Hava Durumu

Paul Ehrlich Ödülü, Bursalı Mübeccel Akdiş'in

Yazının Giriş Tarihi: 09.06.2020 07:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.06.2020 07:56

EAACI yani Avrupa Alerji ve Klinik İmmünoloji Akademisi, 1956 yılında İtalya'nın Floransa kentinde kuruldu. EAACI, astım, rinit, egzama ve mesleki alerji, gıda ve ilaç alerjisi, şiddetli anafilaktik(alerjik) reaksiyonlar, otoimmün(özbağışıklık) bozukluklar ve immün(bağışıklık) yetmezlikler, gibi alanlarda çalışan değerli biliminsanlarının oluşturduğu uluslararası bir organizasyon.

121 ülkeden yaklaşık 10.000 kişiyi temsil eden 50'den fazla ulusal alerji derneğinin üyesi olduğu bir yapıdır.

Bu dev organizasyon her yıl düzenlediği kongrelerde kendi içindeki dört ayrı alanda, dört ayrı isim adına uluslararası birer ödül verir. Bu yılki kongreleri digital ortamda gerçekleşti. Ve bu değerli 4 ödülden biri Bursalı bir Türk biliminsanına verildi.

Bu yılki kongre Londra'da yapılacaktı. Ama COVİD 19 yüzünden 2 Nisan'da 6-8 Haziran tarihleri arasında digital ortamda gerçekleşmesi kararlaştırıldı ve gerçekleşti. 6 Haziran cumartesi günü digital ortamda yapılan Hoşgeldiniz Seremonisinin ardından, EAACI Başkanı Marec Jutel tarafından ödüller açıklandı.

Bu yıl Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan ve çalışmalarını uzun yıllardan beri eşi Prof.Dr.Cezmi Akdiş ile birlikte İsviçre Allerji ve Astım Araştırmaları Merkezi'nde sürdüren Prof.Dr. Mübeccel Akdiş, yaptığı bilimsel çalışmalar nedeniyle EAACI Paul Ehrlich ödülüne layik görüldü.

PAUL EHRLICH KİMDİR?

1854'de Polonya'da doğan Ehrlich, Strasbourg, Freiburg ve Leipzig üniversitelerinde öğrenim gördü. 1878 yılında tıp öğrenimini tamamladı. Mezuniyetinden sonra kimyanın ve bakterilerin tıp üzerine etkilerini araştırmaya başladı. Birçok hastalığın asıl sebebinin bakteriler olduğunu biliyordu.

Hayvanlar üzerinde yaptığı çalışmalarda; hayvan vücuduna verilen zehirden sonra, hayvanın kendi doğal savunma mekanizması ile bu zehre karşı panzehir ürettiğini gözlemledi.

Bu yöntemin insanlar üzerindeki etkilerini incelemek istedi. Hayvanların ürettiği antitoksinlerin insanlara ne gibi faydalar sağlayabileceğini araştırmaya başladı.

Paul Ehrlich, önemli buluşlarından ötürü 1908 de Tıp Nobeli aldı. Büyük bir bağışıklık bilimcisiydi. Daha okulun ilk günlerinde yanındaki arkadaşına "şimdi anladım, insan vücudu kimyadan ibaret" diyen, ilk kimyasal ilacı frengi için salvarsanı buldu. Bağışıklık sisteminde antikorların nasıl yapıldığını ilk açıklayan "yan zincirler kuramını" ortaya attı.

1915 yılında öldüğünde onun için Alman İmparatoru II.Wilhem şöyle diyordu:

"Ben tüm uygar dünyadaki, bu değerli araştırmacı ve medikal alandaki katkıların sahibi olan bu insanın ölümünden dolayı yas tutuyorum. Onun hayatındaki çalışmaları, ebedi ününe karşı minnettarlık duyacağız ve kuşkusuz çağdaşları ve gelecek kuşaklarına örnek olacaktır.''

TEBRİKLER MÜBECCEL HOCAM

Bu köşeden çeşitli kereler sevgili Prof.Dr.Cezmi Akdiş ile ilgili başarılardan söz ettim. Eşi Prof.Dr.Mübeccel Akdiş de çok başarılı bir biliminsanı.

Aldığı bu çok değerli ödül de onun kanıtı. Hem ülkemizi, hem de kentimizi gururlandırdığı için Prof.Dr.Mübeccel Akdiş'i kutluyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.