Hava Durumu

Polisimizin 176. gurur yılı

Yazının Giriş Tarihi: 12.04.2021 07:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.04.2021 07:58

Polis teşkilatımızın kuruluşunun 176. yılı pandemi koşullarına uygun biçimde kutlandı. 1975 yılında başladığım meslek hayatında tanıdığım ilk Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Demirel olmuştu. O gündem bu güne yanlış anımsamıyorsam 28 emniyet müdürü tandım. Kimisi ile dost olduk, kimisi ile sadece tanıştık.

İnsanların başı sıkıştığında başvuracakları yer polistir. Toplumun her kesimi, daha doğrusu erke ulaşmaya çalışan farklı amaçlı gruplar için polis teşkilatımız da her zaman bir odak noktası olmuştur. 1980 öncesi öğrencilik dönemimizde polisimiz PolDer'li, PolBir'li diye gruplarla ayrılmıştı. Sonrasında paralelci, paralelci değil; şu tarikatçı bu tarikatçı gibi bölünmeler yaşadı. Kuşkusuz bunların hepsi o kurumumuza ve devletimize zarar verdi.

Çünkü özünde devlet diye sırtınızı dayayacağınız kurumun polisi, askeri, hakimi, savcısı ve tüm kurumlarının herkese eşit mesafede olduğuna inanılması büyük önem taşır. Bu güvenin temeldir

ESKİ DÖNEMLER DE POLİS

Tarihimize göz attığımızda Eski Türkler'de kamu düzen ve güvenliği işlerinin Subaşılar tarafından belli yasalara uygun olarak yürütüldüğünü görürüz.

Oğuz Han'ın Oğuz Türesi, Cengiz Han'ın Uluğ Yasası, Timur'un Tüzükkatı o devirlerin belli başlı hukuk kuralları örnek olarak gösterilebilir.

Bilinen en eski Subaşı, VIII. asra ait Tonyukok Kitabesinde ismi yazılı olan İnalkağan'dır. Büyük Selçuklu İmparatorluğunun kurucusu Selçuk Bey de bir Subaşıdır.

Osmanlı'da ise Osman Gazi, Karahisar'ı ele geçirdiği zaman, kentin yönetimini oğlu Orhan Bey'e vermiş ve onun yanına arkadaşı olan Gündüz Alp'i de Subaşı olarak tayin etmiştir. Osmanlı'dan günümüze Gündüz Alp bugünkü anlamda ilk Polis Amiridir.

10 Nisan 1845'de İstanbul'da "Polis" adıyla bir teşkilat kurulur. Bir Polis Nizamnamesi yayınlanır. 1876 yılında Tanzimat ve Islahat hareketleri çerçevesinde Avrupa'daki örneklere göre bir polis teşkilatı kurulmasına birinci meşrutiyetin ilanından sonra oluşan hükümet programında yer verilir. 1879'da Zaptiye Nezareti kurulur. Daha sonra Zaptiye Nezareti kaldırılarak, yerine Dahiliye Nezaretine bağlı "Emniyet Umumiye Müdürlüğü" oluşturulur.

Mondros Mütarekesinin yapıldığı 1918 tarihinden, Milli Polis Teşkilatının kurulduğu 24 Haziran 1920 tarihine kadar, bütün yurtta Osmanlı Devletinin Polisi olarak hizmet eder. Bu durum, İstanbul Polis Müdüriyeti Umumiyesi'nin kaldırıldığı 24 Şubat 1923 tarihine kadar sürer.

Ankara'da Milli Hükümetin Emniyet-i Umumiyesi Erzurum Milletvekili Durak Bey tarafından 1920'de teşkilatlandırılmaya başlanır. Cumartesi günü Türk Polis Teşkilatı'nın kuruluşunun 176. yıldönümüydü.

BİRAZ ANI

Çocukluğumuzun polis amcaları vardı. Akrabalarımız arasında polisler vardı. Çocukluğumda anımsadığım polis amca cadde ortasındaki beline gelen silindirik bir küçük kulübe içinde trafiği yönlendiren, trafik polisi amcaydı. Daha sonraki dönemde 1980 öncesi üniversite okurken kafalarına taktıkları kasktan ötürü fruko tabir edilen toplum polisleriyle tanıştık.

SON SÖZ

Zaman zaman polisimize tarihsel süreç içinde çeşitli sıfatlar yüklendi. Ama unutmayalım, polisimiz uzaydan gelmemiştir. Polisimiz ithal edilmemiştir. Bu coğrafyanın, bu toplumun içinden çıkmıştır. Bu ülkenin insanına hizmet etmektedir. Gecesini gündüzüne katarak canını dişine takarak. Yakın tarihimizde görülmüştür ki, zaman zaman ona da tuzak kurulur, ona da komplo düzenlenir.

Onlar Robocop/Robotpolis gibi makine değildir. O da üzülür, o da yorulur, o da sever, o da sinirlenir, o da yaralanır.

Sevgili dostlar polis bizim insanımızdır. O Ahmet amcanın oğludur, Mehmet'in kardeşidir, Ayşe teyzenin kızıdır, Ali'nin karısıdır, Emine'nin kocasıdır. Özetle bu toplumun içinden biridir.

En sıkışık ve en çaresiz anımızda bizim çaremizdir. Bizim için canını siper eder, bizim için şehit olur.

Evet, Bursa Emniyet Müdürümüz Tacettin Aslan nezninde tüm emniyet teşkilatımızın yeni yaşını kutluyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.