Hava Durumu

Otomotiv, yan sanayi ve atıklar

Yazının Giriş Tarihi: 15.04.2015 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.04.2015 08:02
Bursa otomotiv ana sanayinin başkenti. Kentimizde 3 dev ana sanayi bulunuyor. Tofaş, Renault ve Karsan. Bu ana sanayilerin bir dönemler yoğun destekleri ile Bursa büyük bir otomotiv yan sanayi merkezine de dönüştü. Şu anda kentimizde yaklaşık 2 bin otomotiv yan sanayi kuruluşu bulunmakta.
Bu ana sanayiler, yan sanayileri ile tam bir entegrasyon içinde çalışmakta. Ana sanayiler nerede ise yan sanayilerin muhasebelerine, maliyet hesaplarına kadar girmiş durumda. Bu entegrasyon yan sanayimize de gerek kalite çalışmaları, gerek anında üretim, gerek yalın üretim noktalarında da önemli katkılarda bulundu.
Bursa’da dün ilginç bir olay yaşandı. Bir yangın ihbarı üzerine Ovaakça mevkindeki ormanlık alana Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Osmangazi Belediyesi ekipleri geldiler. Yangına müdahale ederek yangını söndürdüler.
Bu arada çevredeki vatandaşlar, oto yan sanayi şirketlerinin yol kenarına atık atarak çevreyi kirlettiğini iddia ettiler. Bu iddiayı araştırmak üzerine 2 kilometre ileri giden ekipler, burada yaklaşık 50 ton sanayi atığı tespit etti. Belirli aralıklarla dökülmüş 40 kamyon plastik atık bulundu. Bu atıkların bir kısmı da yanmaktaymış.
Bulunan bu atıkların üzerindeki markalardan yola çıkan ekipler, atıkları atan şirketleri tespit ettiler. Bu firmalara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ceza kesmesi gündeme geldi.
Bu atıkların otomotiv yan sanayi kuruluşlarının atıkları olduğu iddiaları beni üzdü.  Dünyaya üretim yapan yan sanayimizin, çevre kirliliği noktasında bu bağlamda bir iddiaya maruz kalması üzücüdür.
Bence bu konu iddia edildiği gibiyse, bu firmalar belirlenmeli ve açıklanmalıdır. Diğer firmalar yani  her şeyi son modern teknoloji ile üreten, arıtma tesisleri olan, her şeyin kayıt altında olduğu şirketlerimiz bu konudan etkilenmesin.

Türkyılmaz’dan Mudanya’nın bir yılı

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, dün başkanlığının bir yıllık dönemini değerlendiren bir toplantı düzenledi.
Burfaş’ın Mudanya Sosyal Tesisleri’ndeki toplantıya Başkan Hayri Türkyılmaz ile birlikte belediye başkan yardımcıları ve belediye meclis üyeleri katıldı.
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, bu toplantıda çalışmalarını 53 slaytlık bir sunum ile anlattı. Türkyılmaz’ın sunumu 2015 yılı bütçesi ile başladı. Bu bütçe içindeki çeşitli birimlerin ödeneklerinden söz etti, Türkyılmaz.
Daha sonra İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün çalışmalarını aktardı. Bir yıllık süreç içinde 431 yeni yapı ruhsatı verilmiş ve 125 kaçak inşaat mühürlenmiş. Türkyılmaz bu bölümü anlatırken, Uludağ Üniversitesi ve TMMOB ile yapılan protokollare de değindi.
Ardından insan kaynakları alanındaki çalışmaları aktardı. Şu anda Mudanya Belediyesi bünyesinde 503 personel çalışmakta.
Bu arada Mudanya Belediyesi’nin “Mudanya’da Kimse, Kimsesiz Kalmayacak” projesi kapsamında 1doktor, 2 hemşire, 1 ebe, 2 hastabakıcı ve diğer yardımcı personel yanı sıra  toplam 8 adet araçla hizmet veriyor.
Türkyılmaz bu şekilde 1 yıllık icraatlarını rakamsal verilerle aktardı. Hayri Türkyılmaz’a kolaylıklar diliyorum.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.