Hava Durumu

Minialar ve Miniabalkantürk Parkı

Yazının Giriş Tarihi: 27.09.2021 07:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.09.2021 07:47

İstanbul'da 2003 yılında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna döneminde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş tarafından ülkemizde bir ilke imza atarak Miniatürk kuruldu. Açılışı 2 Mayıs 2003'te yapıldı.

Orada Türkiye ve Osmanlı coğrafyasından seçilen 59 eser İstanbul'dan, 62 eser Anadolu'dan ve 13 eser bugün Türkiye sınırları dışında kalan Osmanlı coğrafyasından olmak üzere 134 mimari eserin, 1/25 oranına küçültülmüş minyatür modellerine yer verildi.

2006 yılına gelindiğinde dönemin Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Miniayıldırım'ı hayata geçirdi. Kaplıkaya'daki cazibe merkezi diye adlandırılan yere Yıldırım Belediye sınırları içinde yer alan tarihi eserlerin minyatür modelleri kondu. Yanlış anımsamıyorsam 6-7 eser vardı. Zaman içinde buradaki yer seçiminin yanlış olduğu eserlerin tahrip edildiğine tanık olduk.

Daha sonra eserler Yıldırım Belediyesi bahçesine taşınmak istendi ama Yeşil Türbe taşındı, diğerleri taşınamayacak haldeydi ve sonra Yeşil Türbe de kaldırıldı.

2008 yılına gelindiğinde İl Özel İdaresi Genel Sekreteri olan Ali Altuntaş, Miniabursa'yı hayata geçirecekleri ve 28 eserin şehrin çeşitli noktalarında sergileneceğini gündeme getirdi. Ama o da olmadı.

VE MİNİABALKANTÜRK AÇILDI

Yukarıda tarihsel süreci özetlediğim girişimler sonrasında birkaç gün önce 10. yılını kutlayan kentimizin en etkili SİAD'larından biri olan Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) Bursa'ya Minia Balkantürk Parkı'nı kazandırdı.

BALKANTÜRKSİAD bir önceki dönem başkanı Berat Tunakan döneminde projelendirilen ve Fatih Şakir başkanlığındaki yönetim döneminde hayata geçirilen çalışma BALKANTÜRKSİAD'ın T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Nilüfer Belediyesi ile birlikte gerçekleştirdiği örnek bir çalışma oldu. Bu arada Ankara ile ilişkilerin kurulması noktasında aynı zamanda BALKANTÜRKSİAD üyesi olan AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç'ün katkılarını da unutmamak gerekir. Ayrıca bu proje Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın 2020 yılında destek verdiği tek projeydi.

KİMLER VARDI?

Miniabalkantürk'ün açılış törenine Bursa Valisi Yakup Canbolat, Hırvatistan Ankara Büyükelçisi Hrvoje Cvitanovic, Arnavutluk Ankara Büyükelçisi Kastriot Robo, Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Adis Alagic, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Halide Serpil Şahin, AK Parti Bursa Milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu, Refik Özen, Ahmet Kılıç, Atilla Ödünç, CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, İYİ Parti Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Bursa İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve BEV Başkanı Dr. Aytuğ Onur, Bulgaristan'ın Bursa Konsolosu Veselin Bojilov'un yanı sıra diplomatik misyon temsilcileri ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu yöneticileri ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

AÇILIŞTAN NOTLAR

Protokol konuşmalarının öncesinde BALKANTÜRKSİAD Başkan Yardımcısı ve Minia Balkantürk projelerinin mimarı Seçil Bulcan Ürküt, Minia Balkantürk Parkı ile ilgili bilgiler verdi.

Ürküt, "2800 m2 alandan oluşan bu parkımızda BALKANTÜRK Evi'miz, 1500 m2 bir alan içerisinde de parkımız yer alıyor. Parkımızın tam merkezinde Osmanlı ve Bursa ile özdeşleşen çınar ağacını konumlandırdık. Ağacın etrafına 12 Balkan ülkesini temsil eden adalarda Osmanlı Türk eserlerinin küçültülmüş maketleri aslına uygun bir şekilde yer alıyor." dedi.

Açılışta konuşan BALKANTÜRKSİAD YK Başkanı Fatih Şakir, "Tarihsel süreç içinde dünyada, değişik sebeplerle ülkeler arasındaki sınırların değişebildiği pek çok kez görülmüştür. Aynı şekilde zaman zaman göçler de yaşanmıştır. Her ne kadar sınırlar değişse, göçler yaşansa da köklerin kalıcı olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Köksüz insanlar gibi köksüz toplumlar da rüzgârın önünde savrulmaya mahkûmdur. Öte yandan coğrafyanın bir kader olduğunu da çok iyi biliyoruz. İşte bu yaklaşımla, BALKANTÜRKSİAD olarak Balkan ve Rumeli coğrafyasında kalmış ata yadigârı eserleri Bursa'mızda bu parkta yaşatmak istedik" dedi.

MİNİABALKANTÜRK'TE NELER VAR?

3d Maket tarafından yapılan ve 12 Balkan ülkesinden eserlerin olduğu Minia Balkantürk Parkı'nda; Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Selanik'te doğduğu ev, Bulgaristan - İbrahim Paşa Camii, Kosova - 1. Murad Türbesi, Karadağ - Saat Kulesi, Moldova - Komrat Türk Kültür Evi, Hırvatistan - Kilis Kalesi Camii ve Hamamı, Sırbistan - Voyvodina Hamamı, Bosna Hersek- Gazi Hüsrev Bey Medresesi, Kuzey Makedonya - Taş Köprü, Arnavutluk - İşkodra Kalesi ve Romanya - Mecidiye Camii eserleri yer alıyor.

SON SÖZ

BALKANTÜRKSİAD'ı gönülden kutluyorum. Gerçekten önemli bir eseri Bursa'ya kazandırdılar. Emeği geçen, hayal eden, hayata geçiren ve katkı koyan herkese teşekkür ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.