Hava Durumu

Minia Balkantürk Parkı

Yazının Giriş Tarihi: 22.08.2020 08:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.08.2020 08:59

BALKANSİAD, Naci Şahin'in başkanlığında 41 kurucu üye ile kuruldu. Bu dernek 3. Olağan Genel Kurulunda Aytuğ Onur başkanlığında adını BALKANTÜRKSİAD olarak değiştirdi.

Bu derneğimiz Balkan ve Anadolu topraklarının büyük enerjisini hareket geçirmek, Balkan kökenli, Türk işadamlarını BALKANTÜRKSİAD çatısı altında topluma katkı koymaya çalışıyor. Derneğin hedefi Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının temel hükümleri çerçevesinde, ülkemizin dünyanın en güçlü ilk beş ekonomisinden birisi olmasını sağlayacak çalışmalarla, bu toprakları uygarlığın, sanatın, bilimin ve demokrasinin kalesi haline getirecek faaliyetleri her platformda desteklemek ve geliştirmek.

Şimdi ise Berat Tunakan'ın başkanlığında BALKANTÜRKSİAD önemli bir kültürel sosyal sorumluluk projesine imza atıyor. Bursa'ya bir Minia BALKANTÜRK Parkı kazandırılıyor.

PROTOKOL İMZALANDI

BALKANTÜRKSİAD bu projeyi Nilüfer Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ile birlikte yürütüyor. Bu ilişkinin geliştirilmesi noktasında AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç önemli katkılar sağladı.

BALKANTÜRKEVİ'nde Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ile BALKANTÜRKSİAD Başkanı Berat Tunakan projenin protokolunu imzaladılar. Törene katılanlar arasında BALKANTÜRK Eğitim Başkanı Aytuğ Onur da vardı. Atilla Ödünç ise imza törenine yetişemedi, meydana yetişebildi.

Minia BALKANTÜRK Parkı, Nilüfer Belediyesi'ne ait 2800 m² alan içinde yer alan BALKANTÜRKEVİ dernek binasının yanına yapılacak. Şu anda bir halı futbol sahası olan alanda bu park yapılacağı için BALKANTÜRKSİAD bu halı sahayı hemen 500 metre ilerideki bir alana taşıdı.

1500 m² bir alan üzerinde yapılacak parkta 12 Balkan ülkesini temsil eden adalar, parkın merkezine konumlandırılan ululuğu ve sonsuzluğu simgeleyen bir çınar ağacının çevresinde oluşturulacak.

12 Balkan ülkesinden oluşan adalarda Osmanlı Türk eserlerinin 1/25, 1/10 oranda küçültülmüş minyatür kopyaları bulunacak. Aslına uygun inşa edilecek olan minyatürlerin dışında adalarda Balkan Ülkelerine özgü ülkenin simgesi olan bitkilere de yer verilecek.

Minyatürlerin yer aldığı alanın yanı sıra parkın girişinde 90 kişilik bir açık hava tiyatrosu bulunacak. Ayrıca hediyelik eşya satış noktası, ziyaretçilerin dinlenebileceği alanlarda yapılacak. Minyatürler hakkında bilgilendirme eserlerin yanında bulunan sesli rehberlik hizmeti vasıtası ile yapılacak.

Minia BALKANTÜRK Parkı 'nın mimari projesini aynı zamanda derneğin yönetim kurulu üyesi olan Seçil Bulcan Ülküt tarafından çizildi. Maketler ise yine derneğin yönetiminde olan Nedim Yılmaz tarafından yapılacak. Ayrıca her eserin başında karekod okutularak eserin içi de gezilebilecek. Bu da bir yönetim kurulu üyesi tarafından yapılıyor.

ESERLER NELER OLACAK?

BALKANTÜRKSİADEVİ'nin hemen arkasındaki alana kurulacak olan Minia Balkantürk Parkı'nda 12 Balkan ülkesinden eserler sergilenecek. Bu eserler şunlar:

"Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Selanik'te doğduğu ev, Bulgaristan'daki İbrahim Paşa Camii, Kosova'daki 1. Murad Türbesi, Karadağ'daki Saat Kulesi, Moldova 'daki Komrat Türk Kültür Evi, Hırvatistan'daki Klis Kaleiçi Camii ve Hamamı, Sırbistan'daki Voyvodina Hamamı, Slovenya ve Bosna Hersek'teki Gazi Hüsrev Bey Medresesi, Kuzey Makedonya'daki Taş Köprü, Arnavutluk'taki İşkodra Kalesi ve Romanya'daki Mecidiye Camii."

Berat Tunakan nezninde tüm BALKANTÜRKSİAD yönetimi ve üyelerini, projenin ortakları olan Nilüfer Belediyesi ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığını bu kültürel sosyal sorumluluk projelerinden ötürü kutluyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.