Hava Durumu

Louis de Bernieres ile yemek

Yazının Giriş Tarihi: 27.04.2015 07:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.04.2015 07:34
Günümüzde dünya edebiyatının önemli isimlerinden biri de İngiliz yazar Louis de Bernieres. Adından da anlaşılacağı gibi kökleri Fransa’ya dayanan isim.  İsmini anımsamayanlar “Yüzbaşı Corelli’nin Mandolini” dediğimde anımsayacaklar. Filmi de büyü ilgi görmüştü.
Bernieres Ailesi, Katolik ve Protestan çatışmasında ailesi önce Hollanda’ya geçmiş. Uzun yıllar orada kaldıktan sonra İrlanda’ya gelmişler. Ardından da İrlanda’dan İngiltere’ye gelinmiş. Bu süreç yüz küsur yıl süren bir süreç. Louis de Bernieres, İngiltere’de doğmuş.
Bu değerli yazar dün Nilüfer Belediyesi’nin etkinliğinde  Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde okurlarıyla buluştu. Söyleşiye Hakan Akdoğan da kolaylaştırıcı olarak katıldı.
Söyleşi öncesi yazar Bernieres ile birlikte olma fırsatı bulduk. Kendisiyle bir yemek yedik ve sohbet olanağı bulduk. Keyifli saatler yaşadık. Ben acizane kendisine Osmanlı dönemi Bursa kartpostalları ile ilgili İngilizce ve Türkçe hazırlamış olduğum “Bursa Kartpostalları” kitabımı armağan ettim. O da benim için dilimize çevrilmiş son romanı olan  Kanatsız Kuşlar’ı (Birds Without Wings) imzaladı.  Bu kitaptaki öykü Anadolu’da  Fethiye yakınlarında Eskibahçe adlı bir sahil kasabasında geçmekte. Bu kasabadaki Müslüman ve Hıristiyan ailelerin, iç içe yaşamlarını, aşklarını, dramlarını anlatıyor. Bu arada  Anadolu topraklarında yaşanan savaş yıllarını konu alıyor. Bu romanın çevirisi Bahar Öcal Düzgören tarafından yapıldı.
Bernieres, aklınıza gelen edebiyatla ailesinde tanıştı. Babası şairdi. Annesi de kısa öyküler yazıyordu. O şiir yazarak başladı. Onları yayınlatmaya kalktığında yayınevi düzyazı yazmasını istedi. Bir iki denemenin ardından 3 yılda üst üstte 3 roman yazdı. Edebiyat dünyasının saygın ödüllerini aldı.
Bir ara sağ avuç içi yaralandı. Uzunca bir süre sol elini kullanmak zorunda kaldı. Dolayısıyla hem sağ, hem de sol eliyle yazabiliyor.
Bu etkinlik Nilüfer Belediyesi ev sahipliğinde, İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali ve Yunus Emre Vakfı destekleriyle gerçekleşti. Aynı zamanda da Çanakkale Savaşı’nın 100. yılında edebiyatla kurulan bir köprüydü.
Pazar günü keyifli bir gün geçirdim. Nilüfer Belediyesi’ne teşekkürler.

Türkyılmaz’ın ev sahipliğinde barış buluşması

Siyasiler çatışır, halklar buluşur. Siyasi söylemler ne olursa olsun farklı ülkelerin halklarının birbirleri ile sorunu eğer şovenist bir kafa yapısına sahip değillerse yoktur.
Bunun somut örneklerinden birini geçmiş hafta sonu Mudanya’da gördük.
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın ev sahipliğinde bir barış ve kardeşlik buluşmasına tanık olduk.  Mudanya Belediyesi’nin kardeş şehirleri  Yunanistan’ın Halkidiki Mudania Nea Propondida Kenti Belediye Başkanı Manolis Karas, Fransa’nın Romorantin Kenti Senatör Belediye Başkanı Jeanny Lorgeoux ve beraberindeki heyet Türkyılmaz’ın konuğu oldu. 
Romorantin Kenti Senatör Belediye Başkanı Jeanny Lorgeoux ile yaklaşık 5-6 yıl önce tanışmıştım. Yavuz İskenderoğlu’nun konuğu olmuştuk. Yanlış anımsamıyorsam Fransa’da yapılan bir yemek yarışması ardından bu buluşma gerçekleşmişti. Sanıyorum Mudanya ile kardeş şehir konusu da o dönemlerde gerçekleşmişti.
Başkan Hayri Türkyılmaz, iki ülke kardeş şehir belediye başkanlarına Mudanya’yı simgeleyen çeşitli hediyelerin yarı sıra, Girit danteli hediye etti.  Türkyılmaz, konuk heyeti “Barışın ve kardeşliğin başkenti Mudanya’ya hoş geldiniz” diyerek karşıladı. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.