Hava Durumu

Öğretmenler günü, öğrenme ve öğretmen

Yazının Giriş Tarihi: 25.11.2020 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.11.2020 08:04

Yaşam ne zaman başlayacağı ve ne zaman biteceğini insanın bilmediği bir süreç. Bu süreçte insanoğlu doğduğu andan itibaren öğrenmeye başlıyor. Kimi öğrendikleri bir süre sonra alışkanlık haline geliyor ve öğrendikleriyle de yaşamını sürdürüyor.

Bu yaşamını sürdürme uğraşısının dışında bazı öğrendikleri ona topluma ve insanlığa katma değer yaratacak üretimler yapmasını sağlıyor.

Özünde insanoğlu bilinçli veya bilinçsiz bir biçimde yaşam boyu öğreniyor. Belki de yaşamda kalmak için öğrenmek zorunda kalıyor. Bu öğrenme bilinçli veya bilinçsiz öğrenmenin dışında, bazen beraberinde sosyoekonomik, çevresel ve küresel diğer etkenlerle gelişen öğrenmeler biçiminde de oluyor.

Bu yaşam boyu öğrenme sürecinde karşımızda çeşitli öğretmenler oluyor. İlk öğretmenimiz annemiz, babamız, ailemiz olurken; süreçte önce hiç unutmadığımız ilkokul öğretmenimiz ve eğitim kurumlarındaki öğretmenlerimiz; sosyal yaşamdaki öğretmenlerimiz; bir türlü anlayamadığımız doğa öğretmenimiz; duygusal ve diğer boyutlardaki öğretmenlerimiz; zaman zaman öğretmen olan çaresizliklerimiz; okuduğumuz kitaplar; yoğun bilgi/haber(enformatik veya dezenformatik biçimde) medya, sosyal medya ve diğer aklıma gelmeyen öğretmenlerimiz...

Ve de Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk...

Evet, öğrenme, bireyin yaşantılar sonucu davranışlarda meydana gelen oldukça uzun süreli değişmelerdir. Bir bilgi ve becerinin, öğrenme sayılması için davranışta değişiklik yapması ve davranıştaki değişikliğin uzun süreli olması gerekmektedir.

YAŞAM BOYU ÖĞRENME

Yaşam boyu öğrenmeden söz açıldığında aklıma hep Rönesansın devi Michelangelo gelir. O 77 yaşında bir merdivenin üzerinde gözleri zor görerek bir sütuna dokunuyordu. Ona ne yaptığını sorduklarında şöyle dedi:

"Ancora Imparo, yani hala öğreniyorum " ...

Ve bu büyük sanatçı, en büyük eseri olan Pieta'(öldürülmüş İsa'yı annesinin kollarında gösteren heykeli) 87 yaşında tamamladı...

ATAM DİYOR Kİ

Öğretmenler!... Cumhuriyet, fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister. Yeni nesli bu nitelik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir.

Öğretmenler; Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcilerini, sizler yetiştireceksiniz ve yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır...

Dünyanın her tarafında öğretmenler insan topluluğunun en özverili ve saygıdeğer unsurlarıdır.

Unutmayınız ki cumhurbaşkanı bile sınıfta öğretmenden sonra gelir.

Yeni kuşak, en büyük cumhuriyetçilik dersini bu günkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır.

Ordularımızın kazandığı zafer, sizin eğitim ordularınız için yol açtı. Gerçek zaferi siz, öğretmenler kazanacaksınız. Bunu başaracağınızdan kuşkum yoktur. Sarsılmaz bir inançla ben ve arkadaşlarım sizi gözeteceğiz. Sizin karşılaştığınız tüm engelleri kıracağız.

SON SÖZ

Yaşantımda iz bırakan bütün öğretmenlerimi, bana katkı koyan tüm öğretmenlerimi, birşeyler ve birçok şeyler öğrendiğim herkesin öğretmenler gününü kutluyorum.

Tüm öğretmenlerimize saygıyla...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.