Hava Durumu

Konserler, BKSTV, Büyükşehir ve sonuç

Yazının Giriş Tarihi: 23.07.2019 08:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.07.2019 08:36

Günümüzde ülkemizde açık hava konserlerinin düzenlendiği en iyi 10 mekana baktığınızda, karşınıza 3 antik açık hava tiyatrosu çıkıyor. Bunlar Efes, Aspendos ve Bodrum Antik tiyatrolarıdır. Düşünebiliyor musunuz, nerede ise 2 bin yıl önce yapılmış bu açık hava tiyatroları hâlâ işlevini sürdürüyor.


Yaz aylarında sanatsal etkinliklerin, konserlerin, tiyatroların düzenlenebileceği en iyi mekanlar açık hava tiyatroları. Ama ne yazık ki bu etkinlik alanlarından ülkemizde çok sayıda bulunmuyor.
Cumhuriyet döneminde ülkemizde yapılan ilk açık hava tiyatrosu 1946'da İstanbul'da temeli atılan ve 1947'de Muhsin Ertuğrul'un sahnelediği "Kral Oidipus" oyunu ile açılışı yapılan Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu'dur.
Kentimizde de bunun bir ihtiyaç olduğunu fark eden dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Barışık tarafından 1983 yılında inşa edilen Bursa Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu, Bursa'nın gözde etkinlik alanları arasında yer almaktadır. Ayrıca 1988 yılında Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı da Ekrem Barışık'ın başkanlığında kuruldu.

Daha önceden yani yerel seçimler öncesinde İstanbul'da, Antalya'da, Konya'da, Adana'da Ajda Pekkan, Erol Evgin, Candan Erçetin ve Zülfü Livaneli gibi değerli sanatçılarımızın konserleri olmuştu. Şimdi bu konserler Bursa'da yapılmak istendi. Hatta çoğunun biletleri bile satıldı, ama bakım var diye inandırıcı olmayan bir gerekçeyle konserler iptal edildi.

İşin komiği Büyükşehir topu BKSTV'ye attı. Orayı onlar işletiyor, dendi. Bakın BKSTV, Büyükşehir Belediyesi tarafından dönemin başkanı Ekrem Barışık tarafından kurulmuştur. Ve tarihi boyunca yönetiminde bir süre sonra sanayiciler de görülse belediyenin kontrolü altında bulunmuştur. BKSTV bana kızmayın ama İKSV gibi özerk bir yapıya sahip değildir. Kuşkusuz BKSTV'de, İKSV ilgili yasalara göre kurulmuş bir yapıdır. Ama en büyük etkinliği olan Bursa Festivali'ni belediyeden ihale ile aldığı için bir rölasyon söz konusudur. Burada unutulmaması gereken vakfa belediyenin katkısı kadar bir katkı da yönetiminde yer alan sanayiciler ve onların çevreleri tarafından sağlanmaktadır. Bu insanlar da küstürülmemelidir.

GELELİM SADEDE

Görünen o ki 3 milyonluk Bursa'ya bir açık hava tiyatrosu yetmiyor. Özellikle adı kültür ve sanatla özdeşleşmiş Nilüfer'e de bir açık hava tiyatrosu gerekiyor. Belediye başkanlığı döneminde Nilüfer'de kültür ve sanata büyük önem veren ve Nilüfer'i bir kültür ve sanat kenti yapan, Bozbey nasıl oldu da, bunu atladı, bilemiyorum.
Açık hava tiyatrosu dediğiniz yapı öyle atla deve değildir. Kolaylıkla hele hele eğimli de bir arazi yakalarsanız yapılabilecek bir şeydir.
Şimdi top Nilüfer'in yeni başkanı Turgay Erdem'dedir. Bir Bursa Erkek Liseli olarak çıkıp, bu işi bitirmelidir. Bunu unutmayın yıllar sonra adının yaşayacağı en önemli şey de bu olacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.