Hava Durumu

Memduh Gökçen'den bir anekdot

Yazının Giriş Tarihi: 12.05.2012 00:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.05.2012 00:07
Gökçen Ailesi, Bursa'nın en köklü ailelerinden birisi. Geçenlerde BUSİAD'ın BAKIŞ Dergisi'nin eski sayılarını karıştırırken Memduh Gökçen ile yapılmış bir söyleşiyi yeniden okudum. Bu söyleşi içinden bir bölümü sizlerle paylaşmak istiyorum. Bakın Memduh Gökçen söyleşisini nasıl bitiriyor?
"Bir ikinci yaşam kısmeti lütfedilmiş de olsa, son dört aylık ikinci hayatımın bana mükafaten mi, cezaen mi verildiğini henüz bilmiyorum. Bunu yaşam gösterecek. Her ne olursa olsun, 'huyun canın altında olduğu' sözünün doğruluğunu kendimde yaşıyor ve dünyadaki dostlarımla çalışabilmeye gayret ederek bu yolculuğa
devam ediyorum. Mevlâna da hayatı deniz ülkesinde seyahate benzetiyor; bindiğimiz kayık korkuysa, yelkeni de ümittir diyordu. Bu yüzden ve olumsuz görünen hissiyatıma karşın, 'iki kapılı han' arasındaki bitimli yolculukta umut yelkenini hala sıkı sıkı tutuyorum. Bundan sonrası için ise söylenebilecek tek söz var: Takdir-i ilahi…"
Memduh Gökçen'e ve hepinize uzun ve sağlıklı yıllar diliyorum…

Yaşam ve sağlık
Havalar ısınmaya başladı. Yaz ayları  yaklaşıyor. Şimdilerde herkes bir biçimde diyete başlıyor. Mayolar, bikiniler giyilecek ya!
Nerede ise her karşılaştığım kişi elinde bir liste ile birilerinin diyetini yapıyor…
Sanayi devrimi sonrası süreçte insanoğlunun genel üretimdeki fiziksel etkinliğinin büyük bir hızla azalmış olması beraberinde hareket azlığından kaynaklanan birçok sorunu getirdi. Bunlara bir de fast food türü beslenme eklenince hepimiz tabirimi hoş görün toparlaklaşmaya başladık…
Sizlere sağlık ve sağlıklı yaşam ile ilgili birkaç  deyiş anımsatmak istiyorum. İlki tıbbın babası Hipokrat'tan:
"Eğer her bireye, ne çok az ne çok fazla, tam doğru miktarda egzersiz ve besin verebilseydik sağlıklı olmanın en güvenli yolunu yakalamış olurduk!"
Romalı tıp adamı A. Cornelius Celsus ise şöyle diyordu:
"Bir iş yapmamak vücudu güçsüz kılar, iş yapmak ise onu kuvvetlendirir. Birincisi erken yaşlanmayı getirir, ikincisi ise gençliğinizi uzatır…"
İtalyan tıp adamı  Hieronymus Mercuralis 16. yüzyılda şöyle der:
"Egzersiz, insanın sağlıklı ve fit olmak için planlanlayarak ve isteyerek yaptığı, nefes nefese kalınan bir harekettir…"
19.yüzyılda da Julius Wolff şunları anımsatıyordu:
"Kemiğin yapısı ve şekli yüke adaptasyon gösterir ve değişir…"
Son deyiş ise bir İngiliz özdeyişi:
"Siz istediğiniz kadar atıştırmaya devam edin. Tanrı adildir. Bu yükü size fazla taşıtmaz!"
Evet, son karar yine sizin. Sağlıklı kalın…
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.