Hava Durumu

Mehmet Ali Sanlıkol diye biri

Yazının Giriş Tarihi: 19.04.2021 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.04.2021 08:00

Mehmet Ali Sanlıkol 24 Eylül 1974'te doğdu. Tıp doktoru olan rahmetli Hüseyin Parkan Sanlıkol ve piyano öğretmeni Fethiye Sanlıkol'un oğludur. İlk müzik eğitimini annesinden piyano ve klasik müzik dersleri olarak aldı.

Sonraki yıllarda Aydın Esen ile çalışmalarını sürdüren Sanlıkol, 1993'te Berklee College of Music'e kabul edildi. 1997'de Onur Türkmen ile modern caz topluluğu "AudioFact"i kurup Berklee College of Music'te lisans derecesini Caz Kompozisyon ve Film Müziği branşlarında tamamladı.

Aynı yıl Berklee College of Music'in Clare Fischer ödülünü aldı. 2000'de New England Konservatuarı'nda Master derecesini Caz Kompozisyon branşında tamamlayan Sanlıkol, 2004'te Doktora derecesini gene bu okulda Kompozisyon branşında tamamladı.

O yıl Boston'da Robert Labaree ve Serap Kantarcı Sanlıkol ile birlikte "Dünya" isimli kültür/sanat vakfını kurdu. Daha önce Berklee College of Music ve New England Konservatuarı'nda öğretim üyesi olarak görev alan Sanlıkol halen Emerson College ve Brown Üniversitesi'nde öğretim üyesidir.

BAŞARILARI VE BAŞARILARI

Sevgili Mehmet Ali 2014 senesinde Grammy müzik ödüllerinde finalist olmuş ilk Türk bestecisi oldu. Ardından Mehmet Ali Sanlıkol, 1 Nisan 2016 tarihinde dünyanın en tanınmış konser salonlarından biri olan Carnegie Hall'da "Harabat/The Intoxicated" isimli eserinin American Composers Orchestra tarafından prömiyeri gerçekleşti.

Çalışmalarını ABD'nin Boston kentinde sürdüren ve yayınladığı albümleriyle adından sıkça söz ettiren besteci Mehmet Ali Sanlıkol geçtiğimiz perşembe günü, Zoom'da Bilkent Tarih Topluluğu'nun konuğu oldu.

"Mehmet Ali Sanlıkol ile Tarihten Mülhem Beste ve İcra Üzerine Bir Sohbet" başlıklı etkinlikte Mehmet Ali Sanlıkol o gün bizlere "Othello in the Seraglio" ve "The Rise Up" gibi tarihten ilham alan çalışmalarını anlattı.

Ayrıca Mehmet Ali Sanlıkol, Cuma günü de Etnomüzikoloji Derneği kuruluşunun 4. yılında, Bursa Uludağ Üniversitesi'nin Moderatörlüğünü, Doç.Dr. Şeyma Ersoy Çak'ın yapacağı webinarda yer aldı.

SONSÖZ

Bu arada rahmetli babası Dr.Hüseyin Parkan Sanlıkol'un kurmuş olduğu Dünya Müziği Derneği'nden de söz etmek istiyorum. Kuruluş yılı olarak 2009 senesi belirtilse de derneğin temelleri 1994 senesinde Prof. Dr. Murat Çizakça tarafından kurulan "Çizakça ÇokSesli Oda Korosu'' ile atıldı.

Koro yönetimini 1996 senesinde Leyla Çizakça, Parkan Sanlıkol ve Sezan Kaya üstlenerek Bursa'da çok sesli müziğin yaygınlaşması için gönüllü çalışmalara başladılar.

2002 senesinde Çizakça Okullarının kapanması üzerine Nilüfer Belediyesinde "Nilüfer-Çizakça Çok Sesli Korosu'' olarak çalışmalarını sürdüren koronun sponsorluğunu 2006 yılında koristlerin üstlenmesi ile topluluk ''Dünya Müzik Dostları'' grubu adı altında çalışmalarına devam etti.

Eylül 2009 tarihinde Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol önderliğinde koristlerle birlikte "Dünya Müziği Derneği" (DMD) kuruldu. Daha sonra DMD Çocuk ve Gençlik Korolarının da eklenmesi ile dernek çatısı altında yer alan koro sayısı üçe çıktı.

20 ile 80 yaş arası koristlerden oluşan DMD Karma Korosu, Bursa'nın ilk amatör çok sesli korosudur.

Evet, gerek kentimizin gerekse ülkemizin uluslararası platformda müzik alanında önemli temsilcilerinden biri olan Mehmet Ali Sanlıkol'u kutluyorum. Başarılarının devamını diliyorum. Rahmetli babasını ve annesini tanıdığım için gurur duyuyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.