Hava Durumu

Nilüfer Lions, ÇEK 3 Mart ve permakültür

Yazının Giriş Tarihi: 19.10.2021 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.10.2021 08:05

Son yıllarda iklim değişikliği, küresel ısınma gibi insanlığın geleceğini etkileyecek sorunların farkındalığı artıyor. Yeterli mi? Elbette değil. Ama hiç yoktan iyidir, diyoruz. Hunharca ve sahibiymişiz gibi dünyayı ve doğayı kullandık.

Şimdi ise bu kötü gidişi bir biçimde bir geri döndürme, yavaşlatma ve/veya durdurma çabası içindeyiz.

Bu dönemlerin gözde kavramlarından biri de permakültür. Bu kavramın isim babası ise Bill Mollison. Biz kavramla son senelerde tanışsak da, kavram Mollison tarafından 1970'de gündeme getirilmişti. Kendisi Permakültür: Bir Tasarımcı Elkitabı adlı eserinde permakültürün tanımını şu şekilde yapıyor:

"Permakültür, doğal ekosistemlerin çeşitliliğine, istikrarına ve esnekliğine sahip olan tarımsal olarak üretken ekosistemlerin bilinçli tasarımı ve bakımlarının sağlanmasıdır. Üzerinde yaşayan insanlar ile arazinin, gıda, enerji, barınak ve diğer maddi ve manevi ihtiyaçları sürdürülebilir bir şekilde karşılayan ahenkli bütünleşmeleridir. Sürdürülebilir tarım olmaksızın istikrarlı bir sosyal düzen mümkün değildir."

Ayrıca Bill Mollison permakültürün etik ilkelerini şöyle sıralamaktadır:

" Özen gösterme. Bu şekilde bütün yaşam sistemlerinin, canlı cansız bütün varlıkların devamı ve çoğalması için gerekli koşulları sağlama.

İnsanlara Özen gösterme. İnsanların gıda, barınak, eğitim, tatmin edici iş ve keyifli insan ilişkilerine sahip olarak sağlıklı bir şekilde varolmaları için gerekli kaynaklara ulaşmalarını sağlama.

Nüfus ve tüketime sınır getirme. Burada da kendi ihtiyaçlarımızı kontrol altına alarak yukarıdaki ilkeleri desteklemek için kaynak ayırabiliriz. Zaman, para veya enerji cinsinden olabilecek bu kaynakları birinci ve ikinci ilkelerin gerçekleştirilmesinde kullanabiliriz."

Evet, Mullison bunları yaklaşık 50 yıl önce gündeme getiriyor. Bu alanın uzmanı değilim ama konuya toplum olarak da uzak olduğumuz ortada.

Kuşkusuz bu alanın içinde olan ve uzmanlığı bu konu olan meraklı insanlarımız, biliminsanlarımız konuyu biliyordur. Ama genel olarak farkındalık noktasında yeniyiz, diye düşünüyorum.

ÇEK 3 MART, NİLÜFER LİONS ETKİNLİĞİ

Nilüfer Lions Kulübü, ÇEK 3 Mart Eğitim Yerleşkesi'ndeki permakültür alanında organik tarım çalışması yapan ÇEK 3 Mart öğrencilerinin çalışmalarına tohum ve gübre desteği verdi. Ekim ayının ilk haftası boyunca devam eden çalışmada 300 ÇEK 3 Mart ilk ve ortaokul öğrencisi toprakla buluştu. Tohum ve fidan dikti.

Çalışmada önce permakültür alanı temizlendi. Tohum ve gübre desteği Nilüfer Lions Kulübü tarafından okula teslim edildi. Tarım çalışmasında günün belirli saatlerinde öğrenciler, öğretmenleri nezaretinde organik tarımı öğrendi ve ekim yaptılar. Çalışma hafta boyunca devam etti.

Nilüfer Lions Kulübü adına bu çalışmaya Kulüp Başkanı Beril Baylan, Zeynep Aysan, İffet Ebubekir ve İsmihan Kesim katıldı.

Nilüfer Lions Kulübü Başkanı Beril Baylan çalışma ile ilgili şunları söyledi:

"Bildiğiniz gibi sürdürülebilir tarım ya da permakültür, doğadaki insan yerleşimlerini, doğal ekosistemlerden örneklenen ziraat uygulamaları ve sürdürülebilirlik görüşüne göre uygulayan bir ekolojik tasarım anlayışı.

Geleceğimizi kuracak olan gençlerimizin bu alanda farkındalık kazanması ve toprakla buluşmasının değerli olduğu düşüncesindeyiz. Bu noktada bizimle işbirliği yapan Çağdaş Eğitim Kooperatifi ÇEK 3 Mart ilk ve ortaokul yöneticilerine ve öğrencilerimize teşekkür ediyoruz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.