Hava Durumu

Polisimiz ve polis

Yazının Giriş Tarihi: 12.04.2015 08:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.04.2015 08:54
Tarihimize göz attığımızda  Eski Türkler’de kamu düzen ve güvenliği işlerinin Subaşılar tarafından belli yasalara uygun olarak yürütüldüğünü görürüz. 
Oğuz Han’ın Oğuz Türesi, Cengiz Han’ın Uluğ Yasası, Timur’un Tüzükkatı o devirlerin belli başlı hukuk kuralları örnek olarak gösterilebilir.
Osman Gazi, Karahisar’ı ele geçirdiği zaman, kentin yönetimini oğlu Orhan Bey’e vermiş ve onun yanına arkadaşı olan Gündüz Alp’i de Subaşı olarak tayin etmiştir. Osmanlı’dan günümüze Gündüz Alp bugünkü anlamda ilk Polis Amiridir.
10 Nisan 1845 tarihi, Türk Emniyet Teşkilatı açısından önemli bir tarihtir. Bu tarihe kadar zabıta olarak nitelenen teşkilat, 10 Nisan 1845’ten itibaren polis adı altında hayata geçmiştir. Bu yüzden bu tarih Emniyet Teşkilatı’nın kuruluş günü olarak kabul edilmiştir.
Evet, polis kamu düzeninin sağlanmasında çok önemli bir işleve sahiptir. Kuşkusuz tarih boyunca polis teşkilatı hemen hemen her kesim tarafından “dart tahtası”na çevrilmiştir. Gün gelmiş polisimiz PolDer ve PolBir olarak ikiye bölünmüş, gün gelmiş paralelci, paralelci değil diye ikiye bölünmüştür.
Ve herkes bir biçimde polisten şikayet eder hale gelmiştir. Bu bugüne özgü bir şey de değildir. Tarihsel bir realite birçok iktidar kendi polisini yaratmak istemiştir. Ama tarihin tozlu yaprakları kendi polisini yaratmak isteyenlerin de bir gün kamu adına görev yapan polise gerek duyacağına tanık olmuştur.
Aynen gazetelerin de yapması gerektiği gibi. Bakın bazılarını tenzih ederek, yaptığı gibi demiyorum.
Polis dediğimiz insan bizler uyurken görev yapan, canını siper eden, o arada ana ve babalık görevini; evlatlık görevini yapmaya çalışan, bakkala olan borcu ile kredi kartı borcunu denk getirmeye çalışan bir insandır. Uzaydan gelmemiştir.
Ayşe teyzenin oğlu, Fatma teyzenin kızı; Yılmaz amcanın damadı, Kemal amcanın gelini; Ahmet’in eşi, Ayla’nın kocası; Mustafa’nın ve de Figen’in kardeşleridir.
Her kurumda olduğu gibi bu kurumun içinde de kötülüğe ve yasa dışılığa bulaşmış insanlar olabilir. Ama her kurumda olduğu gibi de çoğunluğunun özü iyidir. Yoksa bu devletin hiçbir kurumu ayakta duramaz.
Evet, ben Bursa’nın yeni Emniyet Müdürü Selami Yıldız nezdinde tüm polis teşkilatımızın yeni yaşını kutluyor ve sağlıklı yaşlar diliyorum.

Celal Uzunkaya’yı kutluyorum

Celal Uzunkaya, uzun yıllar Bursa’da toplum içinde tanınan, sevilen ve saygı duyulan bir Emniyet Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Ayrıca, Emniyet Genel Müdür Yardımcılığı da yaptı. Şu anda ise  İzmir Emniyet Müdürlüğü görevini sürdürüyor.
Ama Uzunkaya’nın evi, ailesi, yakınları hala Bursa’da. O da fırsat buldukça ailesini ziyarete geliyor.
İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya’nın geçtiğimiz hafta uygulamaya koyduğu bir konu ulusal basının gündemindeydi. Uzunkaya,  İzmir’de son 15 ayda, eşlerine ya da kız arkadaşlarına şiddet uygulayan polis memurları hakkında soruşturma başlattı. Ve karakollara gelen şikayetler üzerine haklarında işlem yapılan 45 polisi açığa aldı. 
Uzunkaya bu noktada şöyle diyor:
“Türkiye bilsin ki, kadına şiddetle ilgili yürütülen her çalışmanın yanında ve destekçisiyim. Kadına şiddet uygulayan polisi asla affetmem” 
Celal Uzunkaya’yı kutluyorum.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.