Hava Durumu

Nilüfer ve elektromanyetik alan

Yazının Giriş Tarihi: 04.02.2015 08:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.02.2015 08:33
Yıllar önce daha cep telefonları yok iken yanlış anımsamıyorsam, Elektrik Mühendisleri Odası’ndan kısa bilgi noktaları gelirdi.
O notlarda “Elektromanyetik alan ve onun tehlikeleri”nden söz edilirdi.
Aradan yıllar geçti, cep telefonları wirelessler ve daha birçok şey yaşantımızın vazgeçilmezi haline geldi.
Bunu kimi umursadı, kimi umursamadı. Daha doğrusu umursayan çok az oldu. 
Neden mi? Nedeni basit. 
Hava kirliliğinde kokusunu alabiliyorsunuz ve şikayetçi oluyorsunuz. Ama elektromanyetik kirliliği ne görebiliyorsunuz, ne duyabiliyorsunuz, ne de dokunabiliyorsunuz.
Bu konuda en duyarlı belediyemiz Nilüfer Belediyesi.  Bu belediyemiz 2010 yılından beri Sakarya Üniversitesi ile yaptığı çalışmalarla ilçesindeki elektromanyetik kirliliği takip ediyor.
Dün bu konuda Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Sakarya Üniversitesi’nden Prof.Dr.Osman Çerezci, Turgay Erdem, Ahmet Çakıcı ve Adil Kayaoğlu bir basın toplantısında son verileri bizlerle paylaştı.
2010 yılından beri 1400 ölçüm yapılmış. Son yıl 395 ölçüm yapılmış. Evlerdeki ortalama 1.49 voltmetre. Bu gelişmiş ülkelerde 0.5 voltmetre. Bu ölçümler Nilüfer’de ücretsiz yapılıyor. İsteyen evini ölçtüren. Bu ölçümler Googlemap üzerinden toplumla da paylaşılıyor.
Bildiğiniz gibi Bozbey, yıllardır yanlış noktalara konulan baz istasyonları ile mücadele ediyor.
Bozbey’i bu konudaki duyarlılığından ötürü kutluyorum.

Elektromanyetik alan ve sağlık

Nilüfer Belediyesi yapmış olduğu çalışma ile “Elektromanyetik alan”ın sağlık üzerine etkilerini bir bilimsel eserde topladı. Bu bugüne kadar bu alanda yazılmış olan ilk kitap.
Editörlüğünü Yrd.Doç.Dr.Alpaslan Türkkan’ın yaptığı çalışmada Prof.Dr.Osman Çerezci, Prof.Dr.Kayıhan Pala ve Zerrin Kartal’ın konu ile ilgili makaleleri bulunuyor.
Bilindiği gibi yüksek gerilim hatları, TV ve radyo verici antenleri, cep telefonları, baz istasyonları, tüm elektrikli cihazlar ve trafoların her biri birer elektromanyetik kirlilik kaynağını oluşturmakta.
Bu noktada bazı alışkanlıklarını değiştirerek herkesin kendi evinde alabileceği bireysel önlemler de söz konusu. Bu elektromanyetik alanın özellikleri “Biyolojik etkileşime neden olmaları. Duyu organları ile algılanamamaları. Ölçülebilir olmaları. Uzaklaştıkça şiddetinin azalması. Korunulabilir olması.” İşte bu önemli konuda kamu ve belediyeler, toplum sağlığı için gerekli uyarıları yapıp,önlem almalı.

ÇEK’te “Eğitim Şûrası”paneli

Çağdaş Eğitim Koopera-tifi geçtiğimiz ay Antalya’da yapılan 19.Eğitim Şûrası’nı masaya yatırıyor.
ÇEK’in “19.Eğitim Şurası ve Eğitim Birliği Yasası” konulu paneli cumartesi günü BAOB Yerleşkesi’nde yapılacak.
Saat 13:00’teki panele konuşmacı olarak Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof.Dr.Metin Feyzioğlu, Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca ve Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir katılıyor.
Panelde 19. Eğitim Şûrası’nda gündeme gelen öneriler masaya yatıralacak.
Bakalım panelde neler konuşulacak?
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.