Hava Durumu

Kimin söylediği değil, ne söylediği önemli

Yazının Giriş Tarihi: 19.09.2020 08:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.09.2020 08:55

Ne demişti büyük şair?

"Yahut kocaman gözlüklerin,
beyaz gömleğinle bir laboratuarda
insanlar için ölebileceksin,
hem de yüzünü bile görmediğin insanlar için,
hem de hiç kimse seni buna zorlamamışken,
hem de en güzel en gerçek şeyin
yaşamak olduğunu bildiğin halde."

1947'de "Yaşamaya Dair" şiirinde Nazım Hikmet bu dizeleri yazıyordu.

Aradan 73 yıl geçti.

Dünyayı COVİD 19 salladı. Laboratuarda, yoğun bakım odasında veya hastanenin bir başka noktasında, beyaz gömlekli insanlar, kimileri kocaman gözlüklü, kimileri gözlüksüz, insanlar için öldü/ölüyor. Hem de hiç tanımadıkları insanlar için, kimse onları zorlamamışken ve de en güzel şeyin yaşamak olduğunu bildikleri halde.

**** ****

Ülke çapında Türk Tabipler Birliği tabip odaları aracılığıyla 14-18 Eylül tarihleri arasını "Yönetemiyorsunuz, Tükeniyoruz Haftası" ilan etti. İllerde odalar çeşitli açıklamalarda bulundular.

Bu kapsamda Bursa Akademik Odalar Birliği'nde gerçekleştirilen basın açıklamasında yoğun katılıma sahne olurken, Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan çeşitli önerilerde bulundu.

Türkkan özetle şunları söyledi:

"Biz hekimler ve sağlık çalışanlarının en büyük risk grubunu oluşturduğu Covid-19 pandemisiyle TBMM'nin açılmasını beklemeden bütün siyasi partilerin işbirliği ile mücadele edilmelidir. TTB'nin, uzmanlık dernekleri ile birlikte COVID izleme heyetinin birikim ve önerilerini paylaşabileceği bir zemin oluşturulmalıdır."

Bursa İl Pandemi Kurulu ve İl Hıfzıssıhha Kurulu'nda yer almak istediklerini defalarca tekrarladıklarını ancak bu çağrılarına aylardır yanıt verilmediğini söyleyen BTO Başkanı Türkkan, "Sağlık Bakanlığı'nın, başta TTB olmak üzere bütün sağlık meslek odaları, sağlık sendika ve dernekleri ile birlikte 'COVID-19 işbirliği ve ortak çalışma meclisi' oluşturmasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

SONSÖZ

Eskilerin bir deyişi vardır. "Bir elin nesi var, iki elin sesi var." diye. Günümüzde ise bu deyiş sinerji yaratmak kavramı altında kullanılıyor.

Kimi jargonda da tek yumruk olmak deniyor.

Dediğiniz ne olursa olsun, sonuçta görünmeyen düşmana karşı bir mücadele veriliyor. Hamasi nutuklarla bu düşmanı yenme olasılığı yok. O halde bilimin rehberliğinde gösterilen yolda ilerlenecek. Unutmayalım sahip olduğunuz yüksek teknoloji, devasa yapılar, büyük hastanelerin bir önemi yok. Onları kullanacak insan olmadıkça. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri bile çaresizlik içinde.

Bu ülkede yıkılmayan paradigma "Ne söylendiğine değil de, kimin söylediğine" bakılmasıdır. Dünya görüşleri uyuşmayan insanlar birbirlerinin söylemlerini dinlemezler bile. Bu en cahilimizden, en aydınımıza kadar böyledir.

Aklın yolu birdir. Bu aynı zamanda aklın yolunun bir olmaktan geçtiğini de mecazen anlatır. Lütfen insanlarımız ve ülkemiz için, bu olağanüstü süreçte en nefret ettiğiniz, en değersiz gördüğünüz insan da olsa ne söylediğini bir dinleyin.

Sorun şu anda nedeninin ne olduğunu bilmediğimiz bir kök sorunu ortadan kaldırmak değildir. Daha bu düzeye hiçbir ülke gelmedi. Sorun önce yavaşlatmak, sonra durdurmak ve ardından önleyici önlemler için gerekli olan algoritmaları geliştirmektir.

Daha yolun başındayız. Tüm sağlık çalışanlarımıza saygıyla diyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.