oldu. 1978'de kendi isteğiyle GATA'dan ayrılarak Bursa Tıp Fakültesi'ne geçti. "12 Eylül" müdahalesi sonrasında önce Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı müsteşarlığına, 1981'de de Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı'na getirildi. 1983'e değin bakanlık görevini sürdürdü.

Daha sonra yeniden üniversiteye döndü. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Temel Tıp Bilimleri bölüm başkanlığı, Klinik Mikrobiyoloji ana bilim dalı, Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği ve İmmünoloji Bilim Dalı başkanlığı görevlerini yürüttü.

Yayımlanmış bilimsel kitapları ve çok sayıda makaleleri bulunmaktadır. Türkiye Elektronmikroskopi Derneği, Türkiye Mikrobiyoloji Cemiyeti, İmmünoloji Derneği, Ankara Mikrobiyoloji Derneği, Türkiye Hematoloji Derneği, Viral Hepatitle Savaşım Derneği, American Society For Microbiology üyesi ve ayrıca Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı'yla Bursa Üniversitesi Kanser Araştırma ve Tedavi Vakfı'nın kurucu üyesiydi.

SONSÖZ

Başta Prof.Dr.Sadık Kılıçturgay olmak üzere, Kılıçturgay Ailesi'ne üniversitemize ve sağlık camiamıza başsağlığı diliyorum.

Ne mutlu sana Kaya Hocam, arkanda unutulmayacak izler bıraktın.

Rahmet ve saygıyla.

YEŞİM'E BİR ONUR DAHA

Şenol Şankaya'nın sahibi olduğu Yeşim fabrikası alanının en büyük kuruluşlarından birisi. Ayrıca, Küresel İlkeler Sözleşmesi'ne (Global Compact) ülkemizde ilk imza atan hazır giyim kuruluşu. Kentimizde de Global Compact'ın Kadının Güçlendirilmesi Platformu'nun da kurucusu.

Yeşim bildiğiniz gibi Nike, GAP, Zara gibi dünya devlerine üretim yapıyor. Yeşim Tekstil, Nike'ın 2025 stratejileri kapsamında "Kadınların Güçlendirilmesi" temasıyla Uluslararası Kadın Araştırmaları Merkezi'ne (ICRW) "Tekstilde Cinsiyet Eşitliği" konusunda yaptırdığı araştırmada en iyi örnek olarak gösterildi.

Şenol Şankaya nezninde Yeşim'i kutluyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.