Hava Durumu

Özkan İrman ve Benim Arabalarım ile SÜS

Yazının Giriş Tarihi: 04.10.2021 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.10.2021 07:59

Özkan İrman, Bursa'nın çok yakından tanıdığı bir isim. Çok kimlikli bir kişiliğe sahip. Bir yandan sanayici bir yandan yazar bir yandan yayınevi sahibi bir yandan film yapımcısı bir yandan da STK gönüllüsü.

Yaşam basamaklarını en altından en üstüne çıkacak biçimde tek tek adımlayarak geçmiş. Mezeci çıraklığından, yarattığı Minteks firması ile sanayiciliğe uzanan zorluk, başarı ve emek ile dolu bir süreç.

Bugüne kadar 21 kitabı oldu. Son iki kitabı olan "Benim Arabalarım" ve "SÜS/Abdi Gazioğlu'na mektuplar"ı imzalayıp, gönderme nezaketini göstermiş. Öncelikle bu nazik davranışından ötürü hem teşekkür ediyorum, hem de hayırlı olsun diyorum.

BENİM ARABALARIM VE DOKUNAMADIĞIM ARABAM

İki kitabı da merak ve keyifle okuyacağım. Özellikle Benim Arabalarım ilgimi çekecek. Bu kitap ismini duyunca aklına Yaşar Kemal geldi. Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan, Yaşar Kemal'in "Yaşar Kemal kendini Anlatıyor, Alain Bosquet ile görüşmeler" isimli kitabı okuyunca şaşırmıştım. Yaşar Kemal, 7-8 yaşlarından aklında kalanları anlatırken şöyle diyordu:

"Sorduğunuz eşyalara gelince, bizim evde bol bol kilim vardı. Hele bir tanesi çok tuhaftı. Biçimleri, renkleri görülmüş değildi. Ben o kilime vurulmuş gibiydim. Kilim duvara asılıydı. Ben o duvarın dibine oturuyor, gözümü de kilime dikiyor, durmadan, usanmadan bıkmadan kilimi seyreyliyordum.

Bir de evimizde su içtiğimiz çam bardaklar vardı. Bunlar iri çam gövdelerinden oyularak yapılmıştı. Üstlerinde çok güzel nakışlar vardı. Aylarca belki de yıllarca bu bardaklardan içtiğimiz sular çam kokardı.

Bir de çok nakışlı bir yük arabamız vardı. BURSALI FERHAT USTA markalı. Yeni almıştı amcam. Tekerlekleri çok güzel ötüyordu. Renkleri yeşil üstüne türlü renklerdeki nakışları... Ferhat Usta bütün bir dünyayı işlemişti arabanın üstüne. Kilim aşkıma, kilim dokuyan kız aşkıma üstün geldi, araba aşkım. Boyalarının kokusu daha burnumda.

Bir de çok güzel bir çakım vardı. Onunla hayıt dallarından arabalar, develer, türlü oyuncaklar yapardım. Çok şey yitirdim ömrümde, ama bu çakıyı ortaokul son sınıfa kadar yanımda taşıdım."

Evet, Bursa ve Ferhat Usta'dan söz ediyor. Ferhat Usta, SKT'nin kurucularından rahmetli Talat Diniz'in babası. O dönemler Bursa'nın en ünlü at arabası üreticisi.

Neyse, Özkan İrman'ın kitabına göz atınca araba konusunda benden çok şanslı olduğunu gördüm. Benim sadece bir tane itfaiye arabam vardı. Oyuncak olarak ve o babamın kütüphanesinin üzerinde dururdu. Kırarım diye dokunmam yasaktı. Ayrıca hiç bisikletimde olmadı. Düşerim diye.

Özkan İrman kitabında hayatındaki ilk taş arabasından, karavanına kadar olan arabalarının öykülerini anlatıyor.

"SÜS/Abdi Gazioğlu'na mektuplar" kitabı ise aynı zamanda dünürü olan Bursa'nın gülen yüzü Dr.Abdi Gazioğlu'na atfedilmiş. Onunla yaşadığı anılarla ve ortak dostlarının anıları ile dolu, kitap.

SON SÖZ

Özkan İrman, altmışlı yaşlara yaklaşırken, yaşanmışlıklarını ve de deneyimlerini son yıllarda süratle kağıda döküyor. Bu yaptığını çok önemsiyorum. Ortaklıklarla ilgili yazdığı kitap beni etkilemişti. Hep uzak durduğum bu işte ne kadar haklı olduğumu somut örnekleriyle görmüştüm.

Her yaşam bir romandır, derdi rahmetli eniştem Prof. Dr. Nihat Edizdoğan. Bu açıdan romanlarını kendilerinden sonra geleceklere bırakanlara saygım daha da fazla. Bu yaşanmışlıklardan çıkarılacak onlarca/yüzlerce ders var. Google sorduğunuzda bu dersleri önünüze sıralayamıyor. Biraz emek harcayıp, bu kitapları alıp okumak, anlamak ve kıyaslamak gerekiyor.

Kuşkusuz bu Z kuşağımız için oldukça zor bir iş.

Neyse bu konuyu bir kenara bırakalım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.