Hava Durumu

Kurum, "Geldi, gördü ve yıktı"

Yazının Giriş Tarihi: 24.08.2020 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.08.2020 08:03

MÖ 100 veya MÖ 44 yılları arasında yaşayan Roma İmparatoru Julius Sezar, Pontus asıllı Basforos kralı II. Pharneke ile Anadolu'da Zile Altıağaç mevkiinde çok kanlı bir savaş yapar. Savaşı Roma İmparatoru Julius Sezar kazanır. Bunun üzerine Sezar, Roma'ya Senatoya gönderdiği mektubun sonunu ünlü sözü "Veni-vidi-vici" (Geldim-gördüm-yendim) diyerek bitirir.

Hatta bu söz Pompei'nin kent duvarlarına da yazılır. Herkes savaşın orda olduğunu düşünür, halbuki Zile'de olmuştur.

Bunun bir benzeri cumartesi günü Bursa 'da yaşandı. Cumartesi Bursa'ya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum adeta "Geldim, gördüm, yıktım" dedi ve de gitti.

Daha önceden Millet Bahçesi olacağı konuşulan yıkılan Çelik Palas arkasında yarı tamam otel binası Bakan Murat Kurum'un açıklamasına göre Panoramik Bursa manzaralı Çekirge Terası olacak.

Bu Çekirge Terası içeriğinde ise "Kütüphane de olan Millet Kıraathanesi, müzeler kompleksi, biyolojik göletler, bisiklet ve yürüyüş yolları, çınarlar, kapalı otopark ve geniş yeşil alanlar" bulunacak.

ÇARŞIBAŞI YENİDEN CANLANIYOR

Bu arada daha önceden Bakan Kurum'un müjdesini verdiği 12 bin 400 metrekare olan Bakırcılar Çarşısı'nın hemen yanındaki Çarşıbaşı Meydanı(otoparkın olduğu yer) ve Hanlar Bölgesi çevresinin açılması için Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı projenin ilk yıkımları başladı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise Hanlar Bölgesi, Atatürk Spor Salonu ve Çelik Palas arkasındaki binanın yıkım töreninde şöyle dedi:

"Sadece yaparak değil, yıkarak da Bursa'yı güzelleştireceğiz."

Projenin detayları ile ilgili olarak da şunları söyledi:

"Bu yeni alan yabancı ve yerli misafirlerimiz için Hanlar Bölgesi'ni gezmeden önce başlangıç noktası olacak. Meydanda halkımızın katılacağı sosyal etkinlikler yapılacak, adeta Bursa'mızın birlik ve beraberlik mekânı olacak."

Alinur Aktaş'ın "Sadece yaparak değil, yıkarak da Bursa'yı güzelleştireceğiz." sözleri bana Ahmet Vefik Paşa'yı anımsattı.

Bursa'ya geldiğinde nerede ise her sokağı çıkmaz olan kentte arabasına binip, sür deyip çıkmaz sokağa geldiğinde "Yıkın burasını" diyerek kentin çıkmaz sokaklarını açmıştı. O da kentin çıkmaz sokaklarını yıkarak kenti güzelleştirmeye çalışmıştı.

1879-1882 yılları arasında Bursa valisi olarak görev yapan Ahmet Vefik Paşa, Bursa yolları ve caddelerini Paris belediye başkanı George Euègene Haaussmann'dan esinlenerek yaptırdı. Bursa'da zarar görmüş pek çok önemli anıtın onarımı şehre getirttiği Fransız mimar Leon Parvillee tarafından gerçekleştirildi. Ayrıca şehre Hükümet Konağı, Memleket Hastanesi, Belediye Binası, Tiyatro binası yaptırdı. Ahmet Vefik Paşa'nın kurduğu bu tiyatro, İstanbul dışında Anadolu'da kurulan ilk tiyatro idi.

Milli Eğitim Bakanlığı ve kısa bir süre Başvekillik de (Sadrazamlık) yapan Ahmet Vefik Paşa 16 dil konuşabiliyordu.

SONSÖZ

Hanlar Bölgesi'nin çevresinin açılması çok ama çok büyük bir proje. Şu anda yıkılan binalar (Kızılay ve İş Kur) kamuya ait yerler. Diğerlerinin yıkımı kamulaştırılma sonrası. Zorlu bir süreç. Böylece bir kısmı ile de olsa gelişmiş ülkelerde korunmuş olan eski şehirin bir örneği ortaya çıkacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un Bursa gezisinin son bölümüne katılabildim.

O arada Bursa İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hakan Saraç Paşa ve Bursa Emniyet Müdürü Tacettin Aslan ile de kısa süre sohbet imkanı buldum.

Dileğim özellikle Hanlar Bölgesi projesinin bir an önce tamamlanması.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.