Hava Durumu

Kurum ve kişilerin tarihleri

Yazının Giriş Tarihi: 04.05.2015 07:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.05.2015 07:02
İnsan yaşamı sonsuz diye adlandırabileceğimiz zaman içinde bir iğne deliği kadar bile yer kaplamıyor. Bizlere gençliğimizde bir türlü geçmiyormuş gibi gelen zaman, belirli bir yaştan sonra hızla akıp, gidiyor.
Burada insan ve kurumların kendilerinden sonra bırakabilecekleri en büyük miraslardan birisi kendi ve kurumlarının yaşamlarını kayıt altına almaları. Toplumumuzun içinde çok az bireyimizin günlük tutma veya iş memorandumu oluşturma alışkanlığı var. Bu olmadığı zaman bırakın dedelerimizi, babalarımızın/annelerimizin bile ne zaman doğduğunu bilmeyen  bir toplum oluşturuyoruz. 
Gerilere gidelim. Koca imparatorluğumuzun kuruluş dönemi kayıt altında değil. Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili birçok konuyu yabancı yazarlardan öğreniyoruz.
Ben bu konudaki eksikliğimizi en çarpıcı olarak Tofaş Spor Kulübü, BUSİAD ve Bursa Hakimiyet’in tarihlerini yazarken gördüm. İğne ile kuyu kazmaya çalışmıştım. Şimdi, ise bir biçimde de olsa, bu üç değerli kurumun tarihi bir kayıt altında. Buna olanak tanıyan o kurumların yöneticilerini kutluyorum.
Bu konuda geçenlerde İstanbul Müftülüğü’nün Din ve Hayat isimli periyodik yayınında güzel bir söyleşi vardı. Prof.Dr.İsmail Kara kendisi ile yapılan söyleşide  “Kurum tarihi yazmak bir bakıma memleketimizin ilim, fikir ve sanat tarihini ortaya koymak, ilim, fikir ve sanat hayatımızın izlerini takip etmektir” diyordu. Kara şu noktalara da dikkat çekiyordu:
“Türkiye’de kurumların tarihi yok. Tabii burada kurum tarihini ele alan birkaç örneği istisna etmeliyiz. İlahiyat fakülteleri içinde tarihi yazılmış tek örnek Bursa İlahiyat’tır.(Mustafa Öcal Hoca’nın yazdığı)  Türkiye’de yaşayan insanlar kurumlarının tarihinin olmadığını düşünüyor. İnsanlar farkında olmayarak kurumlarının tarihini önemsemiyor. Özünde kurumunu değil, kendini ciddiye almıyor. Türkiye’de eğitim insanlarda bir farkındalık oluşturmuyor. Ben kimim sorusunu sordurmuyor.”

Belgrad, Türk  yatırımcı bekliyor

BALKANTÜRKSİAD’ın geleneksel 10. Ekonomi Zirvesi, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da yapıldı. 
BALKANTÜRKSİAD Başkanı Dr. Aytuğ Onur, önümüzdeki aylar içerisinde Belgrad’a tekrar gideceklerini ve buradaki potansiyelin görülmesi adına Yenişehir’den uçak kaldırmayı planladıklarını dile getirdi.
Bursa’dan yaklaşık 40 işadamının iştirak ettiği zirve kapsamında başta Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic olmak üzere, Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, Ticaret Müşaviri İsmail Bozdemir, Sırbistan Yatırım Ajansı Yetkilisi Vesna Stajic, Belgrad Ticaret Sanayi Odası yetkililerinin yanı sıra Belgrad Belediye Başkan Yardımcısı ve Belediye Başkan Danışmanı ile çeşitli temaslarda bulunuldu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.