Hava Durumu

Polis kimdir?

Yazının Giriş Tarihi: 11.04.2020 07:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.04.2020 07:57

Eski Türkler'de emniyet konularına Subaşılar bakar. 10 Nisan 1845'de İstanbul'da "POLİS" adıyla bir teşkilat kurulur. Bir Polis Nizamnamesi yayınlanır.

1876 yılında Tanzimat ve Islahat hareketleri çerçevesinde Avrupa'daki örneklere göre bir polis teşkilatı kurulmasına birinci meşrutiyetin ilanından sonra oluşan hükümet programında yer verilir. 1879'da Zaptiye Nezareti kurulur.

Zaptiye Nezareti kaldırılarak, yerine Dahiliye Nezaretine bağlı "Emniyet Umumiye Müdürlüğü" oluşturulur.

Mondros Mütarekesinin yapıldığı 1918 tarihinden, Milli Polis Teşkilatının kurulduğu 24 haziran 1920 tarihine kadar, bütün yurtta Osmanlı Devletinin Polisi olarak hizmet eder. Bu durum, İstanbul Polis Müdüriyeti Umumiyesi'nin kaldırıldığı 24 Şubat 1923 tarihine kadar sürer.

Ankara'da Milli Hükümetin Emniye-i Umumiyesi Erzurum Milletvekili Durak Bey tarafından 1920 de teşkilatlandırılmaya başlanır. Dün Türk Polis Teşkilatı'nın kuruluşunun 175. yıldönümüydü.

Karantina günlerinde sınırlı bir biçimde kutlandı.

POLİS KİMDİR?

Çocukluğumdan anımsadığım polis amca cadde ortasındaki beline gelen silindirik bir küçük kulübe içinde trafiği yönlendiren amcaydı. Daha sonraki dönemde 1980 öncesi üniversite okurken kafalarına taktıkları kasktan ötürü fruko tabir edilen toplum polisleri tanıştık.

1975'de gazeteciliğe başladığımda tanıdığım ilk emniyet müdürü İsmail Hakkı Demirel oldu. O günden bu yana 28 emniyet müdürü ile tanıştık. Kimisi ile dost olduk. Kimisi ile hiç görüşmedik.

Polise zaman zaman çeşitli sıfatlar yüklenir. Zaman zaman acımasızca eleştirilir. Zaman zaman günah keçisi olur. Zaman zaman da övülür.

Polisimiz uzaydan gelmemiştir. Polisimiz ithal edilmemiştir. Bu coğrafyanın, bu toplumun içinden çıkmıştır. Bu ülkenin insanına hizmet etmektedir. Gecesini gündüzüne katarak canını dişine takarak. Yakın tarihimizde görülmüştür ki, zaman zaman ona da tuzak kurulur, ona da komplo düzenlenir.

Evet, sevgili dostlar polis bizim insanımızdır. O Ahmet amcanın oğludur, Mehmet'in kardeşidir, Ayşe teyzenin kızıdır, Ali'nin karısıdır, Emine'nin kocasıdır. Özetle içimizden biridir.

En sıkışık ve en çaresiz anımızda bizim çaremizdir. Bizim için canını siper eder, bizim için şehit olur.

Kuşkusuz insandır. Robocop değildir. O da üzülür, o da yorulur, o da sever, o da sinirlenir, o da yaralanır.

Ve her meslek grubunda olduğu gibi bu meslek grubunun içinde de çürük elmalar vardır. Her meslek grubunda olduğu gibi bu çürük elmalara bakıp, tüm mesleği zan altına alan veya alacak olacak bakış açıları, düşünce ifadeleri, söylem geliştirmeleri yanlıştır.

SONSÖZ

Ben polis teşkilatımızın 175. yaşını Bursa Emniyet Müdürümüz Tacettin Aslan nezdinde kutluyorum. Ve onlara teşekkür ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.