Hava Durumu

Kentsel Dönüşüme start

Yazının Giriş Tarihi: 04.07.2012 00:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.07.2012 00:27
TBMM’de 16 Mayıs 2012 tarihinde kamuoyunda “Kentsel dönüşüm yasası” olarak bilinen “Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesini öngören kanun tasarısı” kabul edildi. Bu yasa çerçevesinde pilot iller seçildi. Hükümetin hazırladığı kentsel dönüşüm yasasının ilk uygulaması, birinci derece afet riski altında bulunan Bursa'da yapılıyor. Bugün Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın katılımı ile Bursa'da yıkılacak bir bina ile dönüşüm fiilen başlatılıyor...
Bu konu ile ilgili olarak daha önce düzenlediği basın toplantısında Vali Şahabettin Harput şöyle demişti:
" Büyükşehir ve diğer belediye başkanları, kaymakamlar, sivil toplum kuruluşları gibi aklınıza gelen bütün kesimlerin iştiraki ile geniş katılımlı bir toplantı yapacağız. Belki ilk defa bir kentsel düzenlemenin fiili başlangıcı olarak bir binanın da yıkımı ile bu işi harekete geçireceğiz."

KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar bugün Bursa’da olacak ve Bursa’daki Kentsel Dönüşüm de fiilen başlatılacak.
Bursa bu konuyu Valisinden, Belediye Başkanına, İktidar Partisi İl Başkanına kadar yoğun bir sahiplenme içinde. Konuya en yoğunlaşan kişi AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın. Yalçın bu konuyu CHP İl Başkanı Metin Çelik’e yaptığı ziyarette de gündeme getirmiş ve konunun “partiler üstü üslupla ve paralel süreçle ele alınabilmesini” teklif etmişti…

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Özünde Kentsel Dönüşüm, kentsel gelişmenin toplumsal ekonomik ve mekansal olarak yeniden ele alındığı ve kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için yıkıp yeniden yapmacanlandırma, sağlıklaştırma veya yeniden yapılandırma için proje üretilmesi ve uygulama yapılmasıdır. Kısaca kentsel dönüşüm bir kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesi anlamına geliyor…

SONSÖZ

Farklı bir gözle baktığımızda bu bir bağlamda kentsel yenilenme(Urban Renewal) anlamına geliyor. Yani kamu girişimi ya da yardımıyla yoksul komşulukların yenilenmesi, yapıların iyileştirilmesi, daha iyi barınma koşulları, ticaret ve sanayi olanakları, kamu yapıları sağlanması amacıyla yerel plan ve programlar uyarınca kentlerin ve kent merkezlerinin tümünü ya da bir bölümünü günün değişen koşullarına daha iyi yanıt verebilecek bir duruma getirmek, ekonomik ve yapısal özellikleri iyileştirilmesine olanak vermeyecek ölçüde kötüleşmiş olan yoksul konutların yıkılması ve bunların oluşturduğu kent bölümlerinin yeni bir planlama düzeni içinde geliştirilmesi olarak ortaya konulabilinir…
Nasıl ifade edilirse edilsin, Kentsel Dönüşüm sosyal, ekonomik, fiziki, sismik boyutları olan dünyanın en zor dönüşüm işlerinden biridir. Bunu tam anlamı ile hayata geçirebilmenin zorluğu ortadadır. Her bağlamda partiler üstü, dirayetli ve adil davranma sergilenmelidir. Bu işe soyunanlara kolay gelsin diyorum…


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.